Fietsen in het Wilde Westen van de US of A

Jaar in jaar uit gaat de fiets mee op vakantie. Nee, dat zeg ik verkeerd, moet de fiets mee op vakantie. Stel je voor, drie weken niet fietsen. Om gek van te worden! Maar dit jaar lukte het echt niet om de fiets mee te nemen. De reis ging naar de US of A. Drie weken in een camper van Las Vegas naar San Francisco. Onderweg genoeg wegen waarvan mijn hersenen en benen dan zeggen dat je hier prima kunt fietsen. Maar is dat ook zo? CYCLOsportive zocht het voor u uit.

In Topock (halverwege de route) kun je heerlijk zwemmen, lunchen en de bidons bijvullen!

Las Vegas
Via Detroit vlogen we naar Las Vegas, eens even op Strava kijken of hier veel segmenten aangemaakt zijn. Dat valt tegen, maar het verbaast mij niet. Mensen komen hier om te gokken en niet om te fietsen :-). Daarnaast is het er warm, nee heet! Dagtemperaturen van meer dan 40 graden zijn zeer normaal in de zomer. Tel daarbij op dat er nauwelijks regen valt. Heel veel stoffige wegen. Niet fijn om te fietsen. Dat brengt me bij de algemene tip die ik iedere fietser wil meegeven als je van plan bent om in deze omgeving (Nevada, Utah, Arizona, Californië) te gaan fietsen. Zorg voor genoeg water! Check de link van Wayne Meador over zijn rit door Bryce Canyon en hoe hij zich heeft voorbereid op de rit (Burr Trail Road).

Georganiseerd op pad in Zion National Park
Snel door naar de volgende halte van mijn reis van drie weken door Amerika, Zion National Park. Ook hier is het warm in de zomer. Op Strava zijn niet veel segmenten te vinden. Toch vind ik met een simpele zoekopdracht in Google verschillende bedrijven die tochten aanbieden in het Zion National Park. En terecht. Het landschap is magnifiek! Vanwege de omvang van het park, is het lastig om een rondje te fietsen. Daar heeft Bike Zion iets op gevonden. Bij deze organisatie kun je een trip boeken. Zij brengen je naar een startpunt en je fietst terug naar de fietsverhuurder. Slim!

Op de site van National Park Services valt te lezen dat de Pa’rus Trail en de Zion Canyon Scenic Drive de beste routes zijn voor fietsers. Op andere wegen in het park mag ook gefietst worden, maar daar hebben de fietsers meer last van het verkeer en is er niet overal een strook asfalt waar fietsers ongehinderd kunnen fietsen. Naast de genoemde twee routes, is de beklimming van Mount Carmel (inclusief onverlichte tunnel) een absolute aanrader. Met de camper was het een geweldige klim. Het stemmetje in mijn hoofd bleef maar roepen: ‘geweldig om hier te fietsen!’

De aanrader van CYCLOsportive
Ben je in de buurt? CYCLOsportive heeft de mooie klim van Mount Carmel voor je uitgepeild. Strava route (82 km). Wil je echt een rondje fietsen? Dat wordt dan wel 195 km. Korte rondje wordt hier erg lastig. Vergeet bij beide routes niet te stoppen bij Mount Carmel Junction. Op het eerste gezicht een doodnormale kruising. Maar stap eens binnen bij de White Mountain Tradingpost, een leuke winkel voor een souvenir.

Meer info over fietsen in Zion

Georganiseerd op pad in Bryce Canyon
Met de camper door het Westen van Amerika rijden is fantastisch. Op de fiets moet het ook geweldig zijn. Trektravel.com biedt een prachtige fietsreis aan door Zion en Bryce National Park. In de ochtend fiets je door het adembenemende landschap en in de middag kan er gewandeld worden door de Canyon.

Zo’n fietsreis is niet voor iedereen weggelegd. Nogal prijzig namelijk. Maar ben je met de auto of camper aan het rondtrekken? Ga dan zeker een keer een fiets huren om deze geweldige omgeving vanaf de fiets te bewonderen. De verhuurders zijn voornamelijk gericht op mtb’s, maar dat mag de pret (zeker voor een dag) niet drukken. Huur voor een dag een mtb bij Rubys Inn in Bryce Canyon City. Bij Rubys Inn kun je ook routes krijgen die je het prachtige park laten zien.

De aanrader van CYCLOsportive
Een mooie route voor de racefiets is Scenic Byway 12. 151 kilometer asfalt dwars door Bryce National Park, van Panguitch naar Boulder. One way, dus het meest geschikt voor bikepackers. Maar misschien is er iets af te spreken met een locale fietsverhuurder.

Een andere prachtige route (ook one way) is de Burr Trail Road (115 km), van Boulder naar Bullfrog aan Lake Powell. Deels verhard en deels een gravelweg. Vergis je niet in afstand en ‘geringe’ aantal hoogtemeters. De eerste helft van de rit fiets je namelijk op 1800-2000 meter hoogte.

Meer info over mooie routes in Bryce Canyon

Lake Powell
Als je op rondreis bent door het Wilde Westen, geniet dan even van een rustdag bij Lake Powell. Een stuwmeer bij Page. Bezoek de prachtige Antilope Canyon en huur een bootje om op het meer te varen. Geniet van het water, maar Lake Powell is geen paradijs voor fietsers 🙂

Georganiseerd op pad in de Grand Canyon
De Grand Canyon, WOW! Immens groot, zoals zoveel dingen in Amerika. Maar de Grand Canyon is echt imposant. Niet zozeer heel erg mooi om te zien, maar wel heel erg imposant. Kun je hier fietsen? Op Strava vind ik wel wat segmenten en routes, maar niet heel veel. Bij Bright Angel Bicycles kun je in ieder geval terecht voor een huurfiets. Niet om te gaan racen. Wel om op een geweldige manier de Grand Canyon te bezoeken. Onder begeleiding van een gids, steek je er nog iets van op ook 🙂

Vanaf Grand Canyon Village fiets je langs de ‘Rim’ naar Hetmit’s Rest. Alleen de shuttlebus valt de fietsers hier lastig. Voor auto’s is deze weg verder afgesloten. Met de mountainbike kun je hier genoeg routes fietsen.

De aanrader van CYCLOsportive
Voor wie niet bang is voor een stuk gravel ter afwisseling van het asfalt hebben we de volgende route op Strava gezet.

Een route van 127 km die je op heel veel plekken een prachtig uitzicht op de door de Colorado River uitgesleten Grand Canyon. Ook voor deze route geldt, neem heel veel water mee. Fietsen in dit deel van de US of A is niet te vergelijken met fietsen in Europa. Veel plekken om te stoppen en je bidon bij te vullen zijn er niet. Wees dus goed voorbereid!

Route 66
Wie kent deze route niet! De route van Chicago naar Santa Monica. Volledig onterecht is route 66 vooral bekend onder auto- en motorrijders. Ik heb geen organisaties gevonden die hier biketours aanbieden. Ook op Strava en GPSies weinig activiteit. Ga er dus maar vanuit dat je hier als fietser weinig anderen op de fiets zult tegenkomen. Heerlijk!

De aanrader van CYCLOsportive
Op de site van Adventure Cycling Association valt te lezen hoe je van oost naar west de route 66 kunt fietsen. Moet je wel wat tijd over hebben… bijna 2.500 mile, zo’n 3.750 km. Zelf zijn wij met onze camper bij Seligman de route 66 opgegaan om bij Topock de highway 40 weer op te rijden. Onderweg van Kingman naar Oatman ligt een prachtige weg voor fietsers! Veel toeristen rijden een klein stukje van de legendarische weg. Het stuk van Seligman naar Kingman. Voorbij Kingman is daardoor de weg heerlijk rustig. En vele male mooier dan het eerder beschreven stuk. Niet verder vertellen ;-). Je slingert vanuit Kingman over een smalle bergweg omhoog naar Oatman. Een oud mijnwerkersstadje en nu vooral een toeristenfuik. Grote kans dat je onderweg wilde ezels tegenkomt. In Topock (halverwege de route) kun je heerlijk zwemmen, lunchen en de bidons bijvullen! Dat is nodig ook. Je fietst de hele route door een dor woestijnlandschap, met heel weinig schaduw. Bekijk hier de route.

Sequoia National Park
Fietsen in Sequoia National Park lijkt misschien nog wel het meest op fietsen in de Alpen zoals we die kennen in Europa. Slingerende bergwegen door naaldbossen. Totaal anders dan de omgeving waar we eerder op onze reis doorheen reden met onze camper. Het is hier echt prachtig om te fietsen! Helaas was ik niet in de gelegenheid om een fiets mee te nemen of om er een te huren. Met dit artikel wil ik toch vooral mensen aansporen om hier zeker eens heen te gaan om dit gebied op de fiets te verkennen.

Op de website van Bestrides kun je trouwens heel veel routes vinden! Ook op Steephill.tv staat een mooie tour beschreven in Sequoia National Park. Dat Amerika op een aantal plekken nog redelijk groen is voor wielrenners, blijkt wel uit het feit dat er weinig tot geen georganiseerde biketours worden aangeboden. Voor mountainbikers genoeg keuze! Je bent als fietser op de dunne bandjes op jezelf aangewezen.

De aanrader van CYCLOsportive
Met de camper reden we vanaf Squaw Valley naar Stony Creek Campground. Een prachtige route richting Sequoia National Park. Voor de fanatiekelingen heb ik een route gemaakt van ruim 200 kilometer. Een prima route om in twee dagen te fietsen. Campings genoeg om halverwege even op adem te komen. Vergeet niet om even bij de General Sherman te gaan kijken. Qua volume de grootste boom ter wereld! Is 200 kilometer te ver voor je? Geen probleem. De route is eenvoudig in te korten.

Georganiseerd op pad in Monterey/Santa Cruz (Pacific Highway)
Hoe leuk is het om je tijdens je vakantie in Amerika aan te sluiten bij een locale club om een ritje te maken. Heel erg leuk! Tenminste, dat vinden wij. Er is geen betere manier om DE leukste en mooiste routes te ontdekken. Velo Club Monterey organiseert wekelijks ritten, geen probleem om aan te sluiten. De ritten zijn keurig op niveau ongedeeld. Ideaal!

Wil je je niet één keer aansluiten, maar meerdere dagen genieten van de prachtige omgeving van Pacific Highway1? Overweeg dag een biketour te boeken bij Central Coast Outdoors. In zes dagen fiets je dan van Monterey naar Santa Barbara.

De aanrader van CYCLOsportive
CYCLOsportive gaat in deze prachtige omgeving het wiel niet opnieuw uitvinden J Velo Club Montery heeft op de website mooie routes beschikbaar:
The Loop
The Pie ride
Strawberry fields forever

Georganiseerd op pad in San Francisco
Onze laatste stop tijdens onze rondreis door het Westen was San Francisco. Vergeleken met de rest van onze reis, zie je hier veel fietsers in de stad. Op zich vreemd, want het je moet in San Francisco over het algemeen flink klimmen om van A naar B te komen. Na drie weken vakantie begon ik hier voor het eerst mijn fiets te missen. Gelukkig hebben we hier een biketour geboekt. Met de stadsfiets op pad in de stad, altijd leuk. Met Blazing Saddles zijn we vanuit San Francisco de Golden Gate Bridge over gefietst richting Sausalito. Een absolute aanrader! En je hoort ook gelijk wat leuke en interessante weetjes over San Francisco. Je bent tenslotte wel toerist 🙂

Leuk hoor op de stadsfiets San Francisco ontdekken, maar als wielrenner wil je misschien meer. Ook in San Francisco kun je je weer aansluiten bij een locale club.

De aanrader van CYCLOsportive
Wil je meer dan een rondje door de stad? Op Strava is genoeg activiteit te vinden.

 

 

Laat alles zien
/*