Waar was jij? 5 epische fietsmomenten

We zitten nog steeds in een intelligente lock down zoals dat heet. De klassiekers (als ze al verreden gaan worden) zullen hoogstwaarschijnlijk pas in oktober georganiseerd worden. We moeten dus nog even blijven terugblikken. Mijn top 5 van epische fietsmomenten.

Daarom in deze periode van terugblikken, de waar was jij-rubriek. Weet je nog waar je was toen Mathieu vd Poel de Amstel Gold Race won? Of wat je deed toen Niki Terpstra de Ronde van Vlaanderen op zijn naam schreef?


1 Tom Dumoulin in de Vuelta 2015

2015 het jaar dat Tom Dumoulin als ronderenner begon te ontluiken? Zou goed kunnen. Een prachtig gevecht leverde hij in de Vuelta. Een stel hongerige honden probeerden Tom Dumoulin in te halen op de slotklim. Maika, Froom, Rodriguez, Contador. Allemaal probeerden ze 8 seconden dicht te rijden. Dat leek ook te lukken. Dumoulin werd bijgehaald door Froome, maar de Limburger had nog een eindschot! BOEM!


2 vd Poel wint de Amstel Gold Race

Op een zeer bijzondere plek was ik getuige van de winst van Mathieu van de Poel. Het weekend van de Amstel Gold Race bracht ik samen met mijn zoon en met mijn broer door in Manchester. Daar werd niet gefietst, maar wel gevoetbald. Manchester City-Tottenham Hotspurs was een onvergetelijke ervaring. Terug naar het hotel zaten we in de tram. We vroegen ons af hoe het zou gaan bij de Amstel Gold Race. Via de Ziggo app vielen we met onze neus in de boter. De laatste 7 km van de race volgenden we live op mijn telefoon. De Engelsen om ons heen begrepen er weinig van. Dat maakte het alleen maar mooier.


3 Niki Terpstra wint De Hoogmis

De Hoogmis, de Ronde van Vlaanderen. Het is lang geleden dat we een Nederlandse winnaar mochten begroeten. Terpstra leeft voor de koersen over kasseien. Eerder won hij al Parijs-Roubaix en in 2018 won hij glorieus de Ronde van Vlaanderen. En ik was er live bij! Op uitnodiging van Boels om als VIP de koers van de vrouwen te volgen. Anna vd Breggen won solo bij de vrouwen. Ik stond met mijn neus vrijwel bovenop de finish. Een paar uur later kwam Niki Terpstra (ook solo) als winnaar over de finish. Kippenvel!


4 Boogerd zegeviert op La Plagne

In de jaren 90 werden we niet echt verwend met Nederlandse successen in de Tour en de klassiekers. De vette jaren 80 werden gevolgd door de magere jaren 90. In 1998 liet Michael Boogerd al zien best aardig te kunnen fietsen, maar in de Tour van 2002 behaalde hij misschien wel zijn mooiste overwinning. Op weg naar La Plagne liet hij kleppers als Sastre en Armstrong achter zich. Ik weet nog dat ik thuis zat te kijken en dat we op bezoek gingen bij mijn schoonouders… Snel in de auto naar Wijk bij Duurstede. Gelukkig zat mijn schoonvader ook te kijken. Zou hij het halen, zou Boogerd toch nog worden teruggepakt? Steeds verder schoof ik naar voren op mijn stoel! Wat een gevecht en wat een prachtige zege!


5 Kruijswijk crashed in de Giro

Hij zou na Joop Zoetemelk de derde Nederlander worden die een grote ronde ging winnen. Minuten voorsprong had de Nederlander, met nog maar een paar etappes te gaan. Net onder de top van Colle dell’Angello besloot Nibali er vandoor te gaan. Kruiswijk kon of wilde niet volgen. Alleen en zonder teammaten dook hij de afdaling in. Het was mistig en tussen hoge muren van sneeuw poogde Kruijswijk terug te keren bij Nibali. Nam hij gezien zijn voorsprong in het klassement teveel risico? Ongeloof toen de beelden voorbij kwamen van een gevallen Kruijswijk. Weg Giro! Wat een drama!


Laat alles zien
/*