Zo ben jij in maart de koning bij GF Strade Bianche!

Ben jij van plan om in maart naar Siena af te reizen om de GF Strade Bianche te gaan rijden? Dan hebben wij hier een aantal nuttige tips voor je. Met welke fiets ga je dokkeren over de gravelstroken? Welk bandenkeuze maak je? Met welke bandendruk ga jij van start? Wat is de juiste techniek? Genoeg om je druk over te maken. Wij helpen je een handje.

Tekst en beeld: Gerrit Vermeulen

Racefiets, mountainbike, gravelbike, alles komt samen bij Strade Bianche
De laatste twee jaar zijn we met CYCLOsportive aanwezig geweest bij GF Strade Bianche. Onze conclusie was unaniem: WAT EEN GEWELDIG EVENT! Wat we ook heel veel gezien hebben, zijn deelnemers met allerlei verschillende soorten materiaal. Ga je een mtb-tocht fietsen dan pak je de mountainbike. Ga je een rit op de weg fietsen, dan pak je de racefiets. Zodra er op gravel gefietst wordt, zie je opeens alles voorbijkomen. Racefiets, mountainbike, gravelbike en alles wat er nog meer verkrijgbaar is aan fietsen.

Bij gravel lijkt alles samen te komen. Naast de fietskeuze, moet er ook nog een keuze gemaakt worden voor een band. Veel, weinig of geen profiel. Smalle of brede banden en wat is de juiste bandendruk… Slapeloze nachten!

DE beste fiets

We hebben geen wetenschappelijk onderzoek gedaan, maar gewoon om ons heen gekeken. GF Strade Bianche kan prima op de racefiets gereden worden. Nee, geen gemaar. Ik hoor je wel. Het klopt dat Strade Bianche de Italiaanse naam is voor gravelweg. Heb jij de profs al van start zien gaan op een gravelbike met 40 mm banden? Ik ook niet. Ja, maar dat zijn profs, die kunnen veel beter fietsen. Daar mogen we inderdaad wel van uitgaan. Maar dan nog. De Granfondo Strade Bianche is 130 km lang. ‘Slechts’ 30 km voert de deelnemers over gravel. Dat betekent dus dat er 100 km over het asfalt gereden wordt. Het grootste deel van de rit ben je dus niet in het voordeel met een gravelbike.

DE beste band

Nu we de fiets hebben bepaald voor de schitterende Strade Bianche in Toscane, kunnen we gaan kijken naar de juiste bandenkeuze. In 2020 fietste ik in Toscane rond met 25 mm banden. Om precies te zijn de Schwalbe Pro One TLE. Was dit ideaal? Het was maart en het had redelijk veel geregend in de dagen voor onze aankomst. Op sommige stroken was het nat en glad. Niet zozeer de bandenkeus is belangrijk. Wel hoe je omgaat met de omstandigheden. Kies je voor 25 mm banden, dan moet je bij nat weer op de stroken je gezonde verstand gebruiken. Iets meer zekerheid geeft natuurlijk een band van 28 mm. En tegenwoordig is het zelfs mogelijk om met 30 mm banden te fietsen. Let op, die passen niet in iedere voorvork. Bij de editie van 2021 waren de wegen stoffig en kurkdroog. Vooraf weet je nooit 100% zeker wat de omstandigheden gaan worden. Maar ons advies is om banden van 28 mm breed te monteren.

DE beste bandenspanning

Met CYCLOsportive stonden we met onze bus op de tweede strook van de dag. De deelnemers aan de Granfondo hadden toen pas 30 km afgelegd. Waarvan nog geen 5 km over gravel. Toch was het blinde paniek bij de bus. Voor de deelnemers aan onze reis naar Strade Bianche hebben we allerlei reservemateriaal bij ons. Maar niet alleen onze eigen gasten kwamen om hulp vragen. Binnen no-time was het superdruk bij de bus. Lekke banden all-over-the-place! Twee oorzaken. Veel deelnemers fietsten nog met binnenbanden en een tweede oorzaak was de bandendruk. Zelf adviseerden wij (bij normale droge omstandigheden) onze gasten om met een bandendruk van maximaal 5 bar te rijden (tubeless). Fiets je met een binnenband, dan is 6 bar een prima bandendruk voor de gravelstroken. Maar veel eigenwijze Italianen sommeerden mij om toch vooral door te pompen tot aan 7 bar (of meer)! Met kneiterharde banden gingen ze weer op pad. Je kunt altijd pech hebben om lek te rijden. Maar tubeless banden verkleint dat risico wel aanzienlijk (Colbrelli wint Parijs-Roubaix op tubeless banden).

DE juiste techniek

We hebben hier in Nederland geen Strade Bianche zoals ze die in Toscane hebben. De gravelpaden rondom Hilversum en de Veluwe zijn heerlijk, maar niet te vergelijken met het Italiaanse werk. De gravelroutes in Zuid-Limburg komen nog het dichtst in de buurt. Als je tijd hebt, adviseren wij zeker om daar eens te gaan fietsen. Al adviseren wij dan weer niet om daar met de racefiets een gravelroute te fietsen :-). Op gravel reageert de fiets anders dan op de weg. Zeker in de bochten heeft de fiets (op snelheid) de neiging om meer te gaan driften. Techniek is op papier altijd lastig uit te leggen. Hoe ga je het beste door een bocht? Probeer het lichaam zo recht mogelijk boven de fiets te houden en duw de fiets naar de binnenkant van de bocht. Je zult merken dat de fiets dan haast vanzelf in de richting van de bocht stuurt.

Het is ook van belang om de bocht door te kijken. Kijk niet naar het voorwiel, maar iets verder vooruit. Kijk naar het punt waar je uit wilt komen.

Een bocht nemen met de juiste snelheid is uiteraard ook belangrijk. De juiste snelheid is afhankelijk van jouw eigen vaardigheden, maar ook van de staat van het wegdek. Observeer de weg goed! Je moet je comfortabel voelen op de fiets. Zorg dat je remt voordat je de bocht aansnijdt. Dat je met een snelheid de bocht instuurt waarbij jij je op je gemak voelt. In de bocht remmen is geen doodzonde, maar het vergroot de kans op slippen. Raak je in de slip, laat dan de remmen los! Blijf rustig en houd het bovenlijf ontspannen. Harder remmen zorgt vaak voor nog meer slippen en schuiven.

Ben je nog niet zo ervaren op gravel? De gravelwegen rondom Hilversum zijn uitstekend geschikt om bovenstaande goed te oefenen. Ga wel vroeg, het gebied wordt ook veel gebruikt door wandelaars en hondenbezitters.

Wil je nog meer tips en tricks? En wil je de GF Strade Bianche zelf fietsen? Schrijf je dan snel in op onze reis naar deze prachtige Granfondo in Siena.

https://www.cyclosportive-travel.nl/gfstradebianche

Laat alles zien
/*