Wat doe je tijdens de Coronacrisis? Lezen

In februari publiceerde ik een bericht over welke Granfondo’s je moet fietsen in maart. In maart wilde ik dat weer doen voor prachtige events in april. Dat is nu zinloos. Nu we meer thuiszitten door het coronavirus, hebben we ook meer tijd om ouderwets te lezen. Een aantal boekentips.

1 Draag nooit een gele trui

In Draag nooit een gele trui staan de verschillende types wielrenners beschreven en de regels waaraan zij zich houden. (Oud-)profs geven tips en vertellen over hun ervaringen met wielertoeristen. Het is een onmisbaar boek voor wie graag de weg op gaat en twijfelt over het scheren van benen of de kleur van de wielersokken. Een humoristische inkijk in de wereld van de bloedfanatieke onbetaalde fietsers.

Waar te koop: Bol.com


2 De kunst van het dalen

Op 14 juni 2008 staat Martin Bons op de top van de Col de la Croix-de-Fer. De koninginnenrit in de Dauphiné Libéré zal passeren. Nadat hij de kopgroep als eerste door ziet komen, hoort hij dat de favorieten op tien minuten zullen volgen. Hij stapt op zijn fiets en zet de afdaling in naar de Col du Glandon. Na een paar honderd meter hoort hij zoefff en schrikt zich kapot. Aan de linkerkant vliegt een renner hem voorbij. Als een windhoos. Hij is verbijsterd, overrompeld. Dat is een mens. Hoe kan dat? Hoe doet hij dat? Hoe kan iemand zo hard op een fiets rijden? Een zoektocht naar de wetten, de trucs en de geheimen van het dalen volgt.

De kunst van het dalen is een literair sportboek over dalen in de Tour de France. Over angsten. Over toeval. Over de krankzinnigheid. Maar vooral ook over de schoonheid van het meest onderschatte onderdeel van de wielersport.

Waar te koop: Bol.com


3 Koersen over kasseien & kiezelstenen in Nederland

Over kasseien en kiezelstenen wordt al meer dan honderd jaar gefietst. Wielerwedstrijden, zoals de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en meer recent de Strade Bianche, danken hun internationale bekendheid en karakter aan de stoffige paden vol grind en keien. Op die stroken staan de helden op.
Ook in Nederland liggen wegen die zijn geplaveid met wielerhistorie, verscholen in de Drentse bossen, achter Brabantse boerenerven of in het uitgestrekte Zeeuwse landschap. Er worden zelfs diverse wedstrijden op verreden.
In dit boek worden, met verhalen en ervaringen van bekende Nederlandse wielrenners, de kasseistroken en grindwegen letterlijk op de kaart gezet.

Waar te koop: Bol.com


4 Epic bike rides of the world

Ontdek 200 van de beste plekken om te fietsen in dit prachtig geïllustreerde boek. Van gezinsvriendelijke, sightseeing ritten in de stad tot epische avonturen buiten de gebaande paden. Bestemmingen variërend van Frankrijk en Italië, tot de wildernis van Mongolië en Patagonië. Deze ritten zullen inspireren – of je nu een ervaren fietser bent of net begint. Het boek is ingedeeld per continent. Bikepacking in Ecuador, Pacific Coast Highway in Oregon en Californië, mountainbiken in Moab en Canada. Verken de steden Buenos Aires en New York op de fiets. Maar ook routes in Toscane, Spanje en Corsica, de Mont Ventoux en de Ronde van Vlaanderen staan in het boek omschreven.

Elke rit is geïllustreerd met mooie fotografie en een kaart. Een toolkit met praktische details – waar te beginnen en te eindigen, hoe er te komen, waar te verblijven en meer – helpt fietsers bij het plannen van hun eigen reizen.

Elk hoofdstuk laat zien hoe fietsen een fantastische manier is om een ​​plaats, een volk en hun cultuur te leren kennen.

Waar te koop: Bol.com


Laat alles zien
/*