ROX 12.0: De alleskunner van Sigma

Sigma maakt al jaren fietscomputers, maar toen Garmin met fietscomputers op de markt kwam inclusief GPS, raakte het Duitse merk wat in de vergetelheid. Met de ROX 12.0 proberen de Duitsers de markt weer te bestormen. De ROX 12.0 is al op de fietsen van Team Roompot gesignaleerd en nu gaat ook Team Sunweb de nieuwste fietscomputer van Sigma gebruiken. Tijd voor een test.
Ontdek de ROXstar in je!
Van Sigma ontving CYCLOsportive de nieuwste fietscomputer, de Sigma ROX 12.0 voor een test. Wat zegt Sigma zelf over deze nieuwe fietscomputer? “De ROX 12.0 brengt navigatie en training op een nieuw niveau. De GPS fietscomputer overtuigt met nieuwe kaartfuncties, talrijke trainings-features en een krachtige hardware. Ontdek nieuwe wegen en mogelijkheden en ontdek de ROXstar in je!” Dat klinkt veelbelovend, kan de ROX 12.0 de verwachtingen waarmaken?

Bedieningsgemak
De aan- en uitknop aan de zijkant is klein maar werkt prima. Het opstarten gaat snel. Links en rechts van het toestel zitten knoppen om mee in te zoomen op de kaart of om mee door de menustructuren te scrollen. Dit kan ook met de pijltjes op het touchscreen scherm. Sigma noemt de bediening intuïtief, daar ben ik het niet helemaal mee eens. Mijn oude vertrouwde MIO is een stuk gebruiksvriendelijker. Maar het loont om je even te verdiepen in de gebruikshandleiding. Je moet het doorhebben om het te kunnen begrijpen zei Cruijff ooit. En zo is het ook 🙂
Een groot voordeel is dat tijdens het fietsen het touchscreen niet altijd nodig is om andere functies te kunnen benaderen. Wanneer je de moeite neemt de navigatievelden naar wens in te stellen kun je met de knoppen links en rechts alle denkbare info boven water krijgen. Vooral bij nat weer is dit een groot voordeel. Het touchscreen werkt niet altijd even goed bij regenachtige omstandigheden.

Sigma Datacenter
Als je het lastig vind om je fietscomputer naar eigen wensen in te stellen op het relatief kleine scherm dan heeft Sigma hier een handige oplossing voor bedacht. Alle instellingen van je fietscomputer kun je ook via het Datacenter invoeren. Sigma Datacenter is een trainingssoftware waarmee op de pc, Mac of tablet individuele trainingsplanning en analyse van alle gemeten trainingsgegevens mogelijk is. De fietsers die helemaal wild worden van statistieken etc. Kunnen hier helemaal los gaan. Het dashboard biedt een overzicht van het aangesloten apparaat, de laatste training en een deel van de statistiek. Zo ben je steeds goed op de hoogte van je huidige trainingssituatie en de status van je apparaat. Het kalenderoverzicht geeft naar keuze de trainingen van een week, een maand of een jaar weer in de klassieke agendaweergave. Gemiddelde hartslag, trapfrequentie of snelheid woorden hierin ook weergegeven. Duik als gebruiker in de werking van het Datacenter, de mogelijkheden zijn haast eindeloos.

Navigatie en routes
Navigeren kan op verschillende manieren en gebeurt met voorgeïnstalleerde OSM (open streetmaps) kaarten. Je kunt ‘gewoon’ een route inladen die je zelf ergens hebt gedownload. Daarnaast kun je vrij eenvoudig een adres ingeven, waarna er razendsnel een route wordt voorgesteld. Ook kun je een punt aangeven op de kaart als je wel weet waar je vrienden staan, maar niet hoe de straat heet. Ook hierna volgt er snel een route. Handige functie om vlot op de locatie te komen. Bij de eerste kennismaking gaf het navigeren wel wat problemen. De ROX 12.0 had wat problemen met links- of rechtsaf. Sigma had dit zelf ook in de gaten en dit probleem is inmiddels dmv een software update opgelost.
Sigma heeft een koppeling met GPSies, Komoot en Strava om routes via Wifi rechtstreeks op je toestel te plaatsen. Je moet dus wel voor alle drie de sites een eigen account hebben én een Sigma-account wil je hier gebruik van kunnen maken. Eenmaal de routes gemaakt of gedonwload kun je ze eenvoudig importeren in het Sigma Datacenter. Ouderwets via de computer met een kabeltje uploaden kan ook nog gewoon (en gaat soms net zo snel).

Training
Heel eerlijk, zelf gebruik ik de trainingsfunctie niet. De vraag is hoeveel fietsers dexe functie gebruiken. Go out and have fun is mijn motto. Maar goed, de functie is aanwezig op de ROX 12.0 en moet dus benoemd worden J De koppeling met Trainingspeaks zorgt ervoor dat je voorgeschreven trainingen eenvoudig kan importeren en afwerken. Deze worden netjes voorgekauwd op je scherm. Wel een trainer maar geen Trainingspeaks? Dan kun je in de workout modus zelf een training samenstellen. Dit is een tijdrovend klusje wanneer je training behoorlijk wat blokken bevat, maar werkt uiteindelijk erg prettig in de praktijk. De klok telt je blokken af en je hartslag/vermogen staat netjes in beeld.

Strava
Koppel je de Rox 12.0 aan je Strava-account dan word je training automatisch geupload wanneer je thuis komt of bij een wifi netwerk in de buurt bent. Heb je geen Strava maar wil je wel spelen met cijfertjes dan kun je de Sigma Link app downloaden of het Sigma datacenter installeren op je Mac of PC. Trainingen maken en analyseren, eindeloos statistiekjes bekijken en bijhouden of je routes ordenen en importen. Het datacenter is je eigen centrale Strava. De werking tussen de app en het toestel gaat moeiteloos al bekeken we onze cijfertjes toch vooral terug op Strava.

Wifi
Via de geïntegreerde WiFi-interface zijn jouw trainingsgegevens direct beschikbaar in de Sigma cloud en kunnen met de Sigma app en het datacenter worden gesynchroniseerd. Andersom kun je voor de training ook snel en eenvoudig een track overdragen op je ROX 12.0. Via WiFi is de directe koppeling met Strava, komoot, GPSies en TrainingPeaks mogelijk.

Persoonlijk
Grijs en wit zijn te eentonig voor jou? Verander dan de look van jouw ROX  12.0 naar eigen inzicht. Drie extra covers, steeds inclusief veelkleurige toetsen, maken talrijke combinaties mogelijk en kunnen perfect op jouw fiets worden afgestemd.

Conclusie
Kan de Rox 12.0 de strijd aan met de Garmin 1030 en Wahoo Elemnt? Qua functionaliteiten zeker. Ook de navigatiefuncties waarvoor de meeste mensen dit soort apparaten kopen zijn meer dan prima en zeker niet minder dan de navigatieskills van Garmin. Sigma is er in geslaagd de inhaalslag te maken en aansluiting te vinden bij de andere merken. De computer is los verkrijgbaar voor 399 euro of compleet met hartslagmeter en snelheid/cadanssensor en diverse mounts waaronder een frontmount met GoPro-houder voor 479 euro.

Laat alles zien
/*