Schleck GF: genieten in de Moeselstreek

Op 25 mei werd voor de derde keer de Schleck Granfondo gereden. Volgens de website van de GF een evenement voor oude en nieuwe kampioenen. Voor iedereen die gewoon eens een Granfondo wil fietsen en voor iedereen die gewoon wil genieten.

Altijd grappig om met mijn fietsmaatje lekker zenuwachtig met de voorbereidingen bezig te zijn haha
Een motto waar CYCLOsportive zich wel in kan vinden. Ik sprak met deelnemer Guy Burgerhout en vroeg hem naar zijn verhaal van de Schleck Granfondo.

Welke Granfondo’s heb je in het verleden al gereden?
Ik heb 3x de Granfondo Les Trois Ballons gereden, La Marmotte alpes en een keer een Granfondo in de midi Pyreneeën, l’Auscitaine.

Wat is er zo mooi aan het fietsen van Granfondo’s?
Je fietst sowieso in een erg mooie omgeving, en de battle met jezelf en anderen vind ik mooi. Ik wil altijd zo hard mogelijk en hoog mogelijk eindigen. Dus het halen van in ieder geval een gouden tijd is altijd mijn doel.

Waarom is je keuze voor dit jaar op de Schleck Granfondo gevallen?
Deze had ik al 2 jaar in gedachte om te gaan doen en kwam er steeds niet van, dit jaar gelukkig wel. Ook wilde ik eens wat anders rijden dan weer bijvoorbeeld Les Trois Ballons.

Wat is er zo mooi aan Schleck GF?
Het hele wedstrijdelement erin is heel erg gaaf! Je rijdt gewoon echt voor een plaats. 160km volle bak koers eigenlijk, dus met alle tactiek erbij met rijden in het peloton etc.

Met welk doel stond je aan de start?
Ik wilde heel graag bij de top 25% van mijn leeftijdscategorie eindigen, helaas is dit op 5 minuten na niet gelukt. In het begin iets teveel ingehouden, had iets meer moeten sterven in het begin. Dan was het zeker gelukt!

Hoe zag je voorbereiding eruit?
Mijn coach plant mijn trainingen in, dit was heel gevarieerd met lange duurtraining/intervallen maar ook koersjes rijden voor de race/peloton ervaring.

Doel net niet gehaald? Toch tevreden met het resultaat?
Zeker wel tevreden met mijn rit. Benen voelde super die dag dus dat was goed! 160km, 2100hm en 35,5km/u gemiddeld, totale tijd van 4:30:1. Ik heb uiteindelijk 40sec stil gestaan om bidons te wisselen.

Het mooie van Granfondo’s vind ik dat iedere deelnemer zijn of eigen verhaal heeft. Of je nu voorin meefietst, in de middenmoot fietst of vlak voor de bezemwagen. Wat is jouw verhaal van Schleck GF?
Zoals ik al noemde is het rijden van deze Granfondo eigenlijk met een andere insteek, je kan hier geen gouden tijd halen. Je vecht eigenlijk gewoon om je plekje in de uitslag. Ik heb buiten het harde fietsen en ook echt wel afzien echt genoten. Zeker dat tactische spelletje met schuilen in het peloton en niet teveel kopwerk doen, maar wel heuvel op iedereen weer proberen in te halen heb ik echt van genoten!
Maar ook vooraf, de hele weg ernaartoe is tof. Wat trek je aan, hoeveel eten neem je mee? Altijd grappig om hier met mijn fietsmaatje lekker zenuwachtig over bezig te zijn haha.

Waarom moeten meer mensen Granfondo’s gaan fietsen?
Het is niet een kwestie van moeten, maar willen. Het vergt de nodige voorbereiding en mental power om zulke ritten te doen. Bijvoorbeeld bij de Marmotte, ben je meer bergop dan bergaf aan het fietsen, het is een lange dag op de fiets. Maar ik kan je wel vertellen dat het heel gaaf is om te doen! Dus hou je van klimmen/afzien/wedstrijdelementen dan zou je wel een Granfondo “moeten” fietsen.

Granfondo’s zijn alleen geschikt voor de echte kleppers. Kun je reageren op deze stelling?
Ik denk dat dit ligt aan de Granfondo, de evenementen waar je echt een gouden/zilveren/bronzen tijd kunt fietsen is misschien meer iets voor de minder fantieke/ervaren kleppers. Ik denk dat een Granfondo Schleck wel wat meer is voor kleppers. Dit omdat je echt een wedstrijd rijdt. Maar dat het alleen voor kleppers is om een Granfondo te rijden? Nee.

Welke GF’s staan er voor dit jaar nog op de planning?
Ik rij dit jaar nog L’Alsacienne eind juni, daarna ga ik kijken voor de rest van het seizoen

Welke GF staat er op je Bucket list en waarom?
Ik zou graag nog de Maratona Dolomites willen rijden en de Haute Route in Noorwegen. Niet perse een Granfondo maar het fietsen in Noorwegen lijkt me gewoon gaaf!

Extra informatie over Schleck GF
Meer dan 3.000 deelnemers stonden zaterdag 25 mei aan de start van de derde editie. Ook nu weer was de Moeselstreek het decor van twee routes. De Granfondo telde 155 km met 2.500 hoogtemeters en de Mediofondo telde 100 km met 1.200 hoogtemeters. Beide routes met start en finish in Mondorf-les-Bains.

Schleck GF is een mooi initiatief van voormalig professional Frank Schleck. Na 13 jaar rondgereden te hebben in het peloton, besloot hij zijn passie voor wielrennen te delen met de wielertoeristen. Schleck GF is een officiële UCI race en onderdeel van de Granfondo Worldseries. Heb je ambitie om het WK Granfondo te fietsen? Grijp dan je kans bij de Schleck GF. De race is een officieel kwalificatiemoment voor het WK.

Laat alles zien
/*