Grootspraak of realisme? Deel 2

Leon van der Ster heeft al een heel wielerleven achter de rug. Stilletjes verlangt hij al jaren naar de kussen van de rondemiss. Nu op zijn 39ste zet hij nog één jaar alles op alles om zijn droom waar te maken. Op het hoogste podium belanden van een cyclo of elitewedstrijd. Leon houdt voor CYCLOsportive een dagboek bij van zijn weg naar de top.
door Leon van der Ster
Mijn doel bevindt zich dus ergens in het grijze gebied tussen realisme en grootspraak.
Je moet wel erg gemotiveerd zijn (of je willen onttrekken van de standaard 1 januari familiebezoekjes) om de dag na Oud&Nieuw een inspanningstest te plannen. Het bleef op 31/12 dan ook bij slechts 2 glaasjes champagne en om 01.00 uur lag ik al in mijn mandje. Ook niet de meest ideale voorbereiding voor een inspanningstest, maar voor mijn doen al een serieuze aanzet voor een goed seizoen.

Bij Norbert van Kadanz Cycling aangekomen heb ik een goed gesprek gehad over doelen, ambities, mogelijkheden en onmogelijkheden en werd het protocol van de inspanningstest uitgelegd. Een test beginnend bij 90 watt en om de drie minuten een verhoging van 15 watt. In de wielersport ook wel bekend als één van de zwaarste protocollen en daardoor ook een uiterst betrouwbare. Een héél hoog wattage zat er dan op voorhand ook niet in, zeker niet gezien (september 17 uur, oktober 21 uur, november 9 uur, december 20 uur) de beperkte trainingsuren die ik de laatste maanden achter me had. Maar als ik mijn doelen wil waarmaken en mee wil komen bij de elite zonder contract in koersen heuvelop, dan moet mijn vermogen per kg. rond mijn omslagpunt toch wel zeker boven de 5.2 watt gaan komen bij deze test.

Na uiteraard helemaal dood te zijn gegaan bij de laatste minuten van deze test, bleek die 5,2 watt/kg in mijn wintervacht (op 1 januari woog ik 69,4 kg) nog even een ‘bridge to far’. Met 318 watt op mijn omslagpunt, kwam ik nu op 4,6. Zonder verdere progressie, maar op mijn ‘normale’ wedstrijdgewicht van 66 kg, kom ik dan straks op 4,8 watt/kg. Op zich netjes voor een amateur, maar bij lange na nog niet genoeg. Dus moet er nog héél wat(t) gaan gebeuren de komende paar maanden om die sprong nog te kunnen maken. Het ultieme streven is om mijn vermogen in 2016 naar 350 watt/kg bij omslagpunt te gaan brengen. Een stijging die weliswaar uitzonderlijk is, maar ach dat was drie weken op een Tacx zitten ook….

Mijn doel bevindt zich dus ergens in het grijze gebied tussen realisme en grootspraak. De tijd zal het leren. Speciaal dit jaar gaan we er dus nog 1 keer vol voor. Met persoonlijke begeleiding en met support van het thuisfront, tenminste voorlopig nog…. Nu de uitdaging om een fulltime baan in het hoger beroepsonderwijs, een gezin met twee kinderen van vijf en acht, te combineren met deze hoog gegrepen wielerambities. Over het zoeken naar een balans tussen deze factoren gaat mijn dagboek Wielerkoorts, het leven van een (te) ambitieuze wielerverslaafde.

Laat alles zien
/*