Wie de schoen past…

Schoenen worden maar al te vaak op gevoel of kleur gekocht. Maar een niet goed passende schoen kan nog zo mooi zijn, het beïnvloedt de prestaties en kan vervelende klachten veroorzaken. Genoeg reden dus om aandacht te besteden aan een schoenmeting.
Daan: ‘Mocht ik de schoen niet hebben, dan kan ik ook schoenen bestellen die ik niet in mijn collectie heb.’
Nog voordat eigenaar van Bikeshoe4u, Daan Kruithof, zijn deuren opent voor het publiek, stap ik zijn zaak in Nijkerk binnen. Een wand vol met schoenen van allerlei verschillende merken valt niet te missen. “De verscheidenheid aan merken zorgt eigenlijk voor het maatwerk. Ik kan de mensen vrijwel alle soorten schoenen laten passen”, aldus Daan. Volgens Daan begint klachtenvrij fietsen altijd bij de basis, de schoen.

Belang van de schoenmeting
“De schoen is het enige punt waarmee de fietser vastzit aan zijn fiets. Als de schoenplaatjes niet goed zijn afgesteld, of de schoen zit te ruim of te strak, dan werkt dat door naar de hele houding op de fiets. Met allerlei pijnklachten als mogelijk gevolg. Meest voorkomende klachten zijn brandende, tintelende of koude voeten door een slechte doorbloeding van de voeten. Maar denk ook aan achillespees-, knie- en heupklachten.”, vertelt Daan. “Als de schoenmeting klaar is, ga ik door met de bepaling van de positie van het zadel en het stuur.”

Naast pijnvrij fietsen met de juiste schoenen, zorgt de juiste schoen ook voor betere prestaties. “Een foute positie van de schoenplaatjes zorgt ervoor dat er minder kracht overgebracht wordt op de pedalen. Ook al heb je geen klachten, het is zonde om niet efficiënt te fietsen”, aldus de specialist.

Soort voet en de stand van de voet zijn van groot belang bij de keuze van de schoen.

 

Opmeten van de voet
Op een plaat die de warmte van je voet overneemt, kan bepaald worden of je een holle, platte of doorgezakte voet hebt. Vervolgens wordt de voet zelf gemeten. De lengte van de voet wordt vastgesteld. Daan: “Algemeen kun je zeggen dat wanneer je van normale schoenen maat 44 hebt, je bij een fietsschoen op maat 45 uit zult komen.” Maar ook de breedte is van belang. “Ik kom regelmatig mensen tegen die hun voeten in te smalle schoenen wringen. Het belang van de breedtemaat wordt vaak onderschat”, vervolgt Daan. Volgens Daan ook gelijk het grote probleem op de schoenenmarkt, “Er zijn te weinig brede schoenen op de markt.”

Stand van de voet
Stap twee in het proces naar de juiste schoen is het bepalen van de stand van de voet. Kantelt de voet naar binnen of naar buiten (Varus-Valgus). Sommige merken houden al rekening met de meest voorkomende kanteling van de voet en hebben hun inlegzolen hierop aangepast. Daan: “Daarmee zeg ik niet dat het goed of fout is wat de verschillende merken doen, maar je moet het wel weten. De schoen is goed, alleen misschien niet voor jou. Dat is sowieso mijn boodschap, alle schoenen zijn eigenlijk goed, alleen moet hij bij je passen.”

Goede afstelling van de schoenplaatjes zorgt voor meer efficiëntie in de trapbeweging.

 

Kiezen van de schoen
Nu begint het leukste deel van de zoektocht, schoenen passen. Na de meting ontstaat er een beeld van de juiste schoen. Bij een gemiddelde of smalle voet is de keuze best groot. Het is dan ook absoluut niet nodig om voor ongeveer 1.100,- euro een schoen helemaal op maat te laten maken. Het is nu vooral zaak om schoenen te passen met de schoenmeting als referentiepunt. Daan: “Mocht ik de schoen niet hebben, dan kan ik ook schoenen bestellen die ik niet in mijn collectie heb. Ik weet ook wat ik niet verkoop. Ook voor mensen die links een andere maat hebben dan rechts, bieden we een oplossing. Ik laat de fabrikant dan een paar schoenen met verschillende maten maken.”

Uiteindelijk is er voor iedere voet een juiste schoen te vinden.

Hoe de schoenmeting bij CYCLOsportive verliep? Lees het hier

Dit artikel verscheen eerder in Fietssport Magazine

 

Laat alles zien
/*