De ultieme klassieker experience!

Over een goede maand wordt het startschot gegeven van het klassiekerseizoen. Gerrit gaf in zijn laatste blog al een aantal goede tips om zelf in het voorjaar weer goed van start te gaan. Voor de amateurs is bijna van iedere klassieker wel een toertocht beschikbaar, een uitgelezen kans om je te meten met de profs. Wil je de echte sfeer proeven? Ga dan eens fietsen op de dag van de koers zelf!
Met en dankzij onze GPS apparaatjes gaat er een wereld voor je open
Het is bij mij en mijn fietsvrienden eerder regel dan uitzondering geworden om in het voorjaar een aantal mooie en lange tochten te rijden in Limburg of bij onze zuiderburen. Wij hebben zelf ook wel eens meegereden met een van de bekende toertochten en ze waren stuk voor stuk fantastisch, maar de vrijheid die het biedt om zelf een gebied in te trekken is heerlijk.

Er zijn verschillende manieren om op de mooiste plekken te komen, maar om te voorkomen dat de gehele route een puzzel gaat worden raad ik iedereen aan om gebruik te maken van de moderne hulpmiddelen. Met en dankzij onze GPS apparaatjes gaat er een wereld voor je open. 

Zo ook afgelopen voorjaar, toen ik samen met een vriend naar België trok om een, door onszelf samengestelde, mini Ronde van Vlaanderen te rijden. We hebben zaterdagavond afgesproken, mijn maat die voor werk een tijdje in België woont, heeft een heel logistiek schema bedacht om een enkeltje Brussel-Oudenaarde mogelijk te maken. Ik parkeer de auto op het kerkplein van Mater, wat volledig is bedekt met de o zo venijnige kasseien. Op dat moment moet ik er dan ook nog niet aan denken om hier morgen over heen te fietsen.

Wanneer we de volgende ochtend weg rijden uit onze standplaats is het nog fris. Dit zijn precies de omstandigheden waarmee een voorjaarsdag moet starten. Voor vandaag is geen slecht weer opgegeven, de barre omstandigheden waaronder sommige klassiekers worden verreden blijven ons (gelukkig) bespaard. De route is zo gepland dat wij onderweg de toppers een aantal keer voorbij zien komen. Ondertussen fietsen we over een heel aantal wegen waar de profs dezelfde dag over heen knallen. Buiten hun tocht om zijn de meeste wegen gewoon begaanbaar en op deze manier ervaar je de klassieker sfeer op z’n best!

Dicht bij de bekende klimmetjes ligt Chalet Gerard in een mooie bosrijke omgeving.

We zijn bijna net zo nieuwsgierig als de Belgen zelf, wanneer het gaat om de tussenstand in de wedstrijd. We stoppen dan ook vaak om even te kijken wat de stand van zaken is. België, lees Vlaanderen, is in de ban van (het afscheidsjaar van) Tom Boonen. Gaat hij vandaag geschiedenis schrijven? Onze route loopt onder Brussel door om in Geraardsbergen de renners voor het eerst te zien. De straat is volgepakt met toeschouwers en politieauto’s zetten de weg af, terwijl boven ons de televisiehelikopters rondcirkelen. Eerst passeren de dames in een hoog tempo en niet veel later passeren dan ook de mannen.

Na een tocht van goed honderd kilometer horen we opnieuw een menigte samenkomen, ditmaal op de Mariaborrestraat. Lang lijkt het alsof de renners niet in de buurt zijn, maar het geluid van de boven ons cirkelende helikopters verraad de aanwezigheid van de koers. Wanneer we via een zijstraat de nu nog lege Kasseienstraat oversteken, horen we via diverse transistorradiootjes het verslag van de koers.

Met het gevoel zelf een prof te zijn staar ik trots naar mijn fiets, maar zodra ik besluit te gaan zitten hurk ik door mijn knieën en voel ik mijn bovenbenen branden. Hoe zwaar moet het wel niet zijn om op het enorm hoge tempo van de ‘echte’ renners de ruim 240 kilometer te moeten afleggen?

Na het passeren van tientallen motoren en een aantal trotse Vlamingen die felgele vlaggetjes uitdelen is het de beurt aan de eerste renners. Tot onze verbazing is het Philippe Gilbert die alleen over de kasseien dendert. We kijken elkaar en een aantal van onze zuidelijke buren aan en zeggen; “wie gaat er nu zo vroeg op kop rijden? Dat houd je toch nooit vol?” Wanneer het peloton passeert blijkt het complete startveld compleet uit elkaar gevallen te zijn en duurt het dan ook wel even voordat wij onze weg kunnen vervolgen.

Na zo’n 3 kilometer met nog verrassend veel hoogtemeters en een flinke kasseienstrook (de Holleweg, tevens opgenomen in de Ronde) komen we aan bij de auto. De finale van de koers is op dat moment in volle gang. Wanneer we de fietsen achterin hebben gegooid strompelen we op onze schoentjes naar het dichtstbijzijnde café. We schieten naar binnen en staan in no-time met een pientje in ons hand. En terwijl Gilbert juichend na zijn indrukwekkende solo de finish passeert proosten we met de Belgen.

De meeste bekende klassiekers of toertochten zijn eenvoudig in te laden via een GPX file (bijvoorbeeld via de website RideWithGPS), of samen te stellen op basis van Strava Heatmaps. Deze laatste tool stelt op basis van ingesteld begin en eindpunt een route samen met de meest gereden routes door Strava gebruikers. Een ontzettend handige tool, maar controleer wel de route zodat je niet voor onbedoelde verrassingen komt te staan. Ook de website routeyou.com bevat vele, door gebruikers aangemaakte, downloadbare routes zoals de RVV 2014.

Laat alles zien
/*