Parkoerskennis is alles. Alle stroken van Strade Bianche op een rij

Om het jou een beetje makkelijk te maken, hebben we alle stroken van GF Strade Bianche op een rij gezet. Voorbereiding is alles. Niet alleen als je goed wilt presteren, maar ook als je met een goed gevoel een Granfondo wilt fietsen. Zonder druk van een goede uitslag. Ook als de uitslag niet van belang is, wil je niet negatief verrast worden. Wij helpen je graag met jouw voorbereiding.

Tekst en beeld: Gerrit Vermeulen

De strook van Radi heeft alles wat Strade Bianche zo mooi maakt.
Ga jij in maart 2022 de GF Strade Bianche fietsen? Dan is dit artikel een must. Zoals je wel zult weten zal er bij GF Strade Bianche over gravel gefietst moeten worden. De Granfondo telt 140 kilometers door het Toscaanse land. In totaal zal er 30 kilometer over gravel gefietst worden. Wegen die normaal gesproken vooral door de Italiaanse boeren gebruikt worden, zijn voor één dag het domein van de wielrenners. Juist omdat de witte wegen vooral door de boeren gebruikt worden, liggen ze er niet overal even goed bij. Maar over het algemeen zijn de wegen prima met de racefiets te fietsen. Zeker als je tubeless rijdt. Maar daarover in een volgend artikel meer.

In dit artikel zetten we alle stroken voor je op een rij. Parkoerskennis kan net dat verschil maken tussen succes en falen.

Strook 1 – Vidritta

Vidritta is de eerste strook die je voorgeschoteld krijgt. Vooral rechtdoor en licht naar beneden. Een strook om te wennen aan het gravel. Maar let op. De groep zal hier nog flink bij elkaar fietsen. Het is dus dringen geblazen op het gravel. Raak niet in paniek. Probeer rustig en ontspannen te blijven. Dat zal best lastig zijn met al die zenuwachtige, schreeuwende en opgefokte Italianen om je heen.

Strook 2 – Bagnaia

Numero due is Bagnaia. En dat is er eentje hoor. De deelnemers aan de Granfondo zullen nog steeds bij elkaar fietsen. Een echte klim heb je nog niet achter de rug. Ook hier zal het tempo hoog liggen. Maar na twee kilometer loei snel gravel gaat de weg omhoog lopen. CYCLOsportive zal hier staan voor de eerste verzorging/ondersteuning. En dat zal nodig zijn. Het regent hier lekke banden!

Strook 3 – Radi

Settore 3 zoals dat in fraai Italiaans genoemd wordt. De strook van Radi heeft alles wat Strade Bianche zo mooi maakt. Ruim 3 kilometer gaat het op en af. In de afdalingen zitten aan aantal bochten die best een uitdaging kunnen zijn op gravel. Op het einde van de strook zal er flink geklommen moeten worden.

Strook 4 – La Piana

Piano, piano is er op La Piana niet bij. Op deze strook is het gewoon keihard rammen. Strook 4 is geen lastige strook en gaat voornamelijk in dalende lijn. Aan het einde van La Piana heb je 56 kilometer afgelegd. Ongeveer de helft van het aantal km’s op gravel is overwonnen. Maar het ergste moet nog komen: San Martino in Grania.

Strook 5 – San Martino in Grania

Na een vlakke aanloop kan je hier als deelnemer aan de Granfondo je lol op. Na drie kilometer op relaxed over een vlakke gravelstrook gereden te hebben, moet er flink geklommen worden. De mannen worden hier van de spreekwoordelijke jongens gescheiden. Ook hier weer een paar snelle bochten in de afdalingen. Als toetje gaat de weg hier met meer dan 10% omhoog in de laatste vier haarspeldbochten. Deze strook moet je goed indelen om niet volledig buiten adem het asfalt op te draaien.

Strook 6 – Monteaperti

Strook numero 6 is slechts 800 meter lang, maar de kilometers gaan tellen. Inmiddels heb je hier 115 kilometer onder de wielen door laten rollen. De 800 meter van Monteaperti gaan pijn doen, dat is zeker. Vooral na de eerste bocht gaat de weg hier flink omhoog. Zorg dat je hier nog iets in de tank hebt. Anders zal het lachen je snel vergaan.

Strook 7 – Colle Pinzutto

Mocht je mensen tegenkomen die je proberen wijs te maken dat het na strook 6 uitbollen is naar Siena? Geloof deze mensen niet! Een paar kilometer na Monteaperti staat Colle Pinzuto op het programma. De een-na-laatste strook is vooral in het begin erg steil. Met een maximaal stijgingspercentage van 15% een ware uitdaging. Op naar de laatste strook: Le Tolfe.

Strook 8 – Le Tolfe

Le Tolfe is vooral bekend geworden door de splijtende demarrage van Mathieu van der Poel in 2021. Slechts Alaphilippe en Bernal konden de Nederlander volgen. Je duikt hier eerst in noodvaart naar beneden om een deel van die snelheid mee te nemen in de klim. Uitrollen tot boven gaat niet lukken. Met een stijgingspercentage van 18% gaat de zwaartekracht snel werken. Stampen op de pedalen!! Als je boven bent, is het nog 12 kilometer naar de finish op Piazza del Campo in Siena!

Via Santa Catarina

De Via Santa Catarina is geen gravelstrook. Toch mag dit deel van de GF Strade Bianche niet onvermeld blijven. De laatste meters naar de finish op Piazza del Campo zijn zwaar. De weg door het historische centrum gaat hier maximaal 21% omhoog. Je staat er op de Via Santa Catarina niet alleen voor. De Italiaanse Tifosi zullen je hier massaal aanmoedigen! Nog één bocht en dan draai je het historische plein op. Aan al het lijden op de steile gravelstroken komt een eind. Wat een finish! CYCLOsportive wacht op je bij de finish.

Wil jij door ons begeleid worden tijdens de GF Strade Bianche? Schrijf je dan snel in op onze reis naar deze Granfondo in Toscane! Naar het inschrijfformulier

Laat alles zien
/*