Product review: Garmin E520 versus Wahoo Elemnt Bolt

Jaren geleden mocht ik al eens de Wahoo Tickr X testen, een slimme hartslagmeter en activity tracker die gebruikt werd in de fitnessmarkt. Ik gebruik hem bijvoorbeeld als ik van het ziekenhuis waar ik werk naar onze buitenpoli fiets (12km, enkele reis) op een OV-fiets, krachttraining ;-). Deze data samen met data van mijn wielertrainingen worden geupload zodat ik de optimale balans tussen trainingsbelasting en herstel kan bewaken. Sindsdien ben ik onder de indruk van hoe dit bedrijf zich als relatief nieuwe speler op de fietscomputer-markt begeeft. Een markt die al jaren gedomineerd wordt door Garmin.

Tekst: T.A.M. Backhuijs, sportarts & wielrenster

Het zou mooi zijn als het Wahoo lukt zijn GPS iets accurater te laten werken tijdens training.
De verpakking waarin de Wahoo Elemnt Bolt gepresenteerd wordt zegt eigenlijk alles: praktisch ontwerp, overzichtelijk qua toepassingen. Je klapt de doos open, de fietscomputer zit in een soort kartonnen lade die je makkelijk uit de verpakking trekt. Hoe anders is de doos waarin de Garmin E520 zit: kartonnen doos met een deksel waar aan de zijkanten twee inschuiflipjes zitten en in het midden nog zoiets. Zodat als je de doos dichtvouwt, dat hij dan ook echt dicht is. En, voor de zekerheid, een ronde plastic sticker over de sluiting. Puntje uit milieu-overwegingen: de doos van de Garmin is wel kleiner.

Bedieningsgemak
In de doos van de Wahoo Elemnt Bolt zit een korte handleiding. Het komt er feitelijk op neer dat je een app moet downloaden om de Wahoo te installeren. Dus ik zet de Wahoo aan en direct verschijnt een scherm met de tekst ‘scan de QR-code’. Geroutineerd open ik de Wahoo app die ik al had vanwege de Tickr X. Hoe ik ook probeer, er is daar geen QR-code scanner. Gefrustreerd berg ik de Wahoo weer op. Ik had bij deze eerste poging te weinig tijd uitgetrokken om installatie in alle rust te kunnen doen. Ik ben het type die vindt dat installatie zonder handleiding en intuïtief moet zijn. En liefst binnen vijf minuten. Dat lukt prima met Wahoo, als je de juiste app download. Logischerwijs heeft de Wahoo Elemnt Bolt zijn eigen app. Die gevonden hebbende is de installatie een fluitje van een cent. Heel fijn dat het via de app kan plaatsvinden. In de Garmin moet ik mijn trainingszones al scrollend met de weinige toetsjes geduldig vastleggen. En: na update van Garmin fietscomputer, moet ik dit weer opnieuw doen, grrrrr.

Navigatie
Garmin E520 heeft een basis kaart waarop de grote wegen en plaatsen staan. Fijn is dat je eigen trainingsroute in een andere kleur wordt aangegeven. Wahoo heeft een meer gedetailleerde kaart, maar wel in een kleur. Hoe meer je inzoomt, hoe meer detail. Dat lukt met Garmin E520 niet. Hoewel Wahoo kaart maar in een kleur weergegeven wordt, is het contrast van het beeldscherm veel beter dan die van Garmin E520. Dat gezegd hebbende kocht ik deze Garmin in 2015. Ik vermoed dat het beeldscherm contrast van Garmin 520 plus beter is.

GPS
Puntje van aandacht bij Wahoo is de GPS. Ik vraag me af hoe accuraat deze werkt. Er is namelijk verschil tussen het aantal kilometers dat ik getraind heb tussen Garmin en Wahoo, terwijl ik beide fietscomputers op hetzelfde moment aan zet. Ook merk ik dat wanneer ik bij stoplicht stil sta, dat Garmin dan eerder op ‘auto pause’ springt. Sprekend met andere wielrenners kom ik eracht dat zij dit probleem herkennen: samen een trainingsrondje maken over precies dezelfde route en toch met verschillend aantal kilometers thuis komen. Op een rit van 110km kan het 1-2km schelen. Dat is toch een marge van 1%. Bij Garmin E520 kun je bij instellingen kiezen hoe accuraat het GPS signaal gevolgd wordt. De optie GPS+ Glonass kost meer batterij maar is wel accuraat. Een fijne optie voor de racefiets, in het bos op de MTB heeft deze optie geen zin. Een dergelijke optie heb ik bij Wahoo niet kunnen vinden. Wellicht verklaart dit wel het verschil tussen beide fietscomputers over eenzelfde trainingsrit.

Samenvattend doet de Wahoo Elemnt Bolt niet onder voor een Garmin E520 qua gebruikersfuncties. Wat betreft bedieningsgemak gaat mijn voorkeur uit naar de Wahoo. Ook qua navigatie, ondanks de zwart-wit kaart. Het zou mooi zijn als het Wahoo lukt zijn GPS iets accurater te laten werken tijdens training. Echter, aangezien dit core-business van Garmin is, gezien verschillende producten voor buitensport, kan ik me voorstellen dat dit nog niet zo makkelijk opgelost is. En eerlijk is eerlijk, hoeveel is 1% ? Het gaat er toch om dat je lekker buiten bezig geweest bent !

Meer lezen
‘Getest: Wahoo Elemnt Bolt’ door Rob Meeuwessen. In Fiets, 13 november 2018:

Getest: Wahoo Elemnt Bolt

Laat alles zien
/*