Remmen met velgen van carbon

Moet je nu wel of niet met je slikke setje carbon velgen een Granfondo gaan rijden met een duizelingwekkend aantal hoogtemeters? Het antwoord is ja en nee. Heb je niets aan? toch wel, het is namelijk sterk afhankelijk van het type renner, hoe je remt en hoe je daalt. CYCLOsportive legt het voor je uit.
Nooit doen met carbon wielen: lang en slepend remmen!

HITTE
Carbon wielen zijn mooi, snel, stijf en daarom hebben steeds meer fietsers ze onder hun race karretje gemonteerd. Maar wat heb je aan deze eigenschappen als je gaat afdalen in de bergen? De stijfheid zorgt er voor dat het stuurgedrag een stuk prettiger wordt in de afdaling van een grote col. Grootste nadeel van carbon velgen is dat bij het remmen de velg warmer wordt dan bij een velg met aluminium rem rand. Aluminium geleid warmte een stuk beter dan carbon. Wat je dus echt nooit, maar dan ook echt nooit moet doen met carbon wielen is lang en slepend remmen! Doe je dit wel, dan bestaat de kans dat de velg oververhit raakt. Het gevaar bestaat dat de velg dan gaat vervormen of uitzetten, met kans op ongelukken.

BANDENSPANNING
De meeste racebanden kunnen worden opgepompt tot 8 bar. Je mag het misschien lekker vinden om met kneiterharde banden te koersen, verstandig is het zeker niet in de bergen. Bij het remmen wordt niet alleen de velg warm. Ook de lucht in de banden wordt bij langdurig en slepend remmen warm, te warm. Een te hoge bandenspanning kan er voor zorgen dat de vel grand uitzet door de toegenomen druk van de lucht in de band. Ga jij de Marmotte fietsen en ze voorspellen 30 graden? Dan is het verstandig om niet meer dan 7 bar in je banden te pompen.

GEWICHT
We willen niemand aan anorexia helpen, maar het gewicht van de fietser zorgt er wel voor dat hoe zwaarder je bent, hoe warmer de velgen zullen worden bij het remmen. Ben je dus een wat zwaardere fietser, kies dan voor schijfremmen of voor velgen met een aluminium vel grand.

DALEN
Kijk vooruit in de afdaling. Zorg er voor dat je voor de bocht op de snelheid bent waarmee je de bocht wilt nemen. Houdt je handen onder in de beugels en probeer meer met je voorrem te remmen dan met je achterrem.

ADVIES
Ben je een hele goede en ervaren daler? Ga gerust met je carbon velgen op stap. De meest veilige keuze is echter om te kiezen voor schijfremmen of velgen met een aluminium vel grand. Niemand zit te wachten op een zware crash!

 

 

Laat alles zien
/*