GF Strade Bianche 2020: Een avontuur onder vreemde omstandigheden

Als je een fietsreis organiseert ben je in je hoofd allerlei scenario’s aan het bedenken van dingen die zouden kunnen gebeuren tijdens de reis. Deelnemers kunnen vallen, ziek worden, er kunnen dingen kapotgaan bijvoorbeeld een fiets, het eten kan tegenvallen in het restaurant of de bedden zijn niet afgestemd op die lange Hollanders. Waar je geen rekening mee houdt is een virus als Corona.
Prachtig om de groep bij hun tocht te begeleiden. Prachtig om ze te zien genieten van het Toscaanse landschap.
Het was dan ook flink schakelen met locale instanties in Toscane om te kijken of het wel veilig en verantwoord was om af te reizen naar Lucignano d’Arbia. Het was veilig, gelukkig. Lucignano d’Arbia is een klein pittoresk dorpje, 15 km ten zuiden van Siena. Met CYCLOsportive verbleven we in hotel Borgo Antico. Schilderachtig mooi!

In een paar jaar tijd is GF Strade Bianche uitgegroeid tot een zeer populaire Granfondo. Duizenden liefhebbers van de witte wegen staan begin maart aan de start om 139 km te koersen door het Toscaanse heuvellandschap. Na goedkeuring van het RIVM en na informatie te hebben ingewonnen bij het hotel, besloot ook CYCLOsportive met een groep enthousiaste fietsers af te reizen naar Toscane.

Aan alles was gedacht. Duursport.nl zorgde voor de sportvoeding, John Hickox van Zofietsje was mee om alle fietsen in perfecte conditie te houden. Melvin Keppel van Rhino Sportzorg was als sportmasseur en chauffeur van de volgwagen aan de reis verbonden. En CYCLOsportive zorgde voor een aantal mooie en uitdagende routes. Waar hebben de gasten van CYCLOsportive allemaal van genoten?

Hotel Borgo Antico

Buiten de drukte van Siena ligt het kleine dorpje Lucignano d’Arbia. Onze uitvalsbasis ligt in een prachtig gefortificeerd dorp, dat veel van zijn oorspronkelijke middeleeuwse architectuur zorgvuldig heeft bewaard. Het is een mooi dorp om doorheen te dwalen.  Hadden onze gasten daar oog voor? Heel eerlijk? Volgens mij niet 🙂 maar het plaatje klopte wel. De deelnemers hadden maar 1 doel voor ogen: fietsen! Iedere avond werden de gasten verwend met heerlijk Italiaans eten. De door het hotel verzorgde lunch voor halverwege onze ritten, was boven verwachting. Aardappels en groenten en boterhammen met kaas werden niet gemist. La Vita e Bella!

Toscaans gravel en een beetje klei

Het Toscaanse platteland is dunbevolkt. Van enige vorm van crisis omtrent het coronavirus was hier niets te merken. Toscane ligt dan ook niet in het zwaar getroffen Lombardije. Gelukkig maar! Wij hebben met onze gasten vier dagen heerlijk kunnen fietsen onder vrijwel perfecte omstandigheden. De routes waren uitdagend met hier en daar zeer steile beklimmingen. Maar ook met prachtige vergezichten over de heuvels!

In een lentezonnetje kon er heerlijk op de gravelwegen gefietst worden. Dat er een paar stroken onbegaanbaar waren door overvloedige regenval een dag eerder mocht de pret niet drukken. CYCLOsportive schuwt het avontuur niet. Ik weet zeker dat over ons avontuur nog jaren wordt nagepraat. Gelukkig kwamen we langs een autowasstraat. Daar kon iedereen zijn fiets afspuiten 🙂 En dat was hard nodig!

Koffie in Siena

Een van de gasten vertelde tijdens het diner dat een fietsrit altijd een doel moet hebben. Voor hem was dat een bakkie koffie. Als je ergens goede koffie kunt drinken dan is dat in Italië. Onze derde rit in Toscane voerde ons dan ook naar het hart van Siena, Piazza del Campo. Een driftig fluitende politieman attendeerde ons erop dat er niet gefietst mocht worden op het prachtige monumentale plein. Gelukkig mochten we wel genieten van een goede kop koffie.

GF Strade Bianche

Het doel, de Granfondo, viel een dag voor het event helaas weg. De organisatie besloot dat het niet verantwoord was om duizenden mensen met elkaar in contact te brengen. Opeens kwam het coronavirus dan toch dichtbij. Nog steeds verbleven we in een gebied waar vrijwel geen besmettingen waren. Onveilig hebben wij ons dan ook geen moment gevoeld. Geen Granfondo… Maar wat dan?

Dan maar onze eigen Granfondo Strade Bianche fietsen. Prachtig om de groep bij hun tocht te begeleiden. Prachtig om ze te zien genieten van het Toscaanse landschap, de beklimmingen en de lunch die we onderweg weer aanboden. Ieder in zijn eigen tempo, maar stuk voor stuk blije gezichten toen we weer bij het hotel aankwamen. En toch, het mocht dan een geweldige dag zijn geweest op de Strade Bianche van Toscane. Het voelt als unfinished business.

Toscane tot 2021!

En dus staat nu al vast dat CYCLOsportive in 2021 wederom afreist naar Toscane. Net als in 2020 zullen we met twee bussen volgepakt met bagage en fietsen naar Toscane reizen. Grote kans dat Hotel Borgo Antico weer onze uitvalsbasis zal zijn. De gasten zullen weer zorgeloos van Amsterdam naar Florence vliegen om een paar uur later al de eerste kilometers te maken. Ook volgend jaar zullen we weer een aantal mooie ritten maken, zal de sportmasseur weer aanwezig zijn. Net als de mechanieker en de volgwagen. Leven als een prof, ook bij GF Strade Bianche 2021. Nu maar hopen dat er niet opnieuw een virus uitbreekt.

Geniet van ons avontuur:

Wil jij in september met ons mee naar Toscane?

Dat kan. Er is nog plek op onze reis naar GF Strade Bianche. Via onderstaande link kun je alle informatie vinden over deze reis en kun je je ook inschrijven.

GA NAAR HET INSCHRIJFFORMULIER

Laat alles zien
/*