Waar is het mooi fietsen in maart?

Iedereen kent vast de kalender van cyclokalender.nl. Als je op deze site een tochtje gaat uitzoeken dan is daar een welhaast onuitputtelijke lijst aan evenementen op terug te vinden. Grote, kleine, beroemde en onontdekte parels. Het staat er allemaal op. CYCLOsportive gaat vanaf nu iedere maand drie evenementen uitlichten. In drie categorieën: 1-in de buurt, 2-bucket list, 3-andere kant van de wereld.

1 – Gent-Wevelgem – 28 maart

Er zijn heel veel redenen om deze cyclo niet te missen. Gent-Wevelgem behoort tot de grootste voorjaarsklassiekers die Vlaanderen rijk is en maakt bovendien een unieke combinatie tussen wereld- en wielergeschiedenis. Tijdens de vierde tocht van de Etixx Classics Tour word je ondergedompeld in het decor van de Groote Oorlog (WOI). De geschiedenis houdt deze streek ook 100 jaar later nog steeds in z’n greep. Gent-Wevelgem laat niets aan de verbeelding over. Je fietst er met kippenvel op je armen tussen indrukwekkende oorlogsmonumenten en geeft het beste van jezelf op de pittige hellingen van het Heuvelland. Dit is dé tocht voor fietsende wereldburgers die op zoek zijn naar een unieke ervaring!

Met kippenvel op je armen tussen indrukwekkende oorlogsmonumenten

Start en aankomst van de cyclo liggen allebei in Wevelgem. Je finisht onder de officiële aankomstboog op de Vanackerestraat waar de profrenners een dag later zullen strijden om de overwinning. Kies je afstand (225, 140, 95 of 65 km), schrijf je in en fiets mee door de geschiedenis! Boek een hotelletje en kijk een dag later naar de profs!

Je afspraak met de geschiedenis begint in Wevelgem. De langste tocht (225 km) neemt je mee op pad voor een rit langs historische monumenten, afgewisseld met sportieve uitdagingen. Net als de profs een dag later zal ook jij tegen de wind vechten in De Moeren en stof vreten op de Plugstreets. Hill 63 en Christmas Truce zijn maar twee van de vele iconische plekken op je route. Zo wacht er iedere deelnemer een passage onder de wereldbekende Menenpoort. Er gaat geklommen worden op dé helling van het Heuvelland: de Kemmelberg.

MEER INFO: https://www.gentwevelgemcyclo.be/nl/


2 – GF Strade Bianche – 8 maart

De Strade Bianche is een van de jongste wielerwedstrijden op de internationale wielerkalender en in een mum van tijd is de wedstrijd uitgegroeid tot een échte klassieker. Er zijn al heel wat heroïsche gevechten uitgevochten in de smalle straten van Siena. Wie herinnert zich niet het met klei besmeurde gezicht van Tiesj Benoot. Of een volledig lege Wout van Aert, die bijna niet meer op zijn fiets kan stappen. Deze klassieker leeft!

Met start en finish in Siena kan er gekozen worden voor een tocht over 139 km fietsen. Onderweg krijg je naast de onverharde en stoffige wegen ook enkele stevige klimmetjes voor de wielen geschoven waardoor deze tocht een echte uitdaging wordt. Als toetje wacht de slotklim naar Siena met percentages tot 16% én aankomst op de wereldberoemde en adembenemende Piazza del Campo, in het oude historische centrum.

De lange versie van de cyclo (ca. 140km) voert over exact hetzelfde parcours als de dames de zaterdag ervoor hebben gereden. De 5.000 startbewijzen voor de Gran Fondo waren dit keer in een recordtempo van minder dan drie weken volledig uitverkocht. Volledig terecht want het is zonder twijfel een tocht die je ooit een keer gedaan moet hebben. Er kan zeker gesproken worden van “bucketlist materiaal”. Geheel passend in de big five tussen: Luik Bastenaken Luik, Parijs Roubaix, Ronde Van Vlaanderen en de Amstel Gold Race.

De weersomstandigheden kunnen een uitdaging zijn in die periode. Maar de Toscaanse heuvels en de ruim 30 km aan gravelstroken maken de tocht zo tot de verbeelding sprekend. Strade Bianche is er voor de echte Flandrien en de noeste Hollandse hardrijder die houdt van een uitdaging.

En ook bij GF Strade Bianche kun je een dag voorafgaand aan de GF naar de profs gaan kijken!

MEER INFO: http://gfstradebianche.it/en/


3 – Peaks Challenge Falls Creek – 8 maart

De 3 Peaks Challenge biedt fietsers een van de moeilijkste en meest pittoreske fietsuitdagingen ter wereld. En helemaal in Australië met Start en finish in Mount Beauty – Tawonga South. Het parcours van 234 km is zo episch dat het kan worden vergeleken met de moeilijkste etappes in de Tour de France.

Deelnemers moeten drie zware beklimmingen bedwingen:

Tawonga Gap: 7.5km | 476m hoogte | 6% gemiddeld
Mt. Hotham: 29.9km | 1.303 m hoogte | 4% gemiddeld
Falls Creek: 22.6km | 980m hoogte | 4% gemiddeld

Peaks Challenge Falls Creek is een rit van 235 km met meer dan 4000 hoogtemeters, midden in de prachtige Victoriaanse Alpen.

Het toetje van de dag, de klim naar Falls Creek volgt na 200 km. Geen pretje en de naam van de eerste bocht belooft ook niet veel goeds, WTF Corner J Samen met de bijnaam van de klim, The Beast, beloven het zware laatste kilometers te worden.

Bosbranden
Deze regio heeft zwaar te lijden gehad onder de laatste bosbranden. Toeristische steden als Bright, Beechworth, Falls Creek en vele anderen in Noordoost-Victoria hebben het zwaar. De organisatie van Peaks Challenge Falls Creek doet er alles aan om de getroffen lokale gemeenschappen te helpen. De organisatie roept op om dit gebied nu juist niet links te laten liggen en het juist ook nu te bezoeken. Waarom? 1. Elke dollar die in de regio wordt uitgegeven, draagt ​​bij aan het herstel van de lokale economie.2. Deelnemers op weg naar de High Country voor de Peaks-uitdaging worden aangemoedigd om naar de cafés te komen, benzine te tanken en voorraden uit lokale winkels te halen voordat ze gaan fietsen.3. Als extra stimulans voor die deelnemers die op zondag 8 maart de finish zullen halen, zal de organisatie $ 5,- doneren aan Blaze Aid.

King and Queen of Peaks Challenge
Dit jaar is er ook prijzengeld te verdienen, $ 500,- per beklimming. De snelste individuele klimtijd (vrouw en man) naar Tawonga Gap, Mt Hotham en Falls Creek wordt gekroond tot KOM en QOM. Dat kan in totaal $ 1500,- opleveren voor de snelste klimmer!

MEER INFO: https://www.bicyclenetwork.com.au/rides-and-events/peaks-challenge/event-info/

Laat alles zien
/*