Tessa reageert op Blessure (ont)leed

In de blog ‘Blessure (ont)leed’ deelde Mark Wesdijk zijn blessureleed en hoe hij daar van probeert te herstellen. Vaste blogster van CYCLOsportive, Tessa Backhuijs, wil daar vanuit haar expertise als sportarts graag op voortborduren.

Tekst Tessa Backhuijs

Ons lichaam heeft juist ook hersteltijd nodig
Blij verrast las ik de genoemde blog van mijn collega blogger. Als sportarts zie ik dagelijks sporters met blessures die begonnen zijn zoals die van Mark maar maanden tot jaren blijven voortslepen omdat de oorzaak niet opgehelderd wordt. Dit in combinatie met gedachtes als ‘ik wil niet achterblijven’ en ‘de behandelingen helpen toch niet dus ik ga gewoon weer trainen’, maakt dat de klachten blijven bestaan en het eerdere prestatieniveau niet meer gehaald kan worden. Compleet in desillusie en gefrustreerd ontmoet ik deze gedreven sporters in de spreekkamer.

Overbelasting
Tijdens het gesprek over de aard van de klachten in relatie tot de ontstaanswijze neem ik ook de training- en werkbelasting mee in de analyse. Vaak ontstaan de overbelastingsblessures, zoals ook die van Mark, in een periode waarin er meer dan normaal getraind is zonder daarvoor de benodigde rust gehad te hebben. Behalve trainingsprikkels heeft ons lichaam juist ook hersteltijd nodig om te zorgen dat het sterker wordt. De ideale balans tussen training en herstel resulteert in supercompensatie. Het regelmatig uit balans brengen van het lichaam door training zonder het benodigde herstel kan resulteren in (overbelasting)blessures.

Supercompenseren
Na een week vakantie met ‘een goed aantal hoogtemeters’ is het verstandiger om de eerste lange rit thuis circa vier dagen na thuiskomst te doen. In de tussengelegen dagen adviseer ik hersteltrainingen op lage intensiteit tot anderhalf uur eventueel aangevuld met krachttraining. Op die manier kan het lichaam ‘supercompenseren’ en zullen de gedane fietstochten op vakantie ook echt hun vruchten afwerpen.

Core stability
Behalve tijd nemen voor herstel en goede voeding / drinkgewoontes voor-tijdens-na trainingen is ook krachttraining een manier om blessures te voorkomen. Oefeningen waarmee het bovenlichaam, de buik, de rug en de bilspieren getraind worden. Behalve dat het hele lichaam hier sterker van wordt, zal ook de efficiëntie op de fiets toenemen. Deze oefeningen kunnen thuis gedaan worden op een oefenmat voor de spiegel zodat de juiste houding aangenomen wordt.

Krachttraining
Krachttraining kan het hele jaar door gedaan worden, bij voorkeur twee tot drie keer per week. Liefst elke keer een andere selectie oefeningen. Twintig minuten oefenen per keer is al genoeg en kan bijna in elk leven ingepast worden. En zeg nou zelf: met een muziekje op de achtergrond in een verwarmde ruimte is het zo erg nog niet, toch?

Klik op de link voor voorbeeld oefeningen:

https://www.sportzorg.nl/oefeningen/core-stabilityoefeningen-rompstabiliteit

Laat alles zien
/*