Benen scheren is zo 2016

Benen scheren is zo 2016. Vreemde kop van dit artikel, dat ben ik met jullie eens. Waar het artikel echt over gaat? Hoe blijf ik warm in de winter. Tip 1, fiets binnen, maar dat is zo geestdodend… Dus in dit artikel geeft CYCLOsportive jullie tips hoe je ook onder winterse omstandigheden heerlijk buiten kunt genieten van de ritjes op de fiets.
Mannen: kweek een mooie wintervacht
Koude tenen, koude voeten, een nat en koud bovenlichaam en brrrrrrr, een koud hoofd. Het zijn de problemen die de diehards het hoofd moeten bieden als ze de fiets uit de schuur halen om nu buiten te gaan fietsen. CYCLOsportive gunt alle fietsers veel plezier bij de winterse trainingsritjes. Daarom volgt nu het abc voor iedereen die zijn middelvinger opsteekt tegen Tacx, Zwift, rollerbank etc.

1 Warme voeten
Om warme voeten te houden bij temperaturen onder het vriespunt zijn er een paar oplossingen. Investeer in winterschoenen is mijn advies. Bijvoorbeeld in De Crossmax SL Pro Thermo Mountainbikeschoen van Mavic. Mavic heeft een schoen ontworpen, die je voeten warm, droog en goed beschermt, ook op de zwaarste wintertrails. Het vuilafstotende buitenmateriaal zorgt ervoor dat de schoen in een handomdraai schoon te maken is tewijl het GORE-TEX® bovenwerk, de enkelbescherming van neopreen en de waterdichte ritssluiting niets naar binnen laten – behalve je voet. Van binnen zijn ze heerlijk gevoerd.
BUDGETTIP: Uiteraard kun je overschoenen gebruiken. Het is een voordelige oplossing tegen de kou. Heb je toch nog koude voeten met overschoenen? Knip een oude ski-sok bij de enkel af, maak met de schaar een gat aan de onderkant voor de schoenplaatjes en de oude sok kan prima gebruikt worden als extra laagje tussen schoen en overschoen

2 Warme benen
De benen worden bij mij niet heel snel koud, maar voor de fietsers die wel last hebben van koude benen heb ik het volgende advies. Gebruik beenstukken in de herfst, maar als het winter is, draag een lange fietsbroek. Bijvoorbeeld de Beach Racer broek van AGU. Ik weet het, de meesten van jullie kennen AGU alleen van de regenpakken die je vroeger droeg als je in de regen naar school moest fietsen. Maar AGU is goed bezig de laatste tijd. Het suffe imago zijn ze aan het oppoetesen. De Beach Racer is gemaakt van winddicht materiaal, is waterafstotend en biedt extra bescherming in het kruis én is voorzien van een topzeem (according to AGU).
BUDGETTIP: Voor de mannen: kweek een mooie warme wintervacht en stop met het scheren van de benen :-).

3 Warm bovenlichaam
De topper onder de winterjassen is wel de Castelli Alpha. De jas bestaat uit twee lagen: een binnenlaag en een winddichte buitenlaag, met een rits in de binnenlaag. Je kunt de jas openzetten terwijl de binnenste laag dicht blijft. De buitenlaag is gemaakt van winddicht en waterafstotend WindStopper 150 materiaal. Dit houdt je zowel droog, als de wind buiten. De rugzijde is ademend gemaakt, waardoor zweet sneller verdampt. Op de site van Fietspraat staat een mooie review van de jas. Een warm bovenlichaam heeft echter wel een prijs… Voor ‘slechts’ 270,- euro wordt je eigenaar van het paradepaardje onder de winterjassen.
BUDGETTIP: Draag absoluut geen dikke trui onder je fietsjasje! Wellicht overbodig om te melden dat je het beste meerdere dunne lagen over elkaar heen kunt trekken. Duur hoeft dat allemaal niet te zijn. Begin met een mouwloos hemd, vervolgens een thermoshirt met lange mouwen en als laatste een winterjack. De laagjes isoleren en houden de warmte vast en zorgen er ook voor dat je niet snel nat wordt van het zweet. Draag ook een col van bijvoorbeeld Buf, dat zorgt ervoor dat wind niet naar binnen kan.

4 Warme handen
Bij Assos kunnen de Bonka Gloves Evo7 handschoenen worden aangeschaft. De handschoenen beschermen je handen tegen kou en vochtigheid. Ze zijn geschikt voor zowel wielrenners als voor mountainbikers. De handschoenen bevatten een waterafstotende technische stof met luchtblokkering en voorkomen warmteverlies. Dit alles voor het lieve sommetje van 110,- euro. Is het ook de beste handschoen? Dat is lastig te zeggen, omdat kou voor iedereen anders is.
BUDGETTIP: Net als bij een warm bovenlichaam, helpt het ook voor de handen om meerdere lagen te dragen. Dunne handschoenen onder wat ruimer zittende handschoenen zorgen ervoor dat de warmte beter wordt vastgehouden

5 Warm hoofd
De meeste warmte verlies je via het hoofd. In de winter is het daarom verstandig om onder je helm een muts. Wanneer het echt heel koud is, kun je een bivakmuts of een Buf dragen om je hoofd te beschermen tegen de kou. Tegenwoordig zijn er ook dichte aero helmen te koop. Groot voordeel van deze aero helmen is, dat de wind niet via de ventilatiegaten naar binnen kan waaien. Bollé heeft een erg mooie helm op de markt gebracht, de One Road Premium. Eigenlijk een helm voor het hele jaar. De aero panelen kunnen verwijderd worden in de zomer en voor de winter wordt er goed passende muts meegeleverd die goed aansluit op de binnenkant van de helm.
BUDGETTIP: Vaseline. Al jaren een uitstekend smeermiddel om plekken die blootgesteld worden aan de koude temperaturen te beschermen. Heb je geen muts, buf of bivakmuts? Smeer de delen van je gezicht die niet beschermd worden in met vaseline.

Keep on cycling! Ook in de winter!

Laat alles zien
/*