Product review: Herzog Medical PRO Sport Compression Shorts

Herstel is net zo belangrijk als de training zelf wanneer je je prestaties wil verbeteren. Met name wanneer trainingen of wedstrijden elkaar kort opvolgen, kan de tijd voor rust en slaap te kort zijn om voldoende te herstellen. Laag intensieve trainingen (actief herstel), massage, en compressiekleding bevorderen het herstelvermogen van het lichaam, zowel op spierniveau als algehele vermoeidheid. Daarom worden professionele wielrenners geïnterviewd terwijl ze uitfietsen op de Tacx. Op die manier bereiden ze zich voor op de volgende etappe.

Voor en na de wielerkoers zie ik diezelfde renners compressiekleding dragen. Tijdens de reis naar de koers zorgen de compressiekousen voor behoud van soepele kuitspieren. Na de koers ondersteunen de kousen de afvoer van vocht en afvalstoffen die ontstaan door spierschade door de inspanning.

Compressiekousen worden op dezelfde manier gemaakt als steunkousen die bijvoorbeeld ter preventie van dikke enkels of in de behandeling van spataders voorgeschreven worden. De compressiekousen van Herzog Medical hebben een relatief hoge compressie op enkelniveau met een afnemend verloop richting knie. Op die manier wordt de afvoer van afvalstoffen vanuit de spieren bevorderd.

De PRO Sport Compression Shorts hebben eenzelfde afnemend drukgradient vanaf net boven de knie tot onder de bil. Oorspronkelijk werd dit product ontwikkeld voor veldsporten zoals voetbal en hockey, vanwege de hoge blessuregevoeligheid van liezen / hamstrings. Desondanks zie ik de meerwaarde van de compression shorts voor de wielersport. Na een intensieve training / wedstrijd voelen juist mijn bovenbenen en hamstrings zwaar. Tijdens de autorit naar huis draag ik zowel de compressiekousen als de compression shorts om het spierherstel te bevorderen. 

Tijdens de wedstrijd is het dragen van compressiekleding verboden omdat het prestatiebevorderend zou zijn. Er zijn renners die om die reden de compressiekousen dragen tijdens kracht- en intervaltraining. De verbeterde afvoer van afvalstoffen en mogelijk de verbeterde opname van zuurstof in actieve spieren zorgt ervoor dat je net wat harder kan trainen. 

Ik nam de proef op de som en trok de compressiekousen aan tijdens een brommer training. Achter de brommer simuleren we wedstrijdsituaties waarbij hoog intensieve snelheidsblokken afgewisseld worden met herstelblokken, waarbij we nog steeds 40 km/u rijden. Deze training duurt maximaal anderhalf uur, daarna zijn de spieren zo verzuurd dat langer doorgaan geen meerwaarde heeft. Met de compressiekousen aan lukte het me inderdaad om de intensieve blokken langer vol te houden en tijdens de herstelblokken mijn hartslag meer te laten dalen. Voor mij lijkt het werken! En voor de recreatieve renners onder ons, zeker het proberen waard tijdens een cyclosportive. In elk geval voor de heen- en terugreis, maar ook tijdens de rit. 

 

Referenties

Dupuy O, Douai W, Theurot D, Bosquet L, Dugue B. An Evidence-Based Approach for Choosing Post-exercise Recovery Techniques to Reduce Markers of Muscle Damage, Soreness, Fatigue, and Inflammation: A Systematic Review With Meta-Analysis. Front Physiol 2018; 9: 403.

Halson S, Glasgow P. Chapter 13 Recovery. In: Brukner & Khan’s Clinical Sports Medicine, 5th edition, 2017. Pag. 196

Laat alles zien
/*