Denemarken fietsland: Hærvejsløbet – The Viking Gran Fondo’

Mocht het je ontgaan zijn, de Tour startte dit jaar in Denemarken. Een paar weken voor de Tour waren ook wij met CYCLOsportive aanwezig in Denemarken. Tijdens Hærvejsløbet bleek dat de Denen niet alleen gek van fietsen zijn tijdens de Tour.

Tekst en beeld: Leendert Verweij

‘Hærvejsløbet – The Viking Gran Fondo’ is een echte belevenis
Voor wie de start van de Tour de France van 2022 ook maar met een half schuin oog gevolgd heeft, is het geen nieuws dat Denemarken verzot is op de fiets. Kopenhagen mag zich ‘de beste fietsstad ter wereld’ noemen en tijdens het openingsweekend van de Tour de France in Denemarken stond het publiek rijen dik de wielerhelden aan te moedigen, weer of geen weer. En met grote Deense namen in het profpeloton, waaronder een heuse podium kandidaat, is wielrennen in Denemarken ‘hot’ als nooit tevoren. Hoogste tijd dus om als CYCLOsportive zelf een polshoogte te gaan nemen in het prachtige Denemarken.

Hærvejsløbet

Eind juni reisde CYCLOsportive af naar het mooie Denemarken om mee te doen aan ‘Hærvejsløbet – The Viking Gran Fondo’, de grootste Gran Fondo van Denemarken. Deze Gran Fondo wordt verreden over historische wegen in Denemarken en is de perfecte manier om kennis te maken met het schitterende Deense landschap! Je rijdt door open velden, langs schitterende meren, door prachtige bossen en over mooie heuvels. En hoe je dat doet, die keuze is aan jou.

11 verschillende routes!

Er kan namelijk gekozen worden uit maar liefst 11 verschillende routes, die allen eindigen in Viborg, één van de oudste steden van Denemarken. Er zijn 5 routes uitgestippeld voor de racefiets met afstanden tussen de 50 en de 300 kilometer, 5 routes voor de MTB met afstanden tussen de 40 en 165 kilometer en er is een gravelroute van 95 kilometer. De routes zijn bijzonder goed uitgepijld en honderden vrijwilligers staan klaar om alles in goede banen te leiden.

De Viking Gran Fondo

Welke route je ook kiest, het fietsen van ‘Hærvejsløbet – The Viking Gran Fondo’ is een echte belevenis. Met ruim vijfduizend deelnemers ligt de nadruk op het sociale aspect, waardoor veelal in groepen wordt gereden en deelnemers elkaar helpen om samen de finish te halen. Onderweg word je bij elk van de vele bevoorradingspunten voorzien van verschillende soorten voedsel, water en sportdrank. Hier kom je zeker niets te kort om energie bij te tanken voor de rest van de trip.

De finish in Viborg is een belevenis op zich. Zodra je de meet bent gepasseerd en je tijden zijn geregistreerd, word je als een ware held onthaald en rijd je over een rode loper door de stad naar het eindpunt waar je wordt verwelkomd door vele toeschouwers en een daverend applaus. Vervolgens is er voldoende gelegenheid om de reserves weer aan te vullen en het welverdiende biertje te drinken.

Benieuwd naar het fietsen in Denemarken? Ga jij een serieuze uitdaging niet uit de weg en ben jij benieuwd hoe jouw innerlijke Viking omgaat met deze fysieke uitdagingen? Dan is Hærvejsløbet echt iets voor jou!

Laat alles zien
/*