Strava vs. Komoot

Nu Strava de gratis versie heeft uitgekleed, is het tijd om te kijken naar alternatieven. Ik weet het, Strava had altijd al een abonnementsvorm. Persoonlijk heb ik de waarde van de premium-functies nooit ingezien. Mijn ritten opnemen, delen op Strava, segmenten analyseren en routes bouwen en delen was voor mij voldoende. Dat kon prima met de gratis versie van Strava. Nu niet meer. Is Komoot een goed alternatief?

Strava

Simpel gezegd, Strava is een app die jouw sportactiviteit registreert en analyse van jouw prestaties weergeeft. De analyse verdeelt de activiteit in segmenten die een stuk weg of een beroemde klim kunnen zijn. Met segmenten kan Strava jouw prestaties vergelijken met jouzelf en met de community. Als je de snelste tijd in het segment hebt, word je ‘King of the Mountain’ (KOM) of ‘Queen of the Mountain’ (QOM). Voor velen niets nieuws neem ik aan.

Komoot

Komoot is erop gericht te helpen bij het vinden of plannen van nieuwe tochten, of het nu gaat om wielrennen, gravelen of mountainbiken. Met de gedetailleerde kaarten kun je zelf een tour plannen en het systeem kiest de meest geschikte route. Het laat zien hoeveel van de rit op verharde wegen gereden wordt versus gravel of een single track. Je kunt kiezen uit ritten die al door de community zijn gemaakt en je kunt ook foto’s en hoogtepunten van je rit uploaden. Zo krijg je direct een idee/beeld van de route. Net als Strava is Komoot beschikbaar als app. Ook Komoot werkt met een verdienmodel. De app is gratis, je kunt online een account aanmaken. Om o.a. spraaknavigatie te kunnen gebruiken en de kaarten offline te kunnen gebruiken, moeten er regio’s ontgrendeld worden. Hiervoor vraagt Komoot geld.

Door ze samen te gebruiken, maak ik de voor mij mooiste routes.

Betalen voor Strava

Zelf ben ik een Strava-gebruiker. De routebouwer vind ik veel fijner werken. De mogelijkheid om bijvoorbeeld een stap terug (of meerdere stappen) te gaan tijdens het bouwen van een route is erg prettig. Komoot heeft die functie niet (of zie ik hem over het hoofd?). Komoot laat aan de andere kant goed zien over wat voor soort wegen je fietst. Al lijkt Strava daar in de vernieuwde versie een behoorlijke inhaalslag te maken. Strava is een zeer effectief dagboek van je prestaties. Ik heb dan ook besloten om Strava te blijven gebruiken. De 5,- euro per maand is te overzien.

Komoot is een nieuwere app dan Strava. Het richt zich veel meer op het bevorderen van een gemeenschapsgevoel met rondleidingen voor alle gebruikers, van beginners ‘gemakkelijk’ tot experts op verschillende disciplines. Het feit dat het je actief aanmoedigt om hoogtepunten, tips en foto’s van je tour te plaatsen, versterkt de wens om je ervaring te delen. Dat is wat mij betreft een groot voordeel ten opzichte van Strava.

Strava vs Komoot

De laatste tijd merk ik dat ik beide apps gebruik voor het maken van een route. Vaak heb ik twee schermen naast elkaar open. Het een is voor mij dus geen alternatief voor de ander. Ze hebben beiden voor- en nadelen. Door ze samen te gebruiken, maak ik de voor mij mooiste routes.

Laat alles zien
/*