Fietsen in de Dolomieten: adembenemend mooi en verschrikkelijk afzien

Half april tijdens een mooie voorjaarsdag fiets ik een rondje door de polder. Onderwijl dagdromend over de geweldige omgeving en de snelle tijd (5:40uur) die ik tijdens komende Dolomieten Marathon, officieel de Maratona dles Dolomites, ga rijden. Wat een fantastische rotspartijen, strakke asfaltwegen en overal terrasjes voor wat lekkers. Opeens houdt het fietspad op en word ik weer wakker. Zucht, wat zou het mooi zijn als die toch eens door zou gaan. Niets is zeker in deze coronatijd, maar er komt heel langzaam licht aan het einde van de tunnel.

tekst en foto’s: Emil van der Wal

Maratona te zwaar, verkeerde datum of uitgeloot? Rij hem zelf
Bij thuiskomst check ik mijn mail en wat schetst mijn verbazing: de Maratona gaat op 4 juli door. Yes, yes, yes, een van Europa’s mooiste en populairste granfondo’s gaat door. Maar, gaat Europa dan op 1 juli open? En onder welke voorwaarden gaat het dan door? Toch nog wat onzekerheden. Italië moet echt op geel staan, want anders ben je niet verzekerd bij ongevallen en dat risico wil ik niet lopen.

De afgelopen jaren ben ik verschillende keren in de Dolomieten geweest en je kunt daar echt super mooi fietsen. CYCLOsportive organiseert niet alleen een verzorgde reis naar een cyclo als de Maratona, maar kan ook een reis naar jouw persoonlijke wensen samenstellen. Een absolute aanrader is om je reis zo te plannen dat je mee kunt doen aan de Sella Ronda Bike day. Dat is een gratis evenement waarbij alle wegen van de Sella Ronda worden afgesloten en die zijn dan alleen toegankelijk voor fietsers. Deze wordt doorgaans eind juni en half september gereden, ook voor dit corona jaar staan beide edities nog gepland. Hoe kan zo’n fietstrip er dan uit zien?


Maratona; drie lussen

Maratona te zwaar, verkeerde datum of uitgeloot? Rij hem zelf. Je kunt tijdens de Maratona drie afstanden rijden en dat zijn drie rondjes (lussen) die aan elkaar verbonden zijn. De langste afstand is een combinatie van lussen 1 en 3. Bij de middelste afstand zijn lussen 1 en 2 gecombineerd.

Fietsen in de Dolomieten

de drie lussen van de Maratona


Lus 1: Sella Ronda: Canazei – Arabba – Corvara – Canazei

Volgens sommigen, en ook veel kenners, het mooiste fietsrondje in Europa. De Sella ronda is 52km lang en je overwint 1700 hoogtemeters. Deze fiets je altijd in de Maratona, ongeacht de afstand die je kiest. Deze ronde lijkt niet heel lang en zwaar, maar er zitten een paar venijnige stukken in van 8 – 10% waar je je flink kunt opblazen. Drie keer per jaar autovrij, ideaal voor fietsers dus.

Het is onmogelijk te beschrijven hoe mooi de natuur is. Twijfel? Onmogelijk! Je MOET deze op je bucketlist hebben staan en zowel links- als rechtsom gefietst hebben.

Als je linksom fietst kom je in deze vier beklimmingen tegen:

 • Passo Gardena: 8,8km – 6,7%
 • Passo Sella: 5,3km – 7,1%
 • Passo Pordoi: 12km – 6,6%
 • Passo Campolongo: 3,9km – 7,2%


Lus 2: Corvara – Arabba – Falzarego – Corvara

Heb je nog een extra dag om te fietsen? Dan is lus 2 ook een erg mooi rondje van 53km en 1420 hoogtemeters. Qua uitzichten en uitdaging kan het wat mij betreft echter niet tippen aan de andere twee. Door dit rondje ook te fietsen maximaliseer je je Dolomieten ervaring. Het leuke is dat je deze, net als de Sella Ronda, prima op een ebike kunt doen en daarmee heel toegankelijk wordt voor veel fietsers. Halverwege lunch, opladen en weer door.

Vergeet niet in Corvara een leuke groepsfoto te maken bij een enorme houten Pinarello.

fietsen in de dolomieten

foto van de enorme Pinarello in Corvara

Als je linksom fietst kom je vanuit Corvara twee beklimmingen tegen:

 • Passo Campolongo: 3,9km – 7,2%
 • Passo Falzarego: 9,5km – 6%


Lus 3: Corvara – Arabba – Cortina d’Ampezzo – Corvara

Deze ronde is 85km en kent 2500 hoogtemeters. Lijkt mee te vallen? Je moet wel de befaamde Passo di Giau over en die wil je het liefst aan het begin van je rondje hebben en niet zoals bij de Maratona na 80km en met de Sella Ronda al in de benen. De eerste zes kilometer zijn relatief eenvoudig. Het venijn zit hem in de overige negen kilometer. Daar komen de stijgingspercentages bijna niet onder de 9%. Vergeet de laatste kilometers naar de top niet om je heen te kijken. Hoewel, het uitzicht beneemt je de adem.

Maar ook hier vind je de beloning op de top! Als je om het restaurant heen fietst openbaart zich een schitterend uitzicht.

Als je linksom fietst kom je vanuit Corvara drie beklimmingen tegen:

 • Passo Campolongo: 3,9km – 7,2%
 • Passo Giau: 15,6km – 7,9%
 • Passo Falzarego/Valparola: 17km – 6%


Fietsen in de Dolomieten

Ik kan je zo nog zes mooie rondjes voorschotelen, maar de Dolomieten is een gebied waar je een paar weken of verschillende keren naartoe moet. Het mooie is dat je hier echt rondjes kunt fietsen. Die ook goed te combineren zijn afhankelijk van je wensen en niveau. Je moet ieder rondje ook echt zowel linksom als rechtsom gereden hebben. Anders heb je niet de volledige schoonheid van het gebied meegekregen.

Nog geen fietsdoel voor dit jaar? Boek snel bij ons de reis naar de Maratona. Cyclosportive heeft nog vijf startbewijzen!


Verblijf

Een drietal zeer uiteenlopende locaties voor verschillende doeleinden, waar we zelf ook geweest zijn:

 • Samen met je partner genieten in een luxe hotel in Corvara: Hotel Col Alto
 • Voor ieder wat wils: hotel, huisjes, camping- en camperplaatsen en wellness: Camping Vigor in Val di Fassa
 • Grote groep vrienden en ieder zijn eigen bed: Ciasa Solda in Vigo di Fassa (geen directe link, gebruik Google)

Geniet van je fietsvakantie in de Dolomieten: adembenemend afzien.

fietsen in de dolomieten - lago di carezza

 

Je kunt via Cyclosportive-travel je droomfietsvakantie boeken om te gaan fietsen in de Dolomieten. Ervaar en fiets de Maratona dles Dolomites met een mechanieker in je wiel en een fysio die je bij terugkomst opwacht. Of laat Cyclosportive-travel jouw droomvakantie samenstellen en voor je regelen.

Laat alles zien
/*