Geen klassiekers, dan maar naar oude beelden kijken

Hopelijk is iedereen nog gezond. Dat is en blijft het allerbelangrijkste in deze bizarre tijd. Buiten fietsen mag alleen nog maar solo. Hoe lang de corona crisis nog gaat duren is niet bekend. Gaat de Tour de France door? En het regent afgelastingen van toertochten en Granfondo’s. Zelf heb ik al de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix van 2019 zitten terugkijken. En wat bleek? Het is gewoon weer hartstikke spannend en leuk om naar te kijken! Zeker als je je het snot voor de ogen fietst op de Tacx.

Daarom begin ik met een serie van mijn wielrenhoogtepunten. Geboren in 1974, beginnen mijn herinneringen in de jaren 80. Wereldkampioen Joop Zoetemelk, een huilende Kneet bij Mart Smeets. Het Erik Breukink op de Gavia, de successen van Rooks en Theunisse. Greg Lemond die op de laatste dag in een tijdrit met 8 seconden de Tour wint. Prachtige herinneringen!


1 Joop Zoetemelk wereldkampioen

Joop sloop op kousenvoeten weg uit de kopgroep. Vooraf was er twijfel of hij op 38 jarige leeftijd wel goed genoeg was om deel te nemen aan het WK. En of Joop goed genoeg was! De sluwe oude vos was iedereen te slim af.


Interview met de wereldkampioen


2 Gerrie Kneteman wint de Amstel Gold Race


Het legendarische interview met Mart Smeets is helaas niet terug te vinden op YouTube. De NOS maakte met het programma Andere Tijden Sport een mooie docu over de Kneet. In deze docu het prachtige interview:

https://nos.nl/video/2280499-gerrie-knetemann-de-dood-en-de-gladiolen.html


3 Breukink op de Gavia

Sportpaleis De Jong maakte een mooie reconstructie van Breukink op de Gavia. Het gerucht gaat dat een deel van de deelnemers in een busje is gestapt en onder aan de Gavia weer is uitgestapt om fietsend over de finish te komen. Het waren andere tijden 🙂


Italiaans commentaar, maar ook de hele etappe van de legendarische rit in de Giro van 1988 is ook de moeite van het terugkijken waard!


4 De Tour van 1989

Een Tour de France met tijdritten als hoofdrolspelers. Het is de Tour van het duel tussen Greg Lemond en Laurent Fignon op de slotdag van de Tour. Maar wat als Delgado niet te laat was voor het begin van zijn tijdrit op de openingsdag? Het kostte hem 2 minuten!


5 Rooks en Theunisse

Geen tweeling, maar zo leek het wel in de jaren 80. Samen domineerden zij in mijn geheugen de bergetappes van de Toure de France. Hoe kijken de hoofdrolspelers zelf terug op die tijd? Andere Tijden Sport maakte er een mooie docu over.


In de eerder genoemde Tour van 1989 zegevierde Theunisse op Alpe d’Huez. In etappe 17 van Briancon naar Alpe d’Huez over een afstand van 165 km, moesten de renner de Galibier, Croix de Fer en tot slot Alpe d’Huez bedwingen. Al op de Croix de Fer lag Theunisse alleen aan de leiding.


De volgende keer wordt er door CYCLOsportive teruggeblikt op de jaren 90. In mijn herinnering magere jaren voor het Nederlandse wielrennen. Ik duik in de archieven om te achterhalen of dat ook echt zo was.

Laat alles zien
/*