Getest: Ere Research Omnia 24mm tubeless ready

Begin dit jaar kwam er een verzoekje in onze fietsafspraken groep of iemand interesse had in een setje tubeless ready banden te testen. Banden van Ere Research, nooit van gehoord maar goed een setje gratis banden is altijd mooi meegenomen en zeker een weekje voor de start van de AGR. Nieuwe bandjes altijd goed voor het moraal.

Tekst: Bert Dekker

Lekker stil en ze rollen heerlijk
De banden komen in een superluxe ready to go verpakking met daarin tubeless ventielset, ventielverlenger en een flesje Stans No Tubes latex, dus gelijk aan de slag. Maar eerst even de band wegen. De weegschaal tikt 245 gram aan, volgens de specificatie 248 dus dat zit wel goed. T.o.v van mijn Hutchinson banden is mijn fiets toch mooi 160 gram afgevallen. Ik besluit om ze zonder latex te monteren. De banden knallen gelijk mooi om mijn Scope R5 wielen en de montage is nog nooit zo makkelijk geweest t.o.v de Hutchinsons en de Schwalbe One’s. Ready to roll!

Lekker stil
Het eerst wat opvalt, is dat de banden lekker stil zijn en ze rollen heerlijk. Kan bijna niet wachten op de AGR. Na wat testritjes bleek de druk toch wat te snel afnemen naar mijn zin en besluit toch de latex maar te gebruiken. De eerste echte testcase 230 km AGR. ‘s Avonds het fietsje lekker in orde gemaakt maar in ochtend lijkt er toch weer wat lucht te zijn ontsnapt. Banden op spanning brengen en gaan.

Drukverlies
De banden rijden echt perfect ook in afdalingen met bochten durf ik steeds meer snelheid aan te houden. De banden kleven heerlijk aan het oppervlak. Het was mijn snelste AGR ooit met 29,5km gem. Waren het de banden? Na meerdere tochten blijkt dat de combinatie van mijn velgen en de banden geen gelukkige combinatie is, veel te veel drukverlies. Pompen voor elke rit moet toch. Maar het is niet de bedoeling dat, na en week niet fietsen, je velgen in een plasje latex staan.

Weinig slijtage
Na een km of 800 begint het logo wat van de zijwang los te laten, Dit was voor de test al een bekend probleem, omdat dit de eerste badge testbanden was. Na 2500 km vertonen banden veel minder slijtage dan mijn andere tubeless banden en heb ik geen lek gehad. Één keer tijdens een gravelrit en lage bandenspanning in een kuil terecht gekomen en een tire-burp gehad.

In de zomer trek ik altijd de bergen in en rijd ik op mijn alu velgen omdat daar nog goede banden op zitten heb ik de Ere banden niet overgezet. Een test met een andere velgcombinatie heb ik daarom nog niet kunnen testen. Maar de banden kunnen zeker nog een tijd mee, dus wie weet komt dat nog J

Conclusie
Voordelen: Duurzaam, betrouwbaar en uitstekende grip ook op hoge snelheid.
Nadeel: Prijs (circa 70,-) tov andere tubeless merken (40-50 euro), maar je krijgt er dan wel ventielen en latex bij voor eerste setup.

Tester:
46 jaar 183cm 80kg
9000-11000km per jaarTestkilometers: circa 2900km

Meer over Ere: https://www.ereresearch.com/tires/omnia

 

 

 

 

 

Laat alles zien
/*