Lekker hoor! Een mini Strade Bianche in de Giro d’Italia 2021

Wat de Tour al eerder gedaan heeft, een Parijs-Roubaix-achtige etappe, doet de Giro nu ook. Een etappe met stoffige gravelwegen die het decor uitmaken van een tot de verbeelding sprekende etappe. De Strade Bianche krijgt een light-versie in de Ronde van Italië. Top!

Tekst: Gerrit Vermeulen

De regio Toscane ligt vol met prachtige Strade Bianche
Bij CYCLOsportive zijn we fan van gravel! Wij kunnen dan ook niet wachten tot de uitzending op Eurosport begint! De etappe telt 162 kilometer waarvan 35 kilometer over gravelwegen. De eerste strook van 9 kilometer loopt nog grotendeels in dalende lijn en veroorzaakt misschien wat euforie. Maar dan komt het. De tweede strook is maar liefst 13 kilometer lang én… hij loopt stevig omhoog. Het onverharde deel van de Passo del Lume Spento doet gemiddeld 3,6%, maar dat cijfer vertekend, want vrijwel al het klimwerk zit in de eerste helft. Dat in het lastigste deel in 3,5 kilometer met 8,5% oploopt. De steilste strook wijst met 16% omhoog.

De volgende gravelstrook. Die is 7,6 kilometer lang en loopt grotendeels op. Via een korte afdaling gaat het vervolgens weer steil omhoog op gravel, maar dat is dit keer van korte duur. De 5 kilometer lange strook vlakt al snel af en loopt dan over in de… Passo del Lume Spento. Dit keer nemen de renners de pas van een andere kant en bovendien op asfalt. Zo is de laatste bestijging goed voor 4,4 kilometer klimmen tegen ongeveer 7%, waarbij de eerste helft verreweg het steilst is.

Wat heb jij hier als fietser te zoeken? Heel veel! Denk niet dat je in de regio Toscane alleen maar uit de voeten kunt met een gravelbike. Tegenwoordig zijn de meeste fietsen afgemonteerd met 28mm banden. Daarmee kun je prima over de gravelwegen in Toscane fietsen. Toscane is groot. Misschien heb jij je vakantie al geboekt en zit je niet in de buurt van Montalcino. Treur niet. De regio ligt vol met prachtige Strade Bianche. Je hoeft nooit ver te zoeken.

Het is in Toscane prachtig fietsen tussen de Cipressen en wijngaarden. Maar pas op, hoe prachtig en schilderachtig het landschap eruit mag zien. De gravelwegen kunnen verdomd steil zijn! De renners in de Giro zullen weinig oog hebben voor het natuurschoon. De klassementsrenners zullen bezig zijn met overleven. Fingers crossed voor materiaalpech. De grindwegen zijn een prima ingrediënt voor lekke banden.

Met CYCLOsportive reizen we in september (9-13) af naar Toscane om deel te nemen aan de GF Strade Bianche. Als jij geheel verzorgd op reis wil naar deze prachtige Granfondo, check dan snel de volgende link: https://www.cyclosportive-travel.nl/gfstradebianche2021

Jij vliegt, samen de andere deelnemers op donderdagochtend 9 september met KLM naar Florence. Wij halen je op van het vliegveld en een paar uur later fietsen we al door het prachtige landschap! Geen gedoe met de fiets of bagage in het vliegtuig. Dat vervoeren wij met onze bus voor je naar Italië. Heerlijk toch?

Laat alles zien
/*