Robert van der Wulp gelooft dat mensen die gezond zijn en vol zelfvertrouwen een goede prestatie leveren beter in hun vel zitten, een succesvoller leven leiden en aardiger zijn voor anderen. Het is zijn passie om jou je prestatie te laten beleven. De voorbereidingen, het afzien en de glorie te laten beleven en dit te delen met jouw vrienden, familie en alle anderen waar jij je voor inzet.
Door Robert van der Wulp
Trainen met een doel
Kijk eens kritisch naar je leefstijl. Sport je 3x per week?
Herfst is de periode van voorbereiding voor de winter. Je dekt je tuinmeubels af, pakt je kwetsbare planten in, strandtenten worden afgebroken en eekhoorns leggen hun voorraad aan. En dat laatste doen wij ook. Ons lichaam is evolutionair nog steeds geprogrammeerd om vet heel eenvoudig op te slaan. Omdat je nooit wist wanneer je weer kon eten én omdat er periodes in het jaar waren dat eten schaarser was.
Tegenwoordig hebben we overal eten binnen handbereik. Maar omdat we dat vet nog steeds heel eenvoudig opslaan heeft in Nederland meer dan 50% van de bevolking overgewicht. Dat is een ernstig probleem. Hoewel velen de hele dag afzien om overtollige kilo’s kwijt te raken lukt dat vaak maar met moeite.
Daarom geef ik je 7 redenen waarom afvallen niet lukt. (Ook handig voor de bergritten):
1. Te weinig energie erin
Als je te weinig eet gaat je lichaam in de spaarstand. Je gaat dus juist minder energie verbranden van weinig eten.
Hoe dan wel: zorg dat je weet hoeveel calorieën je per dag verbruikt. Eet er hooguit 100 tot 200 minder.
2. Te weinig energie eruit
Als je leefstijl op het verkeerde pad is geraakt , is er geen quick-fix. Je zult alles aan moeten pakken. Dat levert je niet alleen een gezond gewicht op maar ook meer energie en betere relaties.
Hoe dan wel: kijk eens kritisch naar je leefstijl. Sport je 3x per week? Beweeg je iedere dag een half uur? Hoeveel uur kijk je tv?
3. Het verkeerde schema
Ik krijg nog steeds regelmatig vragen over lang fietsen met een lage hartslag. Vergeet dat. Je kunt veel meer verbranden als je kort maar intensief traint.
Hoe dan wel: Je verbrandt in een korte, intensieve training niet alleen meer energie maar ná de training gaat dat gewoon door. En je bespaart nog tijd ook. Voor afvallen veel effectiever.
4. De verkeerde voeding
Koolhydraatvrij, vetarm, allemaal achterhaalde trends en nog slecht voor je lichaam ook. En je wilt geen trend. Je wilt gewoon een gezond voedingspatroon.
Hoe dan wel: eet zoveel mogelijk wat de natuur je biedt. Ja, inderdaad, veel groenten en fruit. Kies voor volkoren pasta en brood, zilvervliesrijst en andere hele granen. En vergeet je eiwitten niet.
5. Geen opbouw van het lichaam
Veel diëten breken het lichaam af. Ze zetten de aanvoer van bouwstoffen voor je lichaam onder druk. Dat werkt averechts en je motor (spiermassa) wordt alleen maar kleiner.
Hoe dan wel: maak je motor groter door meer te trainen op kracht. Pak eventueel de gewichten op of doe aan bodyweight training. Zorg dat je voldoende eet om je lichaam te voeden.
6. Vertrouwen op lokale verbranding
Een hardnekkige mythe is dat buikspieroefeningen leiden tot een strakke buik. Het lichaam bepaalt zelf waar het vet wordt verbrand. Sit-ups en crunches zijn bovendien rare bewegingen die op zichzelf niet heel veel energie kosten.
Hoe dan wel: Zorg voor een gevarieerd schema waarin alle (grote) spiergroepen aan bod komen. Train je bijna dagelijks deel het lichaam dan op in het aantal trainingen zodat spiergroepen ook rust krijgen.
7. Niet finetunen
De laatste loodjes wegen het zwaarst. Als je voor een bergrit nog net 1 kilo kwijt wilt is dat een behoorlijke opgave. Hoe dichter je bij je ideale gewicht komt hoe meer inspanning dat kost.
Hoe dan wel: Bereken na iedere vijf kilo die je kwijtraakt je caloriebehoefte opnieuw. Voor die laatste kilo zul je extra streng moeten zijn. Alles moet dan kloppen. Je voeding, je training en de momenten waarop je eet.
Het lijkt onmogelijk maar eigenlijk is het heel eenvoudig. Als je zwaarder wordt terwijl je graag af wilt vallen dan gaat één van de bovenstaande punten niet zoals het hoort. Kijk waar het misgaat en corrigeer. Kijk na twee weken opnieuw en stel bij.