Trainen in de Ardennen bij Le Coffee Ride

Op zoek naar een plek om te verblijven voor een paar dagen fietsen stuitte ik op Le Coffee Ride in de Belgische Ardennen. Vlakbij de Watervallen van Coo in de gemeente Stavelot is deze fietsspot een prima uitvalsbasis voor een paar dagen fietsen in de Ardennen.

Jeroen en Rachel hebben plannen genoeg en zijn voorlopig niet van plan te stoppen met het runnen van het fietshotel, café en restaurant.
Het pand van Le Coffee Ride ligt aan de Avenue Pierre Clerdent. De doorgaande weg van Francorchamps naar Trois-Points. Al jarenlang is het pand in bezit van de familie van de huidige eigenaar Jeroen van Schelven. Eerst runde zijn moeder er een hotel en bedrijf gericht op outdoor activiteiten. Sinds 2018 runnen Jeroen, voormalig prof bij Lotto Bodysol en zijn vrouw Rachel op deze locatie Le Coffee Ride.

Ik arriveer op donderdag bij Le Coffee Ride. Bijzonder, want deze fietsspot is geopend van vrijdag t/m zondag. Jeroen maakt speciaal voor mij een uitzondering. Hij belt me in de auto, als ik onderweg ben naar Stavelot. “Ik heb de achterdeur voor je opengelaten, ik ben er zelf niet en de deur van jouw hotelkamer is open. De sleutel hangt aan de binnenkant van de deur.” Met verbazing verbreek ik na ons gesprek de verbinding. Dit kan blijkbaar nog in de Ardennen. Gelukkig maar.

Op de website van Le Coffee Ride kunnen er gpx-routes gedownload worden. Iedere route met eigen karakteristieken en moeilijkheidsgraad. Ik besluit mij snel om te kleden en een klein rondje te gaan fietsen in de omgeving. Op vrijdag arriveren er nog een paar mensen met wie ik afgesproken heb te gaan fietsen. Ik ben alleen in het hotel. Het geeft me de tijd om rustig om mij heen te kijken.

Jeroen en Rachel hebben een goede sfeer gecreëerd. In de gang van het hotel hangt een quote van Lance Armstrong. In de kamer een ingelijst profiel van Col du Rosier. En bekende beklimming uit de klassieker Luik-Bastenaken-Luik en op slechts 5,5 km van het hotel. En als klap op de vuurpijl een ingelijst Molteni-shirt. Gesigneerd door de Belgische legende Eddy Merckx.

De kamers zijn verder eenvoudig en de gasten kunnen gebruik maken van een gezamenlijke doucheruimte met vijf douchehokjes. Voor mij geen probleem. Ik kom namelijk totaal verkleumd terug van een rit van 70 km en ruim 1.100 hoogtemeters. Maakt mij het uit dat ik een doucheruimte moet delen!

Jeroen vertelt me dat ze nu een jaar succesvol open zijn. Het is een bewuste keuze dat het hotel alleen in het weekend open is. Wat hem aanspreekt is het fietspubliek. Daar wil hij zich volledig op focussen. Deze groep zal voornamelijk in het weekend afreizen naar de Ardennen om er te fietsen. Overigens zijn de douches voor iedereen beschikbaar. Ook als je niet blijft overnachten in het hotel, kun je na een rit over bekende Ardennen cols als de Rosier, Wanne en Stockeu douchen bij Le Coffee Ride! Aan mooie hellingen is in deze omgeving geen gebrek. Een kleine opsomming: Huy, Thier de Coo, Cote de Brume, Cote de Werhai of Haute Levée. Ze liggen allemaal vrijwel om de hoek.

Jeroen en Rachel hebben plannen genoeg en zijn voorlopig niet van plan te stoppen met het runnen van het fietshotel, café en restaurant. Het terras bij het hotel nodigt iedere fietser die hier passeert uit om even te stoppen voor een goede kop koffie of een lunch. Le Coffee Ride vervult daarmee ook een belangrijke sociale functie. Het is een plek waar fietsers elkaar kunnen ontmoeten.

Het echtpaar richt zich overigens niet alleen op wielrenners. Op de site worden daarom verschillende routes aangeboden. Daarmee wordt het hotel een ontmoetingsplek voor wielrenners, gravel liefhebbers en mountainbikers. ’s Avonds kunnen die allemaal genieten van een BBQ of pasta diner, aangevuld met een herstelbiertje 🙂

Dit artikel verscheen eerder in Fietssport Magazine.

Laat alles zien
/*