Lockdown klus: Maak je eigen Rockerplate – ultiem Zwiften

Ergens eind 2019 struin ik wat rond op Zwiftinsider, gewoon nieuwsgierig naar wat je allemaal met Zwift kunt. Ik was in voorbereiding op een fietsvakantie naar Oostenrijk in juni 2020. Er was toen nog geen aerosooltje aan de lucht. Er staan serieuze cols, Umbrail en door naar Stelvio, Kaunertaler, Rettenbach en Timmelsjoch, op de planning en ik wil me goed voorbereiden. Zwift gebruik ik al een paar jaar, maar ik doe voornamelijk duurtrainingen in combinatie met Netflix: heerlijk, maar dat kan beter. Al scrollend en lezend stuit ik op een artikel waarin een rockerplate wordt gereviewd. Geen idee wat het is, maar het ziet er wel stoer uit en ik besluit al snel: ik ga zelf een rockerplate maken.

tekst en foto’s: Emil van der Wal

Wil je een strak resultaat? Gebruik goed gereedschap!
Het blijkt een bewegend plateau waar je fiets op staat. Deze beweegt van links naar rechts, en soms ook van voor naar achter, en bootst zo het weggevoel na. Maar werkt het ook? Ik houd het op mijn Wahoo nooit erg lang vol, omdat mijn fiets gefixeerd is. Hierdoor krijg ik toch iedere keer enige zadelpijn.

Mijn interesse wordt direct gewekt in de eerste zin van het artikel: ‘I’m a big fan of rocker plates’. Als iemand dat zegt die veel op de indoor trainer zit, daar moet ik meer van weten. In het artikel worden meerdere kant en klare rockers genoemd. Maarrrrrr ik ben redelijk handig, heb veel handgereedschap en hou wel van een leuke uitdaging en klus; aan de slag dus.

In het artikel vind ik ook een link naar een ‘DHZ-kit’ (doe het zelf) om een CoPlate te maken. Ik besluit de kit alvast te kopen, lekker makkelijk en ik zie wel wanneer ik tijd heb om hem te gaan maken. Hoef ik me alleen nog druk te maken over de plaat en het ontwerp van de rocker. ‘Alleen nog maar’, dat is dus niet heel makkelijk voor iemand die iets echt goed wil doen. Bij de DHZ-kit zit ook een ontwerp, maar die is niet direct geschikt voor mijn setup. Na contact met Bikeaccess ontvang ik een aangepast ontwerp en kan ik aan de slag.

Op maat maken van boven- en onderkant

Ontwerp vinden

Het meegeleverde ontwerp vind ik qua maten toch niet helemaal passend bij mijn setup. Maar wat dan? De ontwerpen van bestaande rockers lijken me ook niet echt handig. Zomaar op een wiebelende plaat stappen, lijkt me niet gemakkelijk en dat moet slimmer kunnen. GIYF, oftewel Google is your friend, en op Facebook vind ik in de groep Rocker Plates. Veel enthousiastelingen. Lijkt interessant, inlezen dus. De hoeveelheid informatie die hier te vinden is, is enorm. Ik wil iets moois, straks en goeds bouwen, maar er zijn puristen die een rockerplate hebben gemaakt met LED-verlichting, geleiderails voor extra beweging en nog veel meer. Leuk! Hoewel dat ook weer too much is. Na een paar maanden lezen, wachten en vragen stellen heb ik een ontwerp geschetst hoe ik hem wil hebben. Maar gaat dat passen?


Start met een mal

In de tussentijd had ik een nieuwe MTB gekocht en de doos bewaard, omdat ik die als mal wilde gebruiken. De doos heb ik uit elkaar gesneden, ongeveer op maat geknipt en mijn Kickr Core en Climb erop gezet. Resultaat, net niet breed genoeg en 10cm langer is waarschijnlijk mooier. De nieuwe maten heb ik op de andere helft van de doos uitgezet en dat gaat hem worden!


Materiaal plaat

Over het materiaal om de plaat van te maken heb lang nagedacht. Dit hangt namelijk ook heel sterk samen met hoe je hem af wilt werken. Ik heb hele mooie ontwerpen voorbij zien komen op Facebook, compleet met allerlei logo’s, kreten en stickers. Uiteindelijk besloot ik voor strak, sterk en eenvoudig te gaan. Het werd 12mm betonplex. Dit is multiplex met een oersterke coating. Deze platen worden onder andere gebruikt als bodem voor aanhangers en bestelbussen. Zou dus weerstand moeten kunnen bieden tegen schoenplaatsen en gutsend zweet. Je kunt deze plaat met verschillende afwerkingen krijgen. Daarbij vind ik de donkere bruine coating in combinatie met het lichte multiplex mooi.

Gezaagde boven- en onderkant rockerplate

Handigheidjes

De aangeschafte DHZ-kit is erg compleet en bevat, naast bouten, moeren, spacers etc., zelfs een kleine pomp en manometer om heel precies de luchtdruk te kunnen bepalen. De meegeleverde tekening heb ik overgezet op mijn eigen ontwerp, waarbij ik de positie van enkele gaten en bouten heb verschoven rekening houdend met de verhoudingen. Tijdens de bouw ben ik tegen een aantal zaken aangelopen die ik alsnog heb aangepast of toegevoegd.

Wanneer je multiplex zaagt, krijg je hele scherpe randen met hier en daar wat splinters. De randen heb ik aan beide kanten van de bovenste en onderste plaat met een bovenfrees afgewerkt. Het resultaat is mooie afgeronde randen die glad zijn en waar je je hand gewoon langs kunt halen, zonder ze open te halen. De hoeken had ik wel gevijld om ze goed te krijgen, want een cirkelzaag zaagt niet alle hoeken goed in.

Perfectionist als ik ben heb ik de gaten eerst met een kleine boor voorgeboord en daarna aan beide zijden met een verzinkboor uitgeboord. Vervolgens met de juiste maat boor het definitieve gat geboord. Hierdoor krijg je strakke ronde randen en geen schilfers of splinters.

In de DHZ-kit zaten bouten die bovenop de plaat lagen, maar die heb ik vervangen voor verzonken exemplaren. Ook hier heb ik de verzinkboor gebruikt en dit ziet er strak uit.

Strak resultaat met verzinkboor

Toen ik de rockerplate helemaal in elkaar had gezet volgens de handleiding, leek het geheel wat te resoneren. Helemaal zeker weet ik het niet, maar ik heb dat verder niet uitgezocht. Ik heb kleine rubber ringen tussen de betonplex platen en de spacers aangebracht. Het resoneren dat er was leek minder. Daarna heb ik tussen de bevestigingsbeugels en het betonplex ook gelijk maar rubberen ringen geplaatst. Ik kan nu fietsen en in de slaapkamer ernaast hoor je dat nagenoeg niet.

Mijn Wahoo Kickr Core heeft aan de linker zijde een vliegwiel, waardoor de rockerplate standaard niet waterpas staat. In de handleiding staat benoemd hoe je dit door middel van de luchtdruk in beide ballen kunt compenseren. Dit werkte op zich prima, maar na een paar ritten voelde het toch niet helemaal lekker. In de Facebook groep werd ook veel gesproken over contragewichten. Ik heb 4kg aan de rechterzijde van de rockerplate gelegd en met gelijke luchtdruk in beide ballen, voelt dat toch lekkerder.

Het nadeel van het plaatsen van een Kickr Core op een rocker is dat de fiets in het midden moet staan, maar dat de fiets niet midden op de Kickr Core staat. Na wat meten en schuiven van de Core op de rockerplate leek het midden van de fiets recht boven een van de bevestigingsbouten van de dwarsbalken te staan. Dus heb ik de beide bouten precies boven de centreerlijn op mijn rockerplate geplaatst.

Aan beide zijden van de rocker heb ik een ‘vaste’ opstap gemaakt. Zo beweegt de rockerplate niet als je op wilt stappen. Ik heb wel wat gepuzzeld om de positie van die twee opstapjes te bepalen, maar ze zijn nu wat mij betreft precies goed.


Finishing touch

Er staat nog een klein klusje op mijn lijstje. De ventilator verschuift nog wel eens doordat ik er tegenaan stoot als ik er langs loop. Van het resterende betonplex ga ik een soort houder maken, waar ik hem ik kan schuiven en die er in ieder geval voor zorgt dat hij altijd recht staat. En daardoor ook altijd recht vooruit blaast. Noodzakelijk? Nee niet echt, maar het maakt het geheel wel af.

Er zijn gebruikers van een Climb die kleine balkjes of beugels ernaast plaatsen. Dan kan deze ook niet teveel naar links en rechts bewegen. Hij kan dan ook niet meer sturen en dat is weer ‘tegen’ natuurlijk. Ik heb de Kickr Core uiteindelijk extra goed vastgezet met in totaal vier beugels. Hierdoor schuift de Climb niet meer naar links en rechts, maar stuurt nog wel.


Benodigd gereedschap voor een rockerplate

Wil je een strak resultaat? Gebruik goed gereedschap! Dat is het halve werk. Goed is natuurlijk relatief, maar met een decoupeer- of handzaag zul je veel schuurwerk hebben om alles enigszins recht te krijgen. Uiteindelijk speelde bij mij een zekere mate van perfectionisme ook een belangrijke rol bij de keuze voor het gereedschap. Ik was blij dat ik de beschikking had over het volgende om de platen te modelleren:

  • Cirkelzaag met geleider
  • Boven-/kantenfrees met freesjes met geleider
  • Bouwstofzuiger voor de cirkelzaag en frees
  • Workmate
  • Accuboor
  • Verzinkboortjes
  • Lijmtangen
  • Houtvijl om de hoekjes bij te werken voor het frezen

En vergeet het volgende niet:

  • Gehoorbeschermers
  • Veiligheidsbril

Soms kan een beetje hulp ook geen kwaad.


Tekening

Vanuit de Facebook groep heb ik verschillende vragen gekregen of ik de maten van mijn ontwerp kon delen. Aangezien het ontwerp langzaam is ontstaan, mede met behulp van een mal, had ik geen tekening. Nadien heb ik mijn rocker nagemeten en het ontwerp met de maten uitgewerkt. De tekening die je hier ziet is niet volledig op schaal, maar de maten kloppen wel.

Rockerplate maken - ontwerp en maten platen
Tot slot

Mocht je naar aanleiding van dit artikel denken: dat wil en kan ik ook! Maar heb je toch nog wat vragen, stel ze gerust.

Laat alles zien
/*