Als we weer mogen reizen: Heel snel naar de Aosta Vallei

Wachten duurt lang, ontzettend lang. Zeker als je een mooie reis als stip aan de horizon hebt staan. Fietsen in ons eigen land is heerlijk. En ik heb in de corona periode heel veel nieuwe plekken ontdekt. Maar ik verlang zo naar een buitenlandse trip. Als het straks weer mag, dan staat de Aosta Vallei hoog op mijn verlanglijstje. Met CYCLOsportive geef ik een aantal tips.

tekst: Gerrit Vermeulen

Nationaal Park Gran Paradiso, is de perfecte bestemming voor de mountainbike
Ingeklemd tussen Frankrijk en Zwitserland ligt de kleinste regio van Italië, de Aosta Vallei. Maar klein betekend niet dat er niets te beleven valt. Neem bijvoorbeeld Gran Paradiso Nationaal Park. Een waar paradijs voor mountainbikers. Of het Mont Blanc Massief waar een prachtige Granfondo wordt georganiseerd: MontBlanc Granfondo. Tijd om deze regio uit te lichten op cyclosportive.nl

1 Monte Cervino

Tussen muren van sneeuw een berg op fietsen staat op mijn bucket list. Dat moet op de Monte Cervino kunnen lukken. Deze gigant van ruim 4.000 meter hoogte is met een beetje geluk tot in mei bedekt met sneeuw. Ooit zal ik deze van mijn bucket list kunnen afstrepen.

Bij het horen van de Monte Cervino gaat er wellicht niet direct een belletje rinkelen. De magische Matterhorn is bij velen wel bekend. Zo noemen ze de 4.478 meter hoge berg in Zwitserland. In Italië spreekt men over Monte Cervino. Vanuit de Aosta Valleia – Conoz kun je met de racefiets helemaal omhoog fietsen naar Breuil-Cervinia. Als je nog verder wilt en dicht bij de top van de Matterhorn/Cervino wilt komen, zul je met de MTB of te voet verder moeten. Over ruig terrein, maar je zult beloond worden!

Een mooie route heb ik iig al gevonden: cycling-challenge.com

2 Gran San Bernardo

De Aosta Vallei is een prima plek om te verblijven. Als fietser kun je hier met gemak een aantal dagen heerlijk fietsen. Routes genoeg, ze gaan wel voornamelijk omhoog. Op de grens met Zwitserland vind je hier namelijk de Colle del San Bernardo. Een bergpas tussen het Zwitserse Val d’Entremont en de Valle d’Aosta in Italië. Vanuit Martigny (Zwitserland) brengt de pas je naar 2.469 meter hoogte.

Vanuit Aosta is de col 33 km lang, overbrug je 1.874 hoogtemeters tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7% (maximaal 8,1%). Tot zover de cijfers. Wat maakt deze col zo bijzonder? Er zijn slechts twee hogere passen in Zwitserland om maar iets te noemen. In 1049 werd hier door monniken een hospice geopend. Deze monniken hielpen reizigers in nood door ze op te halen met hun honden. De wereldberoemde St Bernard honden.

Lang voor de monniken zich vestigden op de Gran San Bernardo trok Julius Ceasar hier al 57 voor Christus met zijn leger door de Alpen. En ook Napoleon trok hier in 1800 met 46.000 soldaten de grens tussen Zwitserland en Italië over.

Lang na het wapengekletter was het de beurt aan de wielrenners. De Tour de France en de Giro brachten meerdere malen een bezoek aan Colle del Gran San Bernardo.

3 MontBlanc Massief

Het Mont Blanc Massief maakt onderdeel uit van de Aosta Vallei. Wat is er dan mooier dan een tour om dit majestueuze massief in de Alpen. Dat kan met de Tour du Mont Blanc. Maar vergis je niet. Dit is een ultra zware uitdaging! Met 338 km en 8500 hoogtemeters is het geen gezellig dagtochtje 🙂 Maar dan heb je wel wat. De route doorkruist drie landen (Frankrijk, Zwitserland en Italië).

Hoe het is om 338 km op één dag te fietsen? Dat kun je lezen op: cyclosportive.nl

Je kunt natuurlijk ook besluiten om deze monsterrit in een aantal dagen te fietsen. Misschien wel een goed idee om dat met CYCLOsportive te gaan oppakken. 🙂

Meer info op: letourdumontblanc.fr

4 MontBlanc Granfondo

Een Granfondo die volledig door de prachtige Aosta Vallei gaat, is de MontBlanc Granfondo. Helaas kon deze GF in 2020 vanwege Covid niet doorgaan en of de Granfondo in 2021 (21 juni) kan doorgaan is uiteraard ook nog onzeker… 🙁

Want wie wil er nu niet fietsen in een prachtige omgeving met altijd een fantastisch zicht op de 4.808 meter hoge Mont Blanc! Met twee routes (116 en 88 km) is de GF toegankelijk voor alle niveau’s. Met start en finish in Courmayeur worden er bij de Percorso Lungo (klinkt mooi toch?) 3.210 hoogtemeters overwonnen en bij de Percorso Medio 2.030.

Wil jij deelnemen? Check dan de site van followyourpassion.it voor de laatste info.

5 Nationaal Park Gran Paradiso

Met meer dan 1.000 km onverharde routes biedt Valle d’Aosta een breed netwerk van paden voor mountainbikers, met name de Cogne-vallei. De ongerepte natuur in het hart van het Nationaal Park Gran Paradiso, is de perfecte bestemming voor de mountainbike. En het mooie is. Geschikt voor alle niveau’s.

Nationaal Park Gran Paradiso in de Aosta Vallei is het oudste nationaal park van Italië (1922) en tegelijkertijd een van de mooiste. Het dankt zijn naam aan de berg de Gran Paradiso, die met een hoogte van 4.061 meter de hoogste berg is die in z’n geheel in Italië ligt.

In dit nationaal park kun je heerlijk mountainbiken. Een van de mooiste mtb-routes van het Aostadal loopt dwars door het nationaal park. Stel je eens voor: mountainbiken tussen steenbokken en arenden? Dat is toch geweldig?

Er zijn 21 verharde fietsroutes en zo’n 1.000 kilometer aan mountainbiketrails. De meeste beginnen in het bergdorp Cogne. Je kunt kiezen of je op je gemak een ‘scenic route’ neemt of offroad de berg af wilt razen. Volg de uitgezette paden, zoek online een leuke mtb-route uit of neem deel aan een mountainbikeclinic onder leiding van een ervaren gids.

Routes zijn te vinden op: www.pngp.it

Laat alles zien
/*