In 5 stappen naar een top prestatie

Vorig jaar ontwikkelde ik  de WHEEL-methode. Het is het ultieme stappenplan om tot een topprestatie te komen en ik gebruik het voor de begeleiding van top-atleten. Maar het is ook heel bruikbaar voor jou. In deze serie van 6 artikelen vertel ik je alles over deze methode. In dit eerste artikel vertel ik je hoe de methode werkt. In de volgende artikelen zullen telkens een stap verder uitwerken.

door Robert van der Wulp

Trainen met een doel

Je kunt in 20 minuten al heel veel bereiken dus ook als je maar 20 minuten hebt plan je die gewoon in.

Als je deze methode stelselmatig toepast dan is er maar één weg en één resultaat: vooruit naar betere prestaties en een gezonder lichaam. Vanwege mijn internationale ambities is de methode in het engels. 😉

What’s your goal?

Voordat je nu op je fiets stapt moet je jezelf afvragen: waar wil ik eigenlijk naartoe? En dan niet meteen letterlijk maar eerder in de zin van: wat ik wil ik bereiken? Er zijn duizenden fietsers die zomaar op de fiets stappen en iedere week hun km’s maken. Ik durf te stellen dat ook hun fietsplezier toeneemt als ze een duidelijk doel hebben. Dus vraag je eens af: waar wil je voor trainen?

How are you doing right now?

Als je nu weet waar je naartoe wilt ga je dan eens afvragen wat je beginpunt is. Hoe is je conditie? Wat is je lichamelijke gesteldheid? Kortom, hoe hard moet je nu eigenlijk gaan trainen om je doel te bereiken? En wat moet er verder nog gebeuren? Heb je het juiste verzet op je fiets?

Exercise

Nu je weet wat je doel is en wat je startpunt is kun je de details in gaan vullen. De eerste stap in dat proces is je trainingen. Pak je agenda erbij en tel het aantal dagen, weken of maanden voor je doel. Maak een plan en vul de tussenliggende dagen tussen vandaag en je einddoel. Mijn advies is om minimaal 3x per week te trainen. Je kunt in 20 minuten al heel veel bereiken dus ook als je maar 20 minuten hebt plan je die gewoon in.

Eat

Vervolgens kun je nu een voedingspatroon gaan ontwikkelen. Je weet nu of er kilo’s afmoeten of juist erbij. Je weet wanneer je extra moet eten vanwege je training. Kijk dus eens kritisch naar je voedingsgewoonten en maak iedere week kleine stappen. Je kunt alles vandaag radicaal veranderen maar de ervaring leert dat je dan snel weer terugvalt. Focus je op kleine stappen.

Let’s do it again

Iedere vier weken loop je het hele plan opnieuw door. Misschien heb je na 3 weken trainen je doel al bereikt. Dan is het tijd voor een nieuw of verbeterd doel. Of ben je juist nog niet genoeg kilo’s kwijt terwijl je dat wel had voorgenomen. Tijd voor een tandje bij dus. Kortom evalueer hoe je het doet en maak de aanpassingen die nodig zijn. Je kunt in deze stap ook denken aan een conditietest of een toertocht als tussendoel.

Je ziet dat het plan bijna te simpel voor woorden is. Dat was nou precies de bedoeling. Om jou een houvast te geven zonder het heel ingewikkeld te maken. Zoals ik al zei: focus je op de kleine stappen. En zie je eerstvolgende del niet als het laatste maar als het eerste van de vele die nog gaan volgen. Zo blijf je jaar in jaar uit werken aan je conditie en gezondheid en zul je zien dat kleine stappen leiden tot grote resultaten.

Wil je samen met mij invulling geven aan jouw WHEEL-methode? Volg dan mijn GRATIS webinar. Klik hier om je in te schrijven.

Heel veel fietsplezier

PS: heb je nog vragen of opmerkingen mail me dan gerust op robert@trainenmeteendoel.nl of bel naar 06 55 689 555.

Laat alles zien
/*