Giro d’Italia 2021, koninginnenrit: etappe 16 is een monstertocht

Fietsen in de Dolomieten, we schrijven er bij Cyclosportive graag over. Ook in de Giro die 8 mei van start is gegaan, staan ze weer op de agenda. Maar liefst twee etappes (16 en 17) doorkruisen de Dolomieten. Zorg dat je op 24 mei voor etappe 16 in ieder geval vanaf 15:00 voor de buis zit. Dit is de koninginnenrit van 212km lang en kent vier loodzware cols. Hier wordt misschien wel de Giro beslist. 

Tekst en foto’s: Emil van der Wal

We halen een groepje Italianen in, die lekker aan het kletsen zijn alsof ze bij ons in de polder rijden
Hoewel er nog drie finishes bergop zijn, heeft deze rit absoluut de potentie een echte scherprechter te zijn. Het is niet alleen de een na langste rit deze Giro, maar kent ook nog eens 5700 hoogtemeters, maar de renners beklimmen ook de Passo Pordoi, de Cima Coppi (hoogste col) van deze Giro en de Montagna Pantani (een na hoogste col) in de vorm van de Fedaia.

Kortom spektakel!

Passo della Crosetta
De etappe start gelijk goed met de Passo della Crosetta, een klim van gemiddeld 6,6%. Maar dit vertekend enigszins, omdat hij bijna vals plat begint. Het middenstuk van deze 15km lange klim kent 5km van 8,1% gemiddeld. De top ligt op 1120m. Maar de schijn bedriegt wanneer je bedenkt dat je op 30m hoogte begint. Met bijna 1100 hoogtemeters is dit de klim met waarbij de meeste hoogtemeters overbrugt moeten worden.

Als ik twee jaar geleden had geweten dat deze col op slechts 50km van mijn vakantieadres had gelegen, was ik hem zeker op gefietst. Hij is toen volledig aan mijn aandacht ontsnapt. Dit was weer een vinkje op mijn lijstje geweest. Had ik toch beter mijn huiswerk moeten doen.


Passo Fedaia

De Fedaia is een klim die heel geleidelijk steeds steiler wordt. In de eerste negen kilometers vallen de steigingspercentages mee, met een enkele plaagstoot van 8/9%. Maar na 9,5km gaat het los en is het met 11,5% gemiddeld nog 5,5km afzien. Met uitschieters tot 15% in de laatste paar kilometers kom je met je tong op het wiel boven. Stiekem is dit een klim van 1900 hoogtemeters, omdat het peloton vanaf Mas al continu stijgt tot aan de top van de Fedaia op 2057m hoogte.

koninginnerit Fedaia

Niet populair

Tijdens fietsvakanties met vrienden maak ik altijd de routes. Na een kleine 10km passeerde ik twee mopperende maatjes die ietsje eerder waren vertrokken. Ik was even niet heel populair in de groep, want ze vonden dit al erg steil. Niet wetende dat dit nog 3km zou gaan duren. Ook bij mij begonnen de benen ontzettend snel vol te lopen, tergend langzaam kwamen we uiteindelijk boven. Gelukkig hoefden we alleen nog af te dalen naar het huisje. Leerpuntje voor mij was om van tevoren mijn maatjes beter te informeren, al was het voor de sfeer.

Passo Pordoi

Na de Fedaia is de Pordoi zo ongeveer een heuveltje. Ze hebben net 5km van 11% achter de kiezen en dan volgt vrijwel direct de Pordoi, welke een gemiddeld stijgingspercentage van ‘slechts’ 6,7% kent. Mooi geleidelijk verdeeld over 12km, dat wel.

De Passo Pordoi is niet per se een heel bijzondere klim, hoewel het wel de Cima Coppi is. Hij staat niet in de top 10 van hoogste cols in Italië. Met nog geen 600 hoogtemeters over 11km blijft het stijgingspercentage onder de 7%. Er zijn ook vrijwel geen extreme uitschieters zoals bij de andere drie cols van deze dag.

Koninginnerit Pordoi

Lekker kletsen

Wij vertrokken vanuit ons huisje in Vigo di Fasso voor de Sella ronda en hadden een vrij lange aanloop naar de Pordoi. Mijn maatje Johan en ik kwamen niet heel lekker in ons ritme die dag. Bijna boven op de Pordoi halen we evenwel een groepje Italianen in die lekker aan het kletsen zijn alsof ze bij ons in de polder rijden. Wij kijken elkaar even kort aan en hijgend en stoempend gaan wij door richting de top… En waarom zeg ik dit; de Pordoi wordt na enkele golvende kilometers opgevolgd door de absolute scherprechter van deze etappe.


Passo di Giau

Na 185km en drie stevige cols in de benen, resteren nog 27 kilometers waarvan tien een gemiddelde stijging kennen van ongeveer 10%. Daar kun je je concurrenten serieus slopen. De laatste 17km zijn een afdaling naar Cortina, het gerucht gaat dat dit speciaal is gedaan voor Nibali. Die één van de beste klimmers en vooral dalers in het peloton is.

koninginnerit etappe 16

Weinig verschil

Het mooie van een berg zo steil als de Giau is dat niveauverschil in een fietsgroep het bar weinig uitmaakt als iedereen zonder stoppen naar de top fietst. Jaren ben ik met een groep op fietsvakantie geweest waarvan het niveau erg uiteenliep. Op een klim als de Pordoi zat er zomaar een half uur of meer tussen het moment dat de eerste en laatste op de top aankwam. Toen ik boven op de Giau stond, bleek ik vlak achter de snelste te zitten en binnen tien minuten was iedereen boven. Het was zo stijl dat de snelheid niet heel erg uiteenliep, 8 of 10km per uur maakt niet veel verschil in de klim van 9km.

De Giau is een echte killer en zeker aan het eind van een 212km lange etappe. Van de 9km die overbrugt moet worden is 7km 10% of steiler…


Blijf thuis!

Dit geeft een mooi beeld waarom het zo belangrijk is om om 15:00 met een biertje en de voeten op tafel voor de buis te zitten, om de laatste 30 kilometer van deze koninginnerit te kijken. Geniet ervan

Giau en Pordoi zelf fietsen?!

Met CYCLOsportive reizen we in juli (1-5) af naar de Dolomieten om deel te nemen aan de Maratona dles Dolomites. Als jij geheel verzorgd op reis wil naar deze prachtige Granfondo, check deze pagina.

Laat alles zien
/*