In 5 stappen naar een top prestatie deel 2

Nu je de WHEEL methode kent is het tijd om wat meer aandacht te besteden aan de inhoud. Vandaag ga ik daarom dieper in op het stellen van doelen en het voorbereiden van je plan. Geen doel is geen plan, geen plan is geen prestatie. Tuurlijk kun je ten opzichte van iemand anders een goede tijd rijden. Maar heb je nu echt het allerbeste uit jezelf gehaald!?
door Robert van der Wulp
Trainen met een doel
Uitdaging is belangrijk om vooruitgang te boeken maar kies wel een doel waarvan je weet welke voorbereiding het vergt.

Als je met de auto op pad gaat en je kijkt niet van tevoren hoe je ergens moet komen dan kun je er best snel komen. Maar heb je dan echt de meest efficiente weg afgelegd!? Als dat zo is, dan berust dat op puur toeval. Je kunt aan iedere kampioen vragen hoe ze dat hebben gedaan maar puur toeval zal niet hun antwoord zijn.

Hoe kies je nu een doel?

Uitdaging

Het is heel makkelijk om je int e schrijven voor een koers maar zorg dat het doel je uitdaagt. Dat kan op verschillende vlakken zijn. Je wilt de langste versie rijden. Je wilt hem in de snelst mogelijke tijd afleggen. Je wilt de tocht uberhaupt volbrengen. Maakt niet uit zolang je maar moet werken om het te halen.

Haalbaar

Kies een doel wat haalbaar is. Ben je een beginnende fietser en heb je nog nooit een toertocht gereden, dan is het verstandig om eerst eens een korte toertocht  van 100 km te doen. Uitrijden is dan het eerste doel. Heb je al een paar jaar ervaring, ga dan eens voor een langere of meerdagse tocht. Ben je een doorgewinterde fietser kies dan eens voor sneller.

Voorbereiding

Als je over 2 weken aan de start moet verschijnen dan berust het eindresultaat weer op toeval. Kies dus een datum die je de gelegenheid geeft om je goed voor te bereiden. Mijn advies is minimaal 3 maanden voorbereiding.

Valkuilen

Uitdaging is belangrijk om vooruitgang te boeken maar kies wel een doel waarvan je weet welke voorbereiding het vergt. Het volbrengen van een doel kost namelijk ook tijd en volharding. Weet dus waar je valkuilen liggen. Schrijf deze op bij je doel en kies een strategie om dit te ondervangen. Regel bijvoorbeeld met je overige gezinsleden je trainingstijden.

Concreet

Door het doel voor jezelf op te schrijven maak je het concreet. Maak er een poster van en hang deze op een plaats waar je vaak komt. Deel je doel ook op social media. Dat is misschien eng om te doen maar je kunt van je vrienden en familie juist die steun krijgen die je nodig hebt op de moeilijke momenten. Bovendien laat je aan jezelf ( en aan anderen) zien hoeveel het voor jou betekent om beter te worden.

En nu is het tijd om de daad bij het woord te voegen. Zoek een paar mooie tochten uit voor dit jaar en ga aan de slag. Tijdens mijn GRATIS webinar Train & Eet als een Atleet ga ik samen met jou een doel stellen en werken we de hele WHEEL- methode uit.

Klik hier voor meer informatie.

Heel veel fietsplezier

PS: Deel dit artikel met je fietsvrienden op Facebook, Twitter, Instagram, Google en linkedIn. Samen fietsen is zoveel leuker.

Laat alles zien
/*