De Spaanse Siroko versus het Amerikaanse Oakley

Toen ik te vaak de Oakley bril van mijn man ‘geleend’ had, kreeg ik van hem mijn eigen Oakley. Hij koos voor een Oakley Radar EV Path met Prizm Road glazen. Naast het draag comfort, goede aansluiting van de bril op mijn gezicht en het contrasterende effect van de Prizm Road glazen vond ik de bril vooral ook heel cool staan. Totdat ik afgelopen seizoen opeens brillen van andere merken voorbij zag komen in peloton. Oakley leek niet meer ‘the one and only’ bril op de weg. Een oud ploeggenoot van mij, nu rijdend voor het Health Mate – Cyclelive Team, draagt een #Sirokotech bril die mooi aansluit bij haar helm. Een echte eyecatcher. En hij weegt helemaal niks! Ze voelt de bril niet zitten als ze hem draagt.

Idealiter kun je een sportbril passen voor aanschaf.

Ik besloot de proef op de som te nemen. Via Instagram zocht ik contact met #Siroko en deed mijn voorstel. Plan was om mijn geliefde Oakley te vergelijken met de #Sirokotech K2 Duathlon sportbril. Ik gebruik de Oakley zowel op de weg als op de mountainbike. Ik koos voor de #Sirokotech K2 Duathlon sportbril omdat de kleuren matchen met mijn mountainbike. Zo ben ik dan ook wel weer…

Een indrukwekkend pakket werd afgeleverd door de postbode met daarop in blokletters: #whatyouareiswhatyoudo. Met die spreuk kan ik me wel identificeren. De kartonnen doos blijkt nauwsluitend te passen om de luxe hoes waarin de bril zit. Deze wordt geleverd met extra neusstukje en ‘temples’, daarbij ook een neopreen band waarmee de bril op het hoofd vastgezet kan worden. 

Draagcomfort

Omdat ik een smalle neusbrug heb, heb ik de neopreen band nodig om de #Siroko bril op mijn hoofd vast te zetten. De band is niet verstelbaar, dus echt goed passend krijg ik de bril hiermee niet. Als ik zonder band fiets, schuift de bril steeds iets van mijn neus af, dat rijdt niet prettig. Overigens blijft mijn Oakley wel goed op mijn hoofd zitten. Die wordt niet geleverd met een neopreen band.  

Een highlight van de #Sirokotech bril is dat hij inderdaad heel licht is: je voelt hem nauwelijks zitten als je hem draagt! Dat is echt een verschil met de Oakley.

De brillenglazen 

De #Sirokotech sportbril heeft gepolariseerde glazen vergelijkbaar met de technologie die Oakley gebruikt. Gevoelsmatig is het contrast minder versterkt dan ik gewend ben van de Oakley Prizm Road glazen. Daardoor ben ik geneigd de #Sirokotech vooral bij goed weer te dragen. Op een grijze of zelfs regenachtige dag zal ik kiezen voor Oakley en in sommige omstandigheden mijn slecht-weer-sportbril met transparante glazen. 

Door de grote brillenglazen wordt er totaal geen zicht weggenomen, de ‘ultra-panoramic 180º vision’. Dat rijdt heel prettig. Oakley heeft iets vergelijkbaars, ook al zijn de glazen kleiner.

De brillenglazen van de #Sirokotech sportbril sluiten goed af zodat er vanaf de zijkant geen wind bij mijn ogen kan. De ventilatiegaten in de bril zijn wat aan de grote kant: ik voel lucht bij mijn ogen komen maar krijg geen traanogen tijdens het crossen. In mijn ervaring kan elke sportbril even beslaan na een intensief blok op de mountainbike of heel typisch, als je even stil gestaan hebt om te plassen bijvoorbeeld. De #Sirokotech bril beslaat ook, maar zodra ik fiets is het zicht meteen weer helder, dankzij de grote ventilatie gaten.

De look

Het ontwerp met de grote glazen van #Sirokotech heeft iets glamourachtigs. De meeste wielrenners en mountainbikers willen gesoigneerd op de fiets zitten. #Siroko heeft daar met dit ontwerp goed over nagedacht. Oakley heeft het voor elkaar dat je aan het ontwerp van de bril zelfs zonder dat je het merk ziet al  weet dat het een Oakley betreft. Dat is een kunst en mogelijk toekomst voor #Siroko. 

Een belangrijk punt bij de aanschaf van een sportbril is je budget. De Oakley brillen zijn een stuk duurder dan die van #Siroko. Scheelt 100 euro. Idealiter kun je een sportbril passen voor aanschaf. Dan kun je voor jezelf besluiten hoe de bril past bij je wensen: draagcomfort, look en zicht van de glazen. 

Meer informatie over #Siroko sportbrillen voor fietsen

 

Laat alles zien
/*