Afvinklijstjes: is dat suf of juist een corona motivator?

Niet te geloven ik zie ze overal, of ligt dat aan mij? Ben ik daar zo gevoelig voor? Afvinklijstjes! Nu ben ik een tikkeltje perfectionistisch, maar ik geloof dat ik een verzamelaar ben. Als ik het met anderen over ‘mijn lijstjes’ heb, hoor ik geregeld: doe is normaal. Mijn vriendin wordt er af en toe gek van “heb je weer zo’n lijstje” roept ze dan. Stiekem verdenk ik haar ervan dat ze het wel leuk voor me vindt. Althans, dat hou ik mezelf voor. Sommigen en misschien velen vinden afvinklijstjes suf, maar voor mij zijn ze een enorme motivator. Niet alleen in het #ridesolo corona tijdperk, maar ook om met de racefiets op bijzondere plekken te komen, avonturen te beleven en gewoon omdat ik het leuk vind om mee bezig te zijn.

tekst en foto’s: Emil van der Wal

Je komt op plekken waar je normaal niet zo snel komt
Er zit ook nog wel een praktische kant aan het blijven fietsen. Ik wil er klaar voor zijn als we weer naar Frankrijk of Italië mogen. Al dagdromend over mooie ritten in de Dolomieten vink ik mijn gemeentes, tegeltjes, Zwift badges en Dolomieten cols af.


Gemeentes scoren

Ergens begin 2020 las ik over de ‘Long term NL challenge’, waarbij je alle 355 gemeenten doorkruist moet hebben. Het maakt niet uit of je maar 100 meter door een gemeente rijdt of door het centrum. Je GPS locatie moet binnen de gemeentegrens liggen. Eerst maar eens kijken waar ik allemaal ben geweest. Daar keek ik wel enigszins van op. Ik had de afgelopen negen jaar al iets meer dan 200 gemeentes aangedaan. Nu stond ik wel voor een uitdaging om alle plekjes in te kleuren op de landkaart. Niet alles lag keurig aaneengesloten. Puzzelen, puzzelen en nog eens puzzelen. Na al die voorbereiding en uithoeken waar deze tic mij brengt, wil ik wel zeker weten dat ook het geautomatiseerd afvinken goed gaat. Dus Strava en Navigatie aan, opstappen en eindelijk genieten.

Ondertussen is er Long term NL challenge Retro een retro variant en dat afvinklijstje telt slechts 1021 gemeenten.

Longtermchallenge: gemeentes afvinken

huidige aantal gemeentes vs. aantal gemeentes in de jaren 50

Is Nederland te klein? Ben je al jong aan het rentenieren? Je kunt ook proberen alle 35.000+ gemeentes van Frankrijk af te vinken.

Tegeltjes

Wat is nou de lol van het routes bouwen als je maar 1 lijstje hebt. Toen ik bij onze fietsclub Stravaberichten voorbij zag komen over Dora Explorer werd ik nieuwsgierig. Iets met tegeltjes scoren.

De hele wereld is verdeeld in allemaal kleine vierkantjes en die worden door de app Veloviewer inzichtelijk gemaakt. Het is de bedoeling dat je door allerlei kleine vierkantjes aan elkaar te rijgen een zo groot mogelijk maximaal vierkant creëert. De tegeltjes zijn 1,523*1,523km, dus zit ik aardig te puzzelen, slepen en aanpassen om een goede route te krijgen. Als je echt een specifiek gebied in wilt kleuren krijg je hele vreemde routes die alle kanten op kronkelen. Mijn aanpak is nu om grote routes en rondjes te maken en zo heel langzaam een groot vierkant te maken. Daarbij combineer ik zoveel mogelijk beide afvinklijstjes. Met het schrijven van dit artikel kan er geschaatst worden en ga ik misschien wel in het Gooimeer en Wolderwijd tegeltjes afvinken die volledig in het water liggen.

tegeltjes scoren

het doel: een zo groot mogelijk vierkant maken. Ooit heb ik het hele land

Het mooie van dit afvinklijstje is dat je echt op plekken komt waar je normaal echt niet zo snel komt en dingen doet die ik niet zo snel zou doen op de racefiets. Van woonwijken, gravel, strand, kribben, modderstroken in weilanden, kanoën of suppen op het water tot wandelen op klompenpaden. Je bent niet gebonden aan de fiets om de tegeltjes te scoren. Echt alles komt voorbij.


Zwiftlijstjes

Uit een eerder artikel over een rockerplate maken werd wel duidelijk dat ik iets heb met indoorfietsen. Daarvoor gebruik ik voornamelijk Zwift. Zwiften was voor mij eigenlijk alleen mijn rit registeren en ondertussen Netflixen of gewoon tv kijken. Tot ik merkte dat je badges kon scoren. Ik ging in een paar weken van level 13 naar 22, want de badges voor de routes leverden ook nog veel (XP) punten op. Je kunt bij de route badges ook een beetje smokkelen heb ik ontdekt, gewoon ERP modus aanzetten. Houd er dan wel rekening mee dat je rit 2x zo lang duurt, vanwege de kruipsnelheid berg op. Ondertussen gebruik ik Zwift al wel serieuzer met Tour du Zwift wedstrijden, de nieuwe pace partners en ben ik onlangs met de Zwift optie van de Fondo app gestart.

Zwiftbadges

137 zichtbare badges en een aantal onzichtbare

Naast de standaard badges zijn er ook nog verborgen badges.


Wat kun je nog meer afvinken?

Hieronder enkele voorbeelden van wat er nog meer is af te vinken:

  • Alle straten in je regio, provincie, land etc. via Heatmap van Strava
  • Grenspalen NL/BE
  • Voetbalstadions
  • Brouwerijen in de Benelux
  • Toertochten: klimmersbrevet
  • etc.

Er zijn ongetwijfeld nog veel meer afvinklijstjes in de Benelux waar je je, zonder al teveel reizen, volledig in kunt verliezen.

Afvinklijstjes als deze zijn voor mij niet alleen een motivator om in coronatijd te blijven fietsen. Ik weet zeker dat ze mij ook in de toekomst zullen helpen om het fietsen leuk te blijven vinden. Dit zijn natuurlijk niet mijn enige afvinklijstjes, ook cols vink ik met veel enthousiasme af. Daarover een andere keer meer.

Laat alles zien
/*