Op zoek naar Italië in Nederland: de Italiaanseweg

Geen duizelingwekkende stijgingspercentages. Geen zuurstofgebrek door het hoogteverschil dat overwonnen moet worden. Geen borden in de bocht die je laten weten hoeveel bochten je nog af moet vinken tot aan de top. Geen eeuwige sneeuw. Geen wielergeschiedenis in de vorm van heroïsche ontknopingen van klassiekers. Toch is de Italiaanseweg bij Doorwerth een klim die je MOET gereden hebben. Ik zal je uitleggen waarom.
Blijkbaar is de Italiaanseweg minder bekend dan ik dacht
Toen ik in mijn fietsgroep de vraag stelde of er misschien iemand beeldmateriaal had van de Italiaanseweg voor een artikel op CYCLOsportive.nl, kreeg ik prompt allemaal foto’s toegestuurd van prachtige wegen in Toscane en van bergpassen in de Dolomieten. Blijkbaar is de Italiaanseweg minder bekend dan ik dacht.

De getallen

Als ik iemand hoor praten over de Italiaanseweg dan is het voor mij duidelijk dat het over een prachtige klim gaat op Nederlands grondgebied. Telt de Stelvio een slordige 48 bochten, de Italiaanseweg moet het met slechts twee haarspeldbochten doen. In Nederland geen klim naar 2.758 meter hoogte waarbij je na 24,3 km, 1808 hoogtemeters hebt overwonnen zoals bij de Stelvio. In deze periode van de beperkende maatregelen omtrent corona moeten we ons in Nederland vermaken. De Italiaanseweg leent zich hier prima voor. De top ligt op 58 meter hoogte! ;-), waarbij na 770 meter, 42 hoogtemeters zijn overwonnen. Wil je dus een Stelvio-ervaring in Nederland, dan daag ik je uit om de Italiaanseweg 43x op te fietsen. Ik moet er dan wel bij vermelden dat de stijgingspercentages niet helemaal overeenkomen. Stelvio, gemiddeld 7,4%, maximaal 9,8%. Italiaanseweg, gemiddeld 5,5%, maximaal 8%.

Klinkers

Wat maakt de Italiaanseweg zo mooi? De klinkers! De klinkerweg met twee prachtige haarspeldbochten is niet heel erg steil, maar de klinkers maken het toch een lastig klimmetje. Zeker zo rond de eerste haarspeldbocht waar de klim de 8% aantikt. Het is geen kasseistrook a la Carrefour de l’Arbre, maar de schots en scheef liggende klinkers zorgen toch voor behoorlijk wat weerstand. De in Nederland zeldzame haarspeldbochten maken deze klim tot één van mijn favorieten. Kom je hier met de MTB? De zuidelijke lus van mtb route Oosterbeek/Doorwerth voert onder andere over de mountainbiketrack langs de Italiaanseweg. Vanaf kasteel Doorwerth krijg je een pittige klim door het bos voor de kiezen.

Poort naar de Veluwe

Heb je de klinkers van de Italiaanseweg overwonnen, dan fiets je Doorwerth binnen. Als je eenmaal de A12 bent overgestoken ligt de Veluwe aan je voeten. Maarten Tjallingii liet mij hier vorig jaar zijn favoriete trainingsronde zien. Samen fietsten we nog geen 40 km, met daarin maar liefst 466 hoogtemeters. Op Bicycling is zelfs een route terug te vinden van 92 kilometer met daarin 790 hoogtemeters! Uiteraard zal de Posbank in beide routes niet ontbreken. Ik wil er maar mee zeggen, dat de Italiaanseweg de poort is naar heel veel fietsplezier over de prachtige Veluwe. En nu we voorlopig nog niet in de gelegenheid zijn om af te reizen naar de fraaie Dolomieten, zijn we aangewezen op ons eigen mooie land. Dat Nederland veel moois te bieden heeft, is toch wel iets wat mij deze corona-crisis heeft doen laten beseffen!

Historie

De Italiaanseweg is onlosmakelijk verbonden aan kasteel Doorwerth. Al in 1260 wordt er over dit fraaie kasteel gesproken in schriftelijke bronnen. De heer van Vianen vond het blijkbaar helemaal geen fraaie burcht en belegerde het kasteel en stak het in brand. In 2004 is kasteel Doorwerth gerestaureerd en het is nu te bezichtigen. Vanuit Doorwerth is het kasteel te bereiken via de Italiaanseweg. Toeval? Nee, Baron van Brakell liet de weg in 1848 aanleggen om zijn kasteel te verbinden met de Utrechtseweg en station Wolfheze. Zo kon hij het kasteel eenvoudig bevoorraden. De baron noemde de weg zo omdat, vooral het eerste stuk met de haarspeldbochten, hem deed denken aan een weg uit Italië.

Welke plek in Nederland doet jou aan Italië denken? Geef het aan ons door: gv@cyclosportive.nl

Laat alles zien
/*