De afgelopen jaren heeft CYCLOsportive zich steeds meer gericht op het aanbieden van fietsreizen. Fietsreizen waarbij we de deelnemers volledig ontzorgen. Jij mag je even prof voelen. Op dit moment vinden wij de situatie nog niet “zeker” genoeg om de fietsreizen voor 2021 al te gaan promoten.
Op dit moment lijkt het in de meeste landen van Europa de goede kant op te gaan. Maar of er een tweede golf komt, hoe heftig die zal zijn, is niet te voorspellen.

Ondanks die onzekerheid zijn we wel druk met het samenstellen van het programma. En hebben we een aantal regels opgesteld.


Algemene afstand- en hygiëneregels die overal gelden, binnen en buiten

De basisregels waar we al aan gewend zijn gelden ook op de reis:

 1. Bij koorts, hoesten, niezen, ziekte blijf je thuis, voor jezelf, je fietsmaatjes en het team van CYCLOsportive
 2. We houden 1,5 meter afstand
 3. We schudden geen handen, maar een voetje of elleboog tikken moet kunnen
 4. Zoveel mogelijk handen wassen/desinfecteren
 5. Niezen, hoesten doen we in de elleboog
 6. We snuiten de neus in een papieren zakdoekje
 7. Vermijd contact met je gezicht met ongewassen handen
 8. We betalen zoveel mogelijk contactloos

Toelichting en tips
De afstandsregel is per land verschillend. In Oostenrijk is het 1 meter,in België, Duitsland en Nederland geldt 1,5 meter. Als we dat aanhouden zitten we overal goed. De afstandsregel geldt niet voor mensen uit hetzelfde huishouden.
Als je handen wast met water en zeep doe het dan tenminste 30 seconden. Korter heeft geen zin. Neem zelf een klein flesje desinfectans mee en draag dat bij je rond het hotel en als we op de fiets zitten.
Niezen of hoesten in de elleboog of in een papieren zakdoekje. Neem een plastic zakje mee waar je je gebruikte papieren zakdoekje in kan doen mocht er geen prullenbak voorhanden zijn.


Reis naar en van startplaats

Veilig in de auto
De regels met wie en hoeveel je in een auto mag zitten zijn niet helemaal duidelijk en per land verschillend. We adviseren om de afstandsregel van 1,5 meter in acht te nemen, goed te ventileren en alleen samen te reizen met bekende fietsmaatjes.
We delen in Corona-tijd geen carpool informatie, het is niet verstandig om lang in een auto te zitten met een “vreemde”.

Mondneuskapje mee
In Duitsland is het (nog) verplicht bij het tanken of bezoek aan tankstations/wegrestaurants/toiletten een mond/neuskapje te dragen. Dit kan een gekocht kapje zijn, maar mag ook een eigengemaakte uit stof zijn of een buff/sjaal.


In en om het hotel
 1. Houden we overal de algemene afstand- en hygiëneregels aan
 2. Volgen we de aanwijzingen van het hotelpersoneel te allen tijde op
 3. Doen we zoveel mogelijk buiten en zetten we ramen en deuren op de kamers zoveel mogelijk open. Goede ventilatie is belangrijk en in de buitenlucht is de kans op besmetting veel kleiner.
 4. In de hotels en restaurants mogen we als groep bij elkaar aan tafel zitten. Naar de tafels van andere groepen geldt een minimum afstand. We volgen hier de instructies van het personeel.
 5. Slapen we zoveel mogelijk op een kamer met een maatje uit je eigen groep. Deel je een kamer met iemand anders, dan slaap je minimaal 1,5 meter uit elkaar. CYCLOsportive vraagt in dat geval om gescheiden bedden en probeert de kamerindeling zoveel mogelijk af te stemmen.

Na 15 juni hoeven de gasten in Oostenrijk geen mondneuskapje meer te dragen in de hotels en restaurants. Het hotel- en restaurantpersoneel moet dat nog wel.


Tijdens het fietsen
 1. Houden we ons aan de algemene hygiënemaatregelen
 2. Pauzeren we op 1,5 meter van elkaar
 3. Fietsen we in kleine groepen van maximaal 8 personen
 4. Heeft iedereen een droge buff mee, mocht mond-neus bedekking op een locatie verplicht zijn
 5. Genieten we keihard van het rijden in de bergen

We gaan voorlopig met maximaal 30 mensen op pad (deelnemers plus begeleiders) en rijden in kleine groepjes van maximaal 8 personen. Als het kan (rekening houdend met de niveaus) maken we nog kleinere groepen.


Als je ziekteverschijnselen vertoont
 1. Wie hoest en/of niest in combinatie met koorts blijft thuis. Ook als één van je huisgenoten binnen de 14 dagen voor de reis ziek is geweest. Dit geldt voor deelnemers en het team van CYCLOsportive.
 2. Wie tijdens de reis tekenen van ziekte vertoont meldt dat onmiddellijk aan de reisleider. De reisleider neemt daarna direct contact op met de hotelchef. Reisleider, hotelchef en de niet fitte fietser overleggen over de te nemen maatregelen. De aanwijzingen van de hotelchef en de reisleider moeten worden opgevolgd.
 3. Krijg je na afloop van de reis klachten dan meld je dit via een mailtje naar gv@cyclosportive.nl. Wij gaan hier vertrouwelijk mee om. Om verspreiding van het virus in te dammen moeten we andere reizigers, hotels en begeleiding op de hoogte stellen. Uiteraard doen we dat anoniem.

We hopen dat we zo met elkaar een fantastische fietsreis gaan beleven.
Mocht je nog vragen hebben, een aanvulling of willen reageren, stuur een mail naar gv@cyclosportive.nl

Succes met voorbereiden en hopelijk tot ziens bij een van onze reizen!

CYCLOsportive
Gerrit Vermeulen

P.S.
Bij het opstellen van het protocol hebben we gekeken naar wat andere reisorganisaties doen en daar is ook ons protocol op gebaseerd. We zullen het protocol bijwerken zodra er regels versoepelen of juist weer aangescherpt worden.
(laatste keer bijgewerkt 22 juni 2020)