Getest tijdens de Dutch Masters of MTB: Cube MTB C-62 Blackline

We testen de nieuwe Cube MTB C:62 Blackline schoenen. Na drie maanden testen met de nodige kilometers op de schitterende tracks van de Utrechtse Heuvelrug is het tijd voor de bevindingen. Als afsluiter nemen we de schoenen ook nog even op de korrel tijdens de 200 KM ultra marathon van de Dutch Masters of MTB in Haarle.

Tekst: Pascal van der Kraats

Grote voordeel is dat modder of stof op de Cubes bijna geen grip hebben
VHet Duitse merk CUBE kennen we allemaal van de fietsen. Van racefietsen tot kinderfietsen van budget tot het topsegment. Minder bekend maar ook gereedschap, accessoires en kleding behoren tot het assortiment van Cube.

En daar zijn ook de Cube MTB C:62 Blackline schoenen. Een schoen waarmee Cube zich een positie in het topsegment lijkt te willen verwerven. Kan deze schoen zich meten met de gevestigde schoenmerken die zich al jaren bewijzen in het topsegment?

Nu durf ik wel te zeggen dat ik aardig wat product en materiaal kennis heb, maar eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik niet wist dat Cube schoenen had in het topsegment. Ook in het lagere segment heb ik niet veel van Cube langs zien komen en eerlijk gezegd trok het ook nooit zo mijn aandacht.

Deze MTB C:62 Blackline schoenen waren dan ook een verrassing voor mij. Een eerste indruk is eveneens zo, wederom een verrassing. Smaken verschillen maar deze MTB schoenen zien er gewoon goed uit. Strak ontwerp met een zeer goede afwerkingen en de nieuwste IPA sluiting.

Conclusie: De Cube C:62 schoenen zien er goed uit en hebben een hoogwaardige afwerking waarbij ze de nieuwste ontwikkelingen meegenomen hebben in het ontwerp van de schoen. Deze schoenen mogen er zeker wezen!

Cube is niet zo scheutig met informatie over deze schoenen. Er is ook niet heel veel te vinden op het web. Maar wat zegt Cube zelf over deze schoenen?

Wie Strava als favoriete app heeft, die kan niet om onze MTB C:62 heen. De superstijve carbon zool van deze volbloed wedstrijdschoen laat geen enkele watt verloren gaan, iedere trap is raak. Het stijlvolle, goed geventileerde bovenwerk met Boa-draaisluiting sluit naadloos aan op de vorm van je voet, voor de ultieme pasvorm en krachtoverbrenging.”

Een aardige bewering maar kunnen ze dit ook waarmaken? We ondervinden het in de test. In eerste instantie lijkt de schoen vrij klein en smal bij de hiel maar je gaat er erg makkelijk in door het soepele materiaal. De pasvorm is goed en mijn bredere voorvoet past ook prima in de Cube, het materiaal vormt zich keurig rondom mijn voet en sluit overal keurig aan door de IPA sluiting gecombineerd met een klittenbandsluiting. De klittenbandsluiting is voorzien van een handig “lipje” die Cube zelf “Cube Wings” noemt. Hiermee kan je de sluiting makkelijk vastpakken en gemakkelijk openen zelfs met handschoenen aan. Simpel maar zeer effectief.

De maat is overeenkomstig met mijn normale schoenmaat. De schoen zit heerlijk aangesloten rondom de voeten en voelt heerlijk soepel aan. Cube heeft als bescherming voor je tenen een hardere neus in de schoen verwerkt, de zogenaamde “Cube Shield”. Erg fijn wanneer je de pech hebt tijdens het fietsen ergens tegenaan te komen. Ik merk in de langere ritten dat deze harde voorkant eigenlijk te laag is voor mijn voet en zorgt voor een lichte druk op mijn nagel. Dit heeft niets met de maat te maken maar met de hoogte en de hardheid van het materiaal die zoals bedoeld weinig meegeeft.

Conclusie: De Cube schoen zit als gegoten en heeft een goede pasvorm en voelt heerlijk soepel aan. De neus is hard ter bescherming van de tenen maar is laag aan de bovenkant waardoor ik bij langere ritten last krijg van druk op de nagel omdat de neus helemaal niets meegeeft. Cube brengt kleine slimmigheden in het ontwerp die in de praktijk erg handig zijn.

De Cube heeft een carbon zool, de bewering dat deze super stijf is kan ik zeker onderstrepen. Elke trap is raak. Cube geeft op de website zelf aan dat het een zeer hoge stijfheid heeft met de aanduiding 10. Het is mij niet duidelijk op welke schaal maar vaak is dit op een schaal van 1-15.

Wat de aanduidingen dan ook mogen zeggen bij het instappen merk je het al, de zool is erg stijf. Dit komt direct ten goede aan de overbrengen van de krachten. De keerzijde hiervan is dat het lopen op de schoen minder comfortabel is maar we zitten immers op de fiets. Ik heb persoonlijk de voorkeur voor een erg stijve schoen waar de Cube zeker aan voldoet. Voor de recreatieve rijder die mogelijk wat vaker een stukje loopt is deze schoen dan ook minder geschikt.

De zool is mooi open waardoor er weinig vuil in blijft zitten. Cube heeft verwisselbare noppen gemonteerd waar ze ook netje een paar reserve van meeleveren. Grappig waarom zouden deze er bij zitten? Nou check even of ze goed vast zitten bij eerste gebruik ik kon ze namelijk een behoorlijk stuk aandraaien. Dat zal niet de reden zijn dat ze de reserve bijvoegen maar mochten ze versleten zijn dan heb je een extra setje.

Cube had geen klik met mijn pedalen. De plaatjes van de schoen liggen erg diep of het profiel is hoog net wat je wil. Ik had dus mijn eerste rit geen klik, of zijn het mijn pedalen? Ik rij met de Shimano XT M8020 pedalen met een groter oppervlak dan de “reguliere” XT M8000 van het SPD model die de meeste bikers op hun MTB hebben zitten. Cube levert niets bij de schoenen waarmee je dit kan oplossen in tegenstelling tot sommige andere merken.

Gelukkig had ik nog een setje “spacers” liggen die je bij sommige andere merken al bij de schoenen krijgt. Na montage komt het plaatje hoger te liggen. Nu had ik direct een klik met de Cubes.

Conclusie: De Cube is een schoen voor de wedstrijdrijder/fanatieke MTB-er met een zeer stijve zool die minder geschikt is om te lopen. Als het even kan stap ik niet af bij mijn ritjes maar als je als MTB-er af en toe de ontspanning pakt en een wandelingetje gaat maken richting een terrasje verwacht dan niet dat deze schoen lekker loopt.

 

Bovenwerk
De schoen ziet er strak uit. Dit komt ook door het glimmende materiaal. De schoenen zijn geheel zwart waar Cube subtiel de naam Cube op de achterkant terug laat komen. Het materiaal voelt heel soepel aan en is van buiten erg glad. Het grote voordeel is dat modder of stof die je onderweg op de meeste schoenen verzameld op de Cubes bijna geen grip hebben en keurig in het bos achterblijft. Dat wat blijft zitten is zonder moeite te verwijderen. De schoen is waterafstotend en niet waterdicht.

Ook de tong die bij menig schoen in de weg zit of drukt zit perfect bij deze schoen en zit nooit vervelend door het soepele materiaal. Door slimme inkepingen aan de bovenkant vorm de tong zich soepel rond je voet.

De schoenen hebben een goede ventilatie door de vele gaatjes over het oppervlak van het bovenwerk. De schoenen voelen redelijk warm aan en zijn ook bedoeld om het hele jaar te kunnen gebruiken.

Wanneer het echt koud gaat worden zoals het tijdens mijn 200km lange rit van de Dutch Master of MTB was, zijnde -7 met windkracht Oost 6 dan voelt alles koud aan. Bijna geen enkele schoen voldoet dan meer. Een setje overschoenen is dan ook aan te bevelen voor de lagere temperaturen maar dat is vrijwel bij alle MTB schoenen zo, tenzij ze specifiek voor winterse omstandigheden gemaakt zijn.

Cube heeft ook nagedacht over een stukje veiligheid en heeft op de hiel van de schoen een streep reflectiemateriaal aangebracht die overdag (gelukkig) niet heel opzichtig zijn en mooi in het ontwerp opgenomen zijn. Het is weliswaar een bescheiden streep maar het maakt het toch weer een klein beetje veiliger voor de stukjes op de weg.

De schoen heeft een voorgevormde binnenzool en dat merk je meteen wanneer je in de schoen stapt. De zool volgt keurig de lijnen van de voet.

Conclusie: De schoen voelt redelijk warm aan bij koudere omstandigheden maar houdt niet over. Een echt pluspunt is dat de schoen weinig vuil aanpakt en ook nog eens makkelijk schoon te maken is. Ze blijven er dus goed uitzien. Cube zorgt daarnaast voor voldoende ventilatie en de voorgevormde binnenzool met het soepele bovenwerk maken dit een erg fijne schoen.

IPA sluiting
De IPA sluiting werkt uitstekend één draai en ze zitten goed vast en sluiten perfect om je voet. De IPA sluiting heeft het voordeel dat ze erg fijn af te stellen zijn door de kleine stapjes waarmee je ze kan draaien en daarmee erg gedoseerd aan te spannen zijn. Cube heeft nog een extra klittenband op de schoen aangebracht waardoor het geheel mooi en netjes om je voet zit. De IPA sluitingen zijn erg makkelijk bij het losmaken, een heel klein stukje in tegengestelde richting en de draadjes laten weer keurig los waarna je ze verder kan losmaken door de draadjes met de hand verder open te maken.

En is Cube geslaagd een schoen tussen de gevestigde merken neer te zetten in het topsegment?

De schoen heeft een adviesprijs van 229 euro en dat is best veel geld voor de gemiddelde MTB-er maar Cube zet wel een topschoen neer. Hij doet zeker niet onder voor de gevestigde orde. Daar zou je hem niet voor hoeven laten staan. Je krijgt veel schoen met een erg stijve carbon zool, een soepel erg fijn zittend bovenwerk die er ook nog eens een keer goed uitziet. Ook niet geheel onbelangrijk de schoen is erg goed schoon te houden. De IPA sluitingen werken ook heerlijk en zorgen voor een goede aansluiting op de voet.

Cube heeft nagedacht over het ontwerp en heeft een aantal slimme features toegepast zoals de wings op het klittenband, de Shield in de neus en de subtiele inkepingen in de tong van de schoen waardoor de tong keurig rondom je voet gaat en geen plooien vormt.

De Shield zat mij in de weg op de langere ritten en was te laag en zorgde voor druk op mijn teen. De dieper gelegen plaatjes zorgde voor problemen bij het inklikken. Beide punten zijn afhankelijk van; één je voet en de plaatjes zijn afhankelijk van de gebruikte pedalen.

Het is geen opzichtige schoen in zijn all-black maar hij trekt wel de aandacht door het ietwat glimmende oppervlak. Of je dit wat vindt is natuurlijk persoonlijk.

Na circa 1000 kilometer op de trails onder niet al te beste weersomstandigheden met als afsluiter een rit van 200km onder zeer koude omstandigheden is de Cube C:62 MTB schoen redelijk aan zijn tand gevoeld.

Ik denk dat Cube geslaagd is met deze C:62 een hoogwaardige schoen neer te zetten met alles wat je in deze prijsklasse mag verwachten.

 

Promofilm

 

Gebruiksdoel

MTB

Seizoen

voor het hele jaar

Pedaalsystemen

Type fietsschoen: voor MTB klikpedalen
Cleat montage: voor 2-gaats klikpedalen

Materialen

eigenschappen: waterafstotend
eigenschappen: winddicht
Bovenmateriaal: Microfibre, mesh
Type zool: middel / zacht
Zolen: Carbon, TPU

Schoen uitrusting

Sluitsysteem: draaisluiting IPA
Sluitsysteem: klittenbandsluiting
Voetbed: voorgevormd voetbed

 

 

Laat alles zien
/*