Erfolg ist wenn Vorbereitung auf Gelegenheit trifft.

Oostenrijker Mathias Nothegger won in 2018 de loodzware editie van de Ötztaler Radmarathon. Loodzwaar. Is dat geen understatement bij deze Granfondo van 238 km en ruim 5.000 hoogtemeters? De editie van 2018 was extra zwaar door de weersomstandigheden. Kou en regen geselden de deelnemers. De winnaar kwam binnen na 7 uur en 4 minuten. Een puike prestatie. De laatste man die over de finish kwam, was fransman Pierre Goegan. Hij genoot maar liefst 13 uur en 26 minuten van het Tiroler landschap! Ook voor hem nemen wij onze pet af. Maar winnaar Mathias Nothegger vertelde ons graag zijn verhaal.

Beeld: Sportograf

Na die eerste ervaring, veranderde alles. Ik zag in dat ik met de juiste voorbereiding kans maakte op de overwinning.
Waarom ben je Granfondo’s gaan rijden?
“Ik ben geboren in Oostenrijk en ik houd van rijden in de bergen. In Oostenrijk en Zwitserland heb je een aantal schitterende races! De mensen die je steeds weer ontmoet bij de verschillende events zijn geweldig. Ik heb ook veel vrienden gemaakt bij de races die ik gereden heb. Die vrienden weer ontmoeten bij de races is leuk. Uiteraard is de race een enorme uitdaging, maar daar houd ik juist van”

Wat was de eerste Granfondo waaraan je deelnam?
“Hmmmm even goed nadenken. Dat was de Tour Transalp in 2013.“

Hoe heb je je op je eerste Granfondo voorbereid? Wat heb je van die voorbereiding geleerd?
“In 2013 reed ik de Tour Transalp samen met een vrouw. Zij was niet zo sterk dat de kans bestond op het winnen van de ‘mixed’ categorie. Dus mijn voorbereiding was anders dan nu. Ik was te dik en ik trainde door gewoon met mijn vrienden voor de lol te fietsen. Niet al te serieus dus.
Maar na die eerste ervaring, veranderde alles. Ik zag in dat ik met de juiste voorbereiding kans maakte op de overwinning. Vandaag de dag train ik nog steeds propfessioneel. Tussen de 16 en 25 uur per week.”

Kun je het motto op jouw website uitleggen? “Erfolg ist wenn Vorbereitung auf Gelegenheit trifft.”
“Success is when preparation meets opportunity” – Het grootste deel van mijn succes is mijn voorbereiding. Ik volg een zeer strikt schema. Een schema op het gebied van training, voeding en werk. Ik geef altijd 100%. Daarnaast heb ik voor iedere race een strategie. Als ik merk dat ik kans maak op de winst, dan pak ik die kans. Dat is de strekking van mijn motto. Bereidt jezelf iedere dag goed voor en als de kans daar is, zul je succesvol zijn.”

Hoe ziet de ideale voorbereiding op een Granfondo er voor jou uit?
De meest ideale voorbereiding start in november na een pauze van 3 weken, met een inspanningstest (toevallig ook nog eens mijn werk ;-)). In deze test kun je zien wat je trainingswaarden zijn (wattage, hartslag, VO2max). Met deze waarden kun je een professionele planning maken voor de trainingen. Een mix tussen basis trainingen, interval en hersteldagen. De training is een simulatie van de eerstvolgende race. Naast training is ook voeding erg belangrijk. Zorg ervoor dat je nooit te dik bent en altijd gezond eet. In februari raad ik mensen altijd aan om een tweede inspanningstest te doen om de waarden te bepalen voor de zomertraining.”

Voorbereiding is veel fysieke arbeid. Hoe zorg je ervoor dat je mentaal scherp bent?
“Mentaal, heb ik alleen mijn vrijheid nodig. Natuurlijk heb ik mijn schema, maar ik heb ook tijd nodig om daarnaast te doen wat ik wil. In mijn leven heb ik veel lol. Alleen met plezier en passie kan ik races winnen. Het moet nooit een kwestie van ‘Ik moet…’ worden.”

Ben je tijdens een Granfondo deel van een team of ben je een solorijder gesteund door vrienden en familie?
Ik ben een solorijder en doe alles alleen. Ik ben de trainer, de mechnieker, de organisator etc. De meest belangrijke steun, krijg ik van mijn vrouw Carmen. Zij doet alles wat ik niet zelf wil doen. Tijdens de race zorgt ze voor de bevoorrading. Bij de Ötztaler RM, waarbij de wegen zijn afgesloten voor verkeer, heb ik vrienden onderweg die mij ondersteunen.”

Je hebt vorig jaar de Ötztaler RM in 2018 gewonnen. Één van de grootste Radmarathons in Europa. Beschrijf het moment dat je over de finish kwam. En hoe is het je gelukt om dit event te winnen?
“Het moment van het passeren van de finishlijn was een heel speciaal moment. Dat speciale gevoel begon eigenlijk al 2 kilometer voor de finish. De laatste 2 kilometer staan er al zoveel mensen juichend langs de weg. Als je al die aanmoedigingen hoort, valt alles van je schouders. Ik voelde me zo licht, zo blij, zo moe, maar ook veel pijn, zo blij (ik weet het alweer), zo bezweet, zo koud, maar zo fucking blij!”
“Van 2017 heb ik geleerd om goed te herstellen in aanloop naar de race en geen gekke dingen te doen tijdens de race. Ik ben in het begin in de groep blijven zitten om energie te sparen. Tot de Timmeljoch, daarna ben ik mijn eigen tempo gaan rijden. En gelukkig kon niemand mij volgen :-).”

2018 ligt achter ons en het 2019-seizoen komt er al weer snel aan. Hoe bereidt je jezef voor op het komende seizoen? Zijn er nog steeds onderdelen van de voorbereiding die beter kunnen?
“Ik woon op Gran Canaria in Spanje. Hier kan ik de hele winter perfect trainen in de beste klimatologische omstandigheden. Ik hoef hier nooit een training te schrappen door slecht weer. Hier op Gran Canaria zijn genoeg bergen om goed te kunnen trainen voor de Granfondo’s. En er is nog een voordeel. In de winter zijn er altijd genoeg sterke trainingspartners hier op het eiland. Dat maakt de harde trainingen extra leuk.”
“Ok, ik ben ervaren, maar stop ook nooit met leren op het gebied van training. Ik denk dat ik nog steeds een aantal zakan kan verbeteren.”

Wat is jouw grote doel in het komende seizoen?
“Boven alles het verdedigen van mijn titel in de Ötztaler Radmarathon.”

Heb je een goed advies voor al de Granfondoliefhebbers in Nederland en België?
“Pak je fiets en fiets zo vaak als je kunt. En, heel belangrijk, blijf met plezier fietsen!. Vergeet niet te trainen in de bergen. In de echte bergen, niet op Zwift. Op Gran Canaria in de winter of in Oostebrijk in de zomer, heb je geweldige bergen. Vergeet niet om te genieten van de prachtige natuur. Fiets veilig, drink koffie en wees vrij. Uiteindelijk is het enige wat telt, is de passie en de vreugde in het leven.”

Laat alles zien
/*