Hammerhead Karoo 2: aanval op de gevestigde orde is ingezet

Als je op zoek bent naar een nieuwe fietscomputer wordt er al snel gekeken naar de grote spelers als Garmin en Wahoo. Zoals bij alle producten is er een groep fan en een groep gebruikers die altijd wel iets te klagen heeft. Bij CYCLOsportive vinden we het altijd leuk als er nieuwe merken op de markt komen. Hammerhead daagt met de Karoo 2 de marktleiders uit. Dan is het aan ons om te beoordelen of de aanval op de gevestigde orde een succes is.

Tekst: Gerrit Vermeulen, Beeld: Hammerhead

Wat ons betreft is Hammerhead met de Karoo 2 een blijver in de markt.
Met roots in de grafische wereld worden wij al heel erg blij van de verpakking. De Karoo 2 wordt geleverd in een luxe verpakking. Het is al een feestje om het doosje open te maken. De designers hebben goed nagedacht hoe alles in elkaar moet schuiven. Er is optimaal gebruik gemaakt van het formaat van de verpakking. Zoals we tegenwoordig van producten gewend zijn, wordt ook de Karoo 2 geleverd zonder uitgebreide gebruikershandleiding. Die is uiteraard als pdf online te downloaden.

Start

Oke, de Karoo 2 wordt geleverd zonder gebruikershandleiding. Is dat erg? Wie grijpt er als eerst naar de gebruikershandleiding als je ook gelijk op allerlei knoppen kan drukken van de nieuwe fietscomputer? Juist, niemand. Een apparaat moet intuïtief goed werken. Het moet logisch zijn hoe je door een menu navigeert. Zijn er dingen niet duidelijk? Dan pas download je de pdf waar alles in uitgelegd staat. Google voor je laten zoeken met een gerichte vraag werkt trouwens ook heel erg goed.

Bediening

Na op wat knoppen gedrukt te hebben, licht het scherm van de Karoo 2 op. Ook hier hebben de designers hun best gedaan om een mooie interface te ontwerpen. Op het fraaie touchscreen beeldscherm komen een aantal voor ingestelde profielen tevoorschijn. Door te swipen kunnen de verschillende profielen gekozen worden. Door op de vierkantjes links onderin te drukken navigeer je naar het hoofdmenu. Hier kunnen o.a. verschillende sensoren gekoppeld worden, kunnen de routes geladen worden, zie je jouw gereden ritten, kunnen profielen aangemaakt worden. We lichten een paar menu-items uit.

Settings

Ben je een fanatieke fietser en wil je maximaal gebruik maken van alle mogelijkheden die de Karoo 2 biedt, dan moet je even de tijd nemen om door de settings te navigeren. Je kunt hier verschillende apps aan de Karoo 2 koppelen. Bijvoorbeeld jouw Strava account. Hier vind je o.a. de trainingszones, rijdersprofiel, kaartinstellingen, navigatie opties, wifi, opties voor sensoren, de mogelijkheid om jouw telefoon te koppelen en live tracking.

Profiles

De Karoo 2 wordt standaard geleverd met een aantal profielen die al voor je zijn ingesteld. Die kunnen natuurlijk prima gebruikt worden. Maar je kan ook zelf een profiel aanmaken (zoveel als je wilt). De layout kan helemaal ingesteld worden naar eigen voorkeur.

Hammerhead-account

Als Karoo 2 gebruiker moet je een account aanmaken bij Hammerhead. Via het dashboard van Hammerhead kunnen ritten geupload worden. Hier kan jouw Komoot worden gekoppeld aan de fietscomputer. Geen app op de telefoon om routes te uploaden etc. Dit is wel een minpuntje… Het uploaden van routes die je wilt gaan rijden is daarmee wat omslachtig.

Zo werkt het

1 maak een route in Komoot

2 koppel in het dashboard jouw komoot-account

3 de routes worden nu gesynchroniseerd

4 route kan nu op de Karoo 2 geselecteerd worden

Rijden maar

Nog geen gebruikershandleiding ingezien en de Karoo 2 is klaar voor gebruik. Het apparaat werkt logisch. Wat erg handig is, is dat de fietscomputer zowel via het touchscreen als via de knoppen te bedienen is. Top als er gereden wordt bij lage temperaturen en het touchscreen niet goed te bedienen is. Ligt niet aan het scherm, maar aan de handschoenen.

Klimmen

Zoals gezegd, het scherm is geheel naar eigen voorkeur in te stellen. De Karoo 2 heeft een aantal handige functies. Karoo kan klimmen die gaan komen herkennen. Zodra je een klim nadert, komt het profiel van de klim in beeld. Persoonlijk houd ik hier niet zo van. Maar ik hoor om mij heen genoeg mensen die het fijn vinden hoe lang een klim nog duurt en wat de stijgingspercentages zijn. In het menu settings vink je deze functie eenvoudig aan of uit.

Navigeren

Door het grote en brede scherm is het prima navigeren met de fietscomputer. De route wordt duidelijk aangegeven met een gele lijn met pijlen die de rijrichting aangeven. Met piepjes wordt aangegeven dat er een afslag nadert. Het kan bijna niet misgaan. Gaat het wel mis, dan berekend de Karoo 2 snel een nieuwe route.

Telefoon

Dat de telefoon te koppelen is aan de fietscomputer is geen unieke functie. Ik gebruikte het eigenlijk nooit op mijn oude fietscomputer. Voor de test heb ik deze functie toch aangezet. Als ik geappt of gebeld wordt, verschijnt er een melding in het scherm. Bij een app verschijnt er zelfs een regel tekst. Is het storend? Ik dacht altijd van wel. Maar eigenlijk is het wel handig. Je weet nu in ieder geval of het dringend is en of je je rit even moet pauzeren om iemand terug te bellen of te appen. Nadeel is wel dat de melding even in beeld blijft staan en zo voor een deel het navigatiescherm bedekt. Detail.

Batterij

We vragen steeds meer van onze fietscomputer. De software moet dat aankunnen, maar zeker ook de batterij. Als ik tegelijkertijd een rit wil opnemen en wil navigeren mag het niet zo zijn dat na 3,5 uur fietsen de fietscomputer begint te piepen dat de batterij bijna leeg is. Tijdens de testritten is het mij niet gelukt om de batterij leeg te krijgen. Bij lange na niet zelfs. Terwijl er toch ritten zijn gemaakt van ruimt 5 uur. Bij thuiskomst was de batterij nog niet eens voor 50% leeg. Reken je dat door, dan zou de Karoo 2 het minimaal 10 uur moeten volhouden! Lijkt mij meer dan genoeg.

Conclusie

Wat ons betreft is Hammerhead met de Karoo2  in geslaagd om een fietscomputer op de markt te brengen die prima kan concurreren met Garmin en Wahoo. De prijs van € 399,- is ook vergelijkbaar met de concurrenten. Qua design en bediening is dit apparaat ook top. Slechts 1x heb ik Google gevraagd om mij te helpen. Het koppelen van de routes aan de Karoo 2 was mij niet gelijk duidelijk. Maar voor de rest werkt het allemaal heel intuïtief. Je hoeft geen wizkid te zijn om je de fietscomputer eigen te maken. Ik wil Hammerhead alleen één ding vragen. Kom heel snel met een app waardoor verbinding met een Hammerhead-account niet meer nodig is. Wat ons betreft is Hammerhead met de Karoo 2 een blijver in de markt.

Laat alles zien
/*