COVID-19: werkt het protocol?

Sinds maandag 11 mei zijn de regels voor buiten sporten versoepeld. Dit betekent dat ook fietsers samen buiten mogen trainen met elkaar op 1,5 meter afstand. Om er samen voor te zorgen dat dit veilig gebeurt, stelden het NOC*NSF, Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en alle sportbonden het landelijk protocol Verantwoord Sporten op. De NTFU en KNWU formuleerden een aantal aanvullende richtlijnen voor de wielersport. CYCLOsportive deed een klein marktonderzoek en hield het protocol tegen het licht.

“Samen buiten sporten mag weer. Maar hoe fiets je veilig samen? Voor wielrenners en mountainbikers adviseert NTFU: fiets met maximaal 4 personen in een groep. Rekening houdend met 1,5 meter afstand tussen elkaar.” Gaat dit in de praktijk werken?

“De Rijksoverheid staat toe dat we sinds 11 mei weer samen buiten mogen sporten – mits op 1,5 meter. Maar, hoe fiets je op een veilige en verantwoorde manier samen?” Zorgt het protocol voor meer veiligheid?

“Het is geen verplichting om met 4 personen te fietsen. Fiets je liever uitsluitend samen met je huisgenoot of vaste trainingsmaatje of toch nog steeds solo? Dat mag uiteraard ook.” Zou solo het uitgangspunt moeten zijn?

Zorgt het protocol voor duidelijkheid of juist niet?

Protocol is maar een advies. Het niet naleven van het protocol heeft geen gevolgen. Zou een bindend advies, waarop gehandhaafd kan worden beter zijn?

Welke conclusie kan er getrokken worden uit de antwoorden die door de volgers van CYCLOsportive zijn gegeven? Een groot deel gelooft niet dat op 1,5m afstand van elkaar fietsen gaat werken. Ook zorgt het protocol niet voor meer veiligheid. De meningen zijn verdeeld bij de vraag of solo nog steeds het uitgangspunt moet zijn. Is de houdbaarheid van het solo-fietsen bereikt en willen we gewoon weer samen fietsen? Strooien met boetes is volgens de achterban ook niet direct de oplossing.

Is de houdbaarheid van het solo fietsen bereikt?

We leven momenteel in een wereld waarin beslissingen moeten worden genomen waarvan we niet weten of ze goed of slecht zijn. Dat zorgt voor veel onduidelijkheid in vrijwel alle protocollen die opgesteld worden. We weten het met zijn allen simpelweg niet. Het enige wat we wel kunnen doen, is ons gezond verstand gebruiken. Blijf dat met zijn allen zoveel mogelijk doen!

Laat alles zien
/*