Trois Ballons: klassieker in de Vogezen

De kalender met Cyclosportieven is in Frankrijk overvol. Trois Ballons staat al jaren op de Franse rittenkalender. En terecht! De monstertocht van ruim 200 kilometer met meer dan 4.400 hoogtemeters door de Vogezen, spreekt tot de verbeelding. Met de beklimming van Planche des Belles Filles als heerlijk toetje!

Ballon de Servance, Col d’Oderen, Grand Ballon, Col de Hundsruck, Ballon d’Alsace en tot slot Planche des Belles Filles! Boem!
Trois Ballons? Wat betekent dat eigenlijk? De toppen in de Vogezen zijn niet zo spitsig zoals we dat in de Alpen of Dolomieten wel zien. De ronde toppen worden ballons genoemd. Frans voor bolvormig. Leuk feitje om te weten, maar deze bolvormige toppen zijn gemener dan de naam doet vermoeden. Trois Ballons verwijst naar de drie ‘Ballonnen’ die in de route zijn opgenomen: Ballon Servance, Grand Ballon en Ballon d’Alsace. Oh je hoeft dus maar drie bergen te beklimmen en dan ben je klaar? Mis! Na een rustige aanloop van 46 kilometer met daarin twee kleine beklimmingen, krijgen de deelnemers Ballon de Servance voor hun wielen geworpen. Daarna volgt al snel Col d’Oderen, Grand Ballon, Col de Hundsruck, Ballon d’Alsace en tot slot Planche des Belles Filles! Boem!

Bereikbaarheid
Wat is er zo mooi aan Trois Ballons? Allereerst is het een cyclosportieve die voor Nederlanders makkelijk aan te rijden is. Voor veel andere soortgelijke evenementen moet je al snel meer dan 1.000 kilometer met de auto rijden. De Vogezen bereik je al na ongeveer 600 kilometer. Ideaal dus! Een klein minpunt is de bereikbaarheid van start en finish. Die liggen nogal uit elkaar. Zo’n 35 kilometer, voor niemand heel erg handig, ondanks de shuttle bussen die heen en weer rijden (te boeken voor 20,- euro!)

Mooie routes
Maar goed, dat is puur een praktische reden. Uiteindelijk gaat het om de fietsbeleving. De Vogezen lenen zich heel erg goed voor fietstrips op alle niveaus. Je fietst niet in het hooggebergte, bij 1.200 meter houdt het vaak wel op. Hierdoor is het eenvoudig om routes van allerlei afstanden te plannen. Prettig als je een aantal dagen voor Trois Ballons al in de regio verblijft. Er kan met lange en korte ritten prefect richting het piekmoment gewerkt worden.

Klassieker
Trois Ballons zelf is een echte klassieker onder de cyclosportieven en moet iedere cyclo-liefhebber een keer gereden hebben. Elk jaar weer staan er ruim 4.000 deelnemers aan de start en is het een race naar de eerste echte beklimming van de dag, de Ballon Servance. Het gevoel om vanaf de start direct vol te koersen zorgt ervoor dat je je voor even prof voelt. In sneltreinvaart denderen de deelnemers richting eerste klim. Voor de meesten volgt daar de ontgoocheling. De eerste klim zorgt gelijk voor vollopende benen en je beseft je weer dat het profbestaan niet voor jou is weggelegd.

Prachtige natuur
Niet getreurd, er valt nog genoeg te genieten! Oke, met de bergen die nog beklommen moeten worden blijft het een zeer pittige rit. Maar de deelnemers fietsen wel een hele dag door de prachtige natuur van de Vogezen. Uitgestrekte bossen, rivieren, het glooiende landschap, de typische vakwerkhuizen in de rustige dorpen en steden die doorkruist worden zijn prachtig. Vergeet dus zeker niet om ook van de omgeving te genieten tijdens de race!

Granfondo en Mediofondo
Tot slot is Trois Ballons geschikt voor zeer goed getrainde fietsers, maar ook zeker voor mensen met minder ervaring of kilometers in de benen. Deelnemers kunnen namelijk voor twee afstanden kiezen. De echte kleppers schrijven zich in voor de rit over 210 kilometer. Maar ben je minder getraind, kies dan voor de mediofondo van 125 kilometer.

Cyclosportive.nl/travel
Overtuigd? Ga dan snel naar cyclosportive.nl/travel. Ga met ons mee naar deze klassieker in de Vogezen en laat je vijf dagen verwennen. Vanaf woensdag 7 juni kunnen de deelnemers inchecken in Hotel Restaurant La Vigotte (op 29 km van de start in Luxeuil-les-Bains) een vakantie accommodatie midden in de natuur en omgeven door de bergen. In La Vigotte zullen we van een prima ontbijt genieten en ’s avonds zullen we de reserves in het restaurant weer aanvullen. Vanuit Girmont-Val-d’Ajol kunnen er prachtige ritten gemaakt worden en is het vrij eenvoudig om delen van de route te verkennen.

Wat staat je te wachten?
Cyclosportive zet voor jou even alle bergen op een rijtje:

Ballon de Servance
Naar de top op 1.143 meter is het vanuit Plancher Bas 17,7 kilometer klimmen tegen een gemiddelde van 4%. Vanaf kilometer 11 wordt het zwaar met stijgingspercentages tussen de 6-8%.

Col d’Oderen
De hoogte valt mee, 876 meter en om de top te bereiken moet er 7 kilometer geklommen worden. De klim wisselt stukken van 8 en 9% af met stukken van 2 a 3 %. Er zijn dus een paar stukken waar je even op adem kunt komen. Het gemiddelde stijgingspercentage op Col d’Oderen is 5,9%.

Grand Ballon
Grand Ballon doet zijn naam eer aan als het gaat om lengte en hoogte. Het is met 1.424 meter de hoogste berg in de Vogezen en met 23 klimkilometers doet hij niet onder voor de gemiddelde Alpencol. Qua stijgingspercentages kan de Grand Ballon niet tippen aan cols in de Alpen. Vlak onder de top wordt nog wel de 8% aangetikt, maar met gemiddeld 3,6% (vanuit Kruth) is het een klim die voor veel fietsers goed te doen is. Vergeet niet op de top van het adembenemende uitzicht te genieten!

Col de Hundsruck
Geen superlange klim om op 753 meter hoogte uit te komen. Maar heel makkelijk is deze klim ook niet te noemen. In de 6 kilometer naar de top, krijgen de benen eigenlijk nergens echt rust. Het percentage schommelt constant tussen de 6 en 8%. Met een uitschieter naar 9% een kilometer onder de top. Gemiddeld komt Col de Hundsruck uit op 6,4%. Een klim om met enige reserve op te fietsen.

Ballon d’Alsace
Gemeen, dat kun je de Ballon d’Alsace vanuit Sewen wel noemen. In 11,8 kilometer klim je naar een hoogte van 1.055 meter tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5%. Dat lijkt mee te vallen, maar vergeet niet dat je al wat achter de rug hebt. De eerste 6 kilometer zijn constant 7 a 8% en tussen kilometer 7 en 8 zelfs 9%. Daarna vlakt de Ballon d’Alsace af en kun je even herstellen met percentages tot 3%. De laatste 2 kilometer lopen dan weer iets op, naar een stijgingspercentage van 4 en 5%. Ballon d’Alsace doet vooral in het begin pijn!

Planche des Belles Filles
De slotklim! Wat zit er nog in de tank? Dat gaat bepalen of je deze klim nog leuk gaat vinden. Slechts 5,7 kilometer lang om boven te komen op 1.148 meter. Deze klim geeft je alleen op het einde een beetje rust in de laatste 500 meter weer met meer dan 10% te stijgen! Ik zal de percentages even per 500 meter noemen: 9%, 11%, 9%, 7%, 10%, 11%, 10%, 8%, 10%, 2%, 4% en 13%. Sterkte!

 

 

Laat alles zien
/*