Vraag het de trainer: herstel na blessure

Hoe kom ik snel weer op niveau na een blessure?
Blessureleed is altijd vervelend. Helaas krijgen we er allemaal wel eens mee te maken. Soms hadden we dat zelf in de hand (overtraining), soms ook niet (valpartij/ aanrijding).
door Robert van der Wulp
Trainen met een doel
Als je last hebt van je knie en 2 dagen rust volstaat niet, ga dan naar een specialist.
Voor dat ik echter een heel artikel wijd aan wat je moet doen om snel weer op niveau te komen ná je blessure, zou ik in dit artikel eerst de aandacht willen vestigen wat je moet doen tijdens je blessure. Veel te vaak nemen we onze blessure voor lief en gebruiken we dit als excuus om helemaal niets meer te doen. En dat bepaalt in grote mate hoe snel je herstelt van je blessure en weer op niveau bent na je blessure. Het zou te ver gaan om alle blessures te noemen en wat je daarmee kunt doen maar ik kan je wel een stappenplan geven.

Stap 1: hoe kom ik aan mijn blessure?

Vraag jezelf eerst altijd af wat je had kunnen doen om de blessure te voorkomen. Ben je te hard van stapel gelopen en overtraind geraakt? Of heb je wellicht in al je enthousiasme de verkeersregels wat versoepeld? Het heeft geen zin om te gaan mokken wiens schuld het is maar is wel van essentieel belang om eenzelfde blessure te voorkomen.

Stap 2: Raadpleeg altijd een specialist?

Als je last hebt van je knie en 2 dagen rust volstaat niet, ga dan naar een specialist. En dat is niet je huisarts (met alle respect). Zoek een sportarts of (fysio)therapeut en liefst één die gespecialiseerd is in de wielersport. Zij kunnen je namelijk precies vertellen wat je mankeert, wat je eraan kunt doen en wat je verder nog wel kunt nu je geblesseerd bent.

Stap 3: Stop niet met trainen

Zoals één van mijn leraren altijd zei: als je linkerarm in het gips zit kun je nog steeds trainen met je rechterarm. Dat lijkt krankzinnig maar doortrainen heeft meerdere voordelen. Je lichaam blijft beter in conditie. Je hoeft dus minder hard te werken wanneer je blessure over is om weer op je oude niveau terug te komen. Je maakt na iedere training stoffen aan die je herstel bevorderen. Het herstel van je training maar ook het herstel van je blessure.

Stap 4: Verleg je focus

Het is duidelijk dat je niet je snelste tijden neer zal gaan zetten tijdens je blessure. Verleg dus je focus naar iets anders. Zit je (sterke) rechterbeen in het gips? Ga dan eens de sportschool in om je linkerbeen te trainen. Heb je beide knieën overbelast? Ga dan eens zwemmen of train alleen je bovenlichaam. Je zult zien dat de honger naar je fiets alleen maar weer toeneemt. En omdat je niet stil hebt gestaan ben je in mum van tijd weer de oude.

Stap 5: Vergeet je voeding niet

Als je anders gaat trainen is het belangrijk dat je ook je voeding weer aanpast. Kun je geen km’s maken maar wel krachttraining doen? Verlaag dan je koolhydraatinname en verhoog je eiwitinname. Ga je minder trainen? Verlaag dan je calorie-inname.

Blijf altijd actief, ook tijdens een blessure. Zo hou je plezier in je sport en blijf je gezond en in conditie, ook tijdens je blessure. Bovendien kun je dan in no time weer knallen als je weer je fiets opmag.

Met mijn WHEEL-methode kun je altijd in conditie blijven en verminder je het risico van blessures. Wil je samen met mij invulling geven aan jouw WHEEL-methode? Volg dan mijn GRATIS webinar. Klik hier om je in te schrijven.

Heel veel fietsplezier, Robert

PS: heb je nog vragen of opmerkingen mail me dan gerust op robert@trainenmeteendoel.nl of bel naar 06 55 689 555.

Laat alles zien
/*