CYCLOsportive ziet Lars Boom Europees kampioen worden

Lars Boom, Mike Teunissen, Thijs Zonneveld, Jasper Ockeloen, Riejanne Markus, Erik Dekker, Ramses Bekkenk, Ramon Sinkeldam, Rozanne Slik, Tino Haakman, Timothy Dupont, Ronan van Zandbeek, Roy Beukers, Tibor Zwaan, Pauliena Rooijakkers, Nina Kessler en Gerrit Vermeulen. Wat deze namen met elkaar gemeen hebben? Ze stonden allemaal aan de start van het Europese Kampioenschap Strandracen in Scheveningen. Een volwaardig EK? Nee, vooral een Nederlands feestje, maar wel een mooie, zware race! En CYCLOsportive was aanwezig en zag het allemaal gebeuren.

Fotografie: Arjen Schippers

Lars Boom geeft iedereen fietsles bij EK Strandrace
Het is droog als we aankomen in Scheveningen. Met we bedoel ik mijn vaste strandvriend Kees Jan en ik. We hebben niet de illusie dat het ook droog zal blijven. In het startvak begint het al te regenen. Zelf doen we mee aan de wedstrijd voor basisleden. Tien minuten voordat wij worden weggeschoten voor ons EK starten de eliterenners. Onder de deelnemers profs die we goed kennen van de weg. Bijvoorbeeld Lars Boom. Vorig jaar kwamen we hem ook bij de strandrace van Wijk aan Zee tegen. Nou ja, tegen… Hij zoefde ons in de tweede van de vier ronden voorbij. Hij zetten ons op een ronde… Op een technisch stuk van de route reed de Brabander ons door het mulle zand voorbij alsof we stil stonden. Wat een power!

Regen bij de start
Dat Lars Boom dus een stukje over het strand kan fietsen, heeft hij al bewezen. Voor mij was hij daarom gelijk één van de favorieten. Knal! het startschot klinkt en weg zijn de eliterenners. Als een dolle rijden ze het strand op richting de haven van Scheveningen. Vanuit ons startvak kunnen we het mooi allemaal bekijken. Echt genieten is het niet. De regen geselt onze lichamen. Pech voor mij. Ik sta precies aan de buitenkant van het vak, vol in de wind en de regen… Direct blij dat ik mijn regenjack aangehouden heb. Na de haven keren de mannen terug en rijden ze Scheveningen voorbij en gaat het vol gas richting Katwijk. De omstandigheden zijn zwaar en van een compleet peloton is al geen sprake meer. Pas als de eliterenners Scheveningen gepasseerd zijn, mogen wij voor ons EK vertrekken. We zien nog net dat er zes man al een aardig gaatje geslagen hebben. Onder de zes man, Lars Boom. Daarachter een peloton met de rest? Nee hoor. In plukjes van vijf/zes man komen de toppers ons startvak voorbij gereden. Door de omstandigheden (veel wind) wordt het een echt man tegen man gevecht.

Belangrijk: warming up
Boem! Voor de tweede keer klinkt het startschot. Nu zijn het de basisleden die aan hun EK mogen beginnen. Wij stormen niet net als de eliterenners fietsend het strand op. Kees Jan en ik staan ergens halverwege het startvak en zijn genoodzaakt de eb-lijn lopend/rennend te bereiken. Daar springen we op onze fiets en pompen de hartslag direct naar het omslagpunt. Wanneer doe ik nu eens een fatsoenlijke warming up denk ik als ik mijn benen direct vol voel lopen. Op hangen en wurgen blijf ik bij Kees Jan in het wiel. Bij de haven draaien we richting Katwijk. Een paar kilometer onderweg en mijn benen zijn nu al verzuurd… Maar nu kunnen de benen wat herstellen. Met wind mee richting Katwijk. Tenminste dat dachten we. Met een wind die toch meer vanuit zee waait dan verwacht, hebben we geen moment de wind echt lekker in de rug.

Er hangt niemand aan mijn zadel, toch voelt het zo…

Lachen om de bandenspanning
Bij de verkenning van het strand riep ik door de wind nog naar Kees Jan dat Lars Boom spijt ging krijgen van de door hem gekozen bandenspanning. Het strand leek er perfect keihard bij te liggen. Ideaal voor wat meer druk in de banden dan normaal. Ik zag Boom voor de start echter met wel heel erg weinig druk in de banden rondfietsen. Uiteraard had ik beter moeten weten. Het zand was minder hard dan verwacht en het leek wel of er iemand mijn zadel vasthield. Achterom kijkend kwam ik tot de conclusie dat er niemand aan mijn zadel hing… Het zand zoog mijn fiets aan het strand vast. Voortaan vraag ik Lars Boom naar de ideale bandenspanning.

De power van Lars Boom
Kees Jan moest ik helaas al snel laten gaan. Twee uur boven het omslagpunt fietsen leek mij niet verstandig. Even op adem komen, een ander groepje opzoeken en kijken of er weer gas gegeven kon worden. Dat lukte gelukkig vrij aardig. Bij Wassenaar kwamen de zwaailichten van de organisatie ons tegemoet gereden. De zes man die we bij Scheveningen tegenkwamen, waren niet meer bij elkaar. De nieuwe aanwinst van Roompot, Lars Boom, reed alleen op kop van de wedstrijd! Straffe actie van de Vlijmenaar. Hoe sterk is de eenzame fietser die krom gebogen over zijn stuur tegen de wind, zichzelf een weg baant? Heel sterk. Op gepaste afstand volgen gerespecteerde strandtoppers als Bram Imming, Jasper Ockeloen en Thijs Zonneveld. Als ik richting Scheveningen zwoeg en mijn eerste ronde er bijna opzit, komen de zwaailichten ons wederom tegemoet gesneld. Lars Boom ligt nog steeds ruim op kop. Zelf heb ik moeite om mijn plek in de waaier weer in te nemen als ik van kop af kom. Steeds moet ik vol aanzetten om de halve meter naar het laatste wiel dicht te rijden. Stoempen, rammen en verzuurde benen, het EK is een loodzware race! Voor Boom geen waaier, respect!

Daar komen de dames!
Tijdens de tweede ronde, bij het keerpunt bij de haven van Scheveningen komt er voor de derde keer een auto van de organisatie ons tegemoet gereden. Dee keer geen Lars Boom, maar de kop van de dames. Ploeggenoten Pauliena Rooijakkers en Riejanne Markus zijn in aantocht. Even voorbij Scheveningen halen ze mijn groepje in. De dames knallen hard door. In eerste instantie heeft niemand in mijn groep de behoefte om de dames bij te houden. Op ongeveer twintig blijven ze voor ons rijden. Het tempo in onze groep gaat omhoog en langzaam aan beginnen we weer in te lopen op deze toppers bij de dames. We halen de dames weer in en vlak daarna komen we ook de toppers bij de mannen weer tegen. Vriend van Pauliena Rooijakkers, Ronan van Zandbeek, ziet zijn vriendin op kop van ons groepje sleuren. Blij wordt hij niet van dit schouwspel. Hij schreeuwt haar toe goed na te denken bij wat ze aan het doen is. Mooi om deze strijd op deze manier te kunnen meemaken.

Ronan van Zandbeek: ‘Denk goed na bij wat je aan het doen bent!’

Kort voor de strandafgang bij Katwijk aan sprint Pauliena Rooijakkers richting de duinen. Ik probeer haar wiel te volgen, maar deze dame levert behoorlijk wat power! Ik moet een gaatje laten. Dat gaatje wordt een gapend gat als we tegen het duin op moeten lopen. Weg zijn Pauliena en Riejanne. Op het fietspad naar de strandopgang zie ik ze in de verte rijden en zie ik de dames tot bijna bovenop het duin doorfietsen! Het werkt wel motiverend. Ik besluit te kijken tot hoever ik zelf door kan rijden het duin op. In de eerste ronde was fietsen onmogelijk. In een groepje kwamen bij het duin aan en al snel moesten er mannen van de fiets. Dan kun je maar één ding doen. Met zijn allen afstappen en omhoog lopen door het mulle zand. In de tweede en laatste ronde van het EK kwam ik met een andere deelnemer bij het duin aan. Tot mijn verbazing lukt het me om helemaal rechts van het pad, via een platgereden spoor tot driekwart van het duin door te fietsen. Het laatste stuk loop ik omhoog en samen met een andere deelnemer rennen we het duin weer af richting het strand.

Kramp in beide benen
Als ik op mijn fiets spring voor het laatste rechte stuk (14 km) richting Scheveningen zie ik rechts van mij de kleuren van de Franse ploeg Francaise des Jeux voorbij schieten. Is het Ramon Sinkeldam? Nee, die had zichzelf volgens Thijs Zonneveld bij voorbaat kansloos gemaakt door met een dubbel jasje te starten. Nee, het is Rozanna Slik die samen met o.a. Nina Kessler voorbij komt racen. Als ik op de fiets spring knal ik met mijn ballen hard op het zadel… AU!!!! De pijn verbijtend, ram ik door de wind naar het achterwiel van Nina Kessler. Samen met nog een paar andere mannen, sluiten we aan bij de nummers 3, 4, 5 en 6 bij de wedstrijd van de dames. Hoewel de dames en heren goed samenwerken, blijven Rooijakkers en Markus buiten bereik. Die gaan strijden voor plek 1 en 2. Dat Lars Boom zich inmiddels tot Europees kampioen strandracen heeft gekroond verbaast mij niet. Vlak nadat ik met mijn ballen hard op het zadel knal, steekt Boom zijn armen in de lucht. Mijn race duurt nog meer dan 10 kilometer. Tien zware kilometers tegen de wind in. Ook in een groepje van 8 man heb ik het zwaar. Af en toe een kopbeurt overslaand, probeer ik mijn benen te sparen en enigszins te herstellen. Als ik weer besluit mee te draaien op kop, voel ik snel dat er van herstel geen sprake is. Bij elke poging tot aanzetten, voel ik de kramp in beide benen opkomen. Het lichaam is leeg.

Nina Kessler : ‘Was ik maar baanrenster gebleven’

Rozanna Slik en Ninan Kessler laat ik gaan. In een groepje kort achter deze dames haak ik weer aan. Op mijn teller zie ik dat het nog 5 kilometer is naar de finish. Als ik voor mij uit kijk zie ik langzaam maar zeker de pier van Scheveningen opduiken. Maar wat komt die pier tergend langzaam dichterbij! Elke keer als ik van kop af kom, denk ik te moeten lossen. Maar steeds weet ik het gaatje naar het laatste wiel weer dicht te poefen. De benen schreeuwen om rust. Om bij dit groepje te blijven wordt een mentale strijd, maar het lukt. Kort achter Ninan Kessler en ruim achter winnares bij de dames Pauliena Rooijakkers rol ik als 73ste over de finish. Kapot! Vier minuten achter Kees Jan die als 42ste finisht. Bij het schoon spuiten van de fietsen staat Nina Kessler voor me. Ze staat te rillen van de kou, wachtend totdat ze haar fiets kan schoonmaken. Als ik zeg dat het net lijkt of ze het koud heeft, moet ze lachen. Is het lachen? Ze heeft het echt koud. ‘Ach, vorig jaar sneeuwde het, dus dit valt nog mee’, probeer ik haar nog wat op te vrolijken. ‘Toen was ik baanrenster en nu weet ik weer waarom’, is haar antwoord. Tsja, strandracen is niet voor ‘mietjes’ 😉

Uitslag EK Beachrace: klik hier

Meer weten over strandracen?
• Lees dan ook bijvoorbeeld eens het artikel over Hoek van Holland-Den Helder: https://cyclosportive.nl/hvh-dh2017/
• Of de bekijk de serie die CYCLOsportive maakte over strandracen: https://cyclosportive.nl/6-vragen-aan-bram-imming/
• Wil je zelf een beachracer bouwen? Dan is dit artikel wellicht iets voor je: https://cyclosportive.nl/vetste-beachracer-ooit/
• Lees ook het sfeerverslag van de strandrace in Noordwijk: https://cyclosportive.nl/stoempen-rammen-afzien-en-genieten/

 

Laat alles zien
/*