Isadore: topkwaliteit uit Slowakije

Een maandje terug benaderde CYCLOsportive het kledingmerk Isadore. Of ze even een paar setjes kleding wilden opsturen zodat daar een review over geschreven kon worden. Geen probleem, wat wil je allemaal ontvangen was het antwoord van Zuzana? Toegegeven, niet alle designs zijn even fraai, dus werd snel het climbers jersey Albula en de climbers bibshort besteld. Doe maar maat M en L, want ik weet niet goed wat mijn maat is mailde ik terug naar Isadore. Zuzana reageerde weer uiterst vriendelijk.: ik doe er ook gelijk wat bijpassende accessoires (pet, baselayer en sokken) bij om de set compleet te maken. Toe maar!

Het shirt zit als een tweede huid om je lichaam, perfect!
Probeer na zoveel vriendelijkheid nog maar eens een kritische/onafhankelijke review te schrijven. Na een paar dagen viel het pakketje uit Slowakije bij CYCLOsportive op de mat. De verpakking belooft al veel goeds. Aan elk detail is gedacht, een fraai doosje, met een rond gat. Hierdoor wordt al een tipje van de sluier opgelicht van de inhoud van het doosje. Snel pak ik daarom het pakje verder uit. De eerste indruk is prima, het design is fraai. Het shirt is donkerblauw met bordeauxrode details. De mouwen, zijkant (allebei van licht en dun lycra) en één zak op de achterkant is een lichtere kleur blauw dan de rest van het shirt, met een print van in elkaar overlopende cirkels.

Merino wol
Isadore is niet de enige fabrikant die merino wol gebruikt in hun shirts. Ook concurrent Rapha gebruikt dit materiaal. Ik heb zelf altijd mijn wenkbrauwen gefronst bij wol en wielrenshirts. Wat zegt de marketingmachine van Isadore over merino wol? Het merino schaap is één van de oudste schapensoorten en het dier leeft in zware condities in de Zuidelijke Alpen van Nieuw Zeeland. Het wollige beestje heeft zich aangepast om te overleven bij temperaturen die variëren van + 35 graden tot – 20 graden Celsius. Die omstandigheden vragen om een ademende, beschermende en adaptieve vacht.
Tot zover het marketingverhaal van Isadore. Het blijft wol en dat draag ik in de winter en niet als ik op de fiets zit bij + 30 graden. Of toch wel?

Polyester
Toen CYCLOsportive bij de GF Marmotte Hochkönig aanwezig was half juni, hebben we het shirt eens uitgebreid getest. De dag dat de hoogste berg van Oostenrijk werd beklommen hees CYCLOsportive zich in het hippe setje van Isadore. Het was warm, heel warm, ook zonder wollen vacht. Wat opviel was dat het shirt heel dun geweven is en haast doorschijnend is. Hierdoor is het shirt licht, eigenlijk merk je niet eens dat je een product van wol om je schouders hebt hangen. Dat heb je ook niet blijkt uit de specificaties, want het shirt bestaat voor 77% uit polyester en 23% uit merino wol. Is dat teleurstellend na het mooie praatje op de site van Isadore over de schapen? Beetje wel, maar de pasvorm en de looks vergoeden een hoop. Het shirt zit als een tweede huid om het lichaam.

Functioneel zwart
De broek is basic zwart en is daardoor bij alle kleding van Isadore te combineren. Overigens heeft Isadore verschillende broeken in het assortiment. Zeven broeken, voor alle denkbare omstandigheden. Hoewel de broek basic zwart is, is daar niet alles mee gezegd. De broek bestaat uit verschillende panelen. Op zich niet bijzonder, maar de verschillende panelen hebben ook verschillende weefmotieven. Waarom? De verschillende motieven zouden de broek de juiste steun op de juiste plek moeten geven. Voelen we dat? De broek zit in ieder geval lekker. Mijn hele rit naar de top van de Grossglockner kruipt de broek niet omhoog door de brede legg-gripper. Top, een broek moet op zijn plek blijven en dat kunnen helaas niet alle broeken zeggen. Terwijl bij geen enkele broek de legg-gripper tegenwoordig nog ontbreekt. De ene legg-gripper is overduidelijk de andere niet. CYCLOsportive beoordeelt de broek dan ook als een topbroek.

Dat Isadore naast broek en shirt ook nog bijpassende sokken, een pet en een baselayer om vocht af te drijven meelevert is uitermate vriendelijk. Maar even over de baselayer… die is echt Isadore onwaardig. Waar shirt en broek uitblinken in oog voor detail als het gaat om het design en waar je absoluut kunt zeggen dat het producten zijn van hoge kwaliteit, kun je dat van het baselayer shirt helaas niet zeggen. Zonder al te veel kracht te zetten, trek je de gaten in het shirt als ik het over mijn ranke fietslichaam probeer aan te trekken. Beetje jammer, maar het mocht de pret niet drukken tijdens de beklimming van de Grossglockner in het setje van Isadore.

Laat alles zien
/*