GF Cambrils: twee dagen fietsplezier

Tegenwoordig is Girona de heilige graal voor zowel de profs als de wielertoeristen als het gaat om overwinteren in het buitenland. Maar Catalonië heeft meer te bieden. 117 kilometer ten zuiden van Barcelona ligt, tegen de bekende badplaats Salou aangeplakt, Cambrils. Cambrils is de start en finishplaats van de Cambrils Granfondo op 7 april. Met 2.500 deelnemers al niet echt meer een kleine Granfondo, maar nog redelijk onbekend bij ons Nederlanders.

Beeld: GF Cambrils

Het maximale stijgingspercentage kan oplopen tot 18%
Wat de organisatie handig doet is het aanbieden van een evenement van twee dagen. Voor één dag reizen maar weinig mensen af naar Spanje :-). Inmiddels wordt de Granfondo Cambrils in 2019 al weer voor de vierde keer georganiseerd. Dus niet een Granfondo met een hele lange geschiedenis. Maar aan het deelnemersaantal is te zien dat de GF in populariteit toeneemt. Vier jaar terug stonden er ongeveer 700 enthousiastelingen aan de start. Een jaar later waren dat er al 1200 en vorig jaar stopte de teller bij 2500. Onder de deelnemers uiteraard veel fietsers uit Catalonië en de rest van Spanje. Maar ook deelnemers uit de rest van Europa weten Cambrils inmiddels te vinden. In 2018 stonden er deelnemers uit Frankrijk, Engeland, Nederland, België, Ierland, Duitsland en een aantal Scandinaviërs aan de start. Granfondo Cambrils is dus zeker niet alleen een feestje voor locals.

Twee dagen fietsplezier
Wat krijgen de deelnemers voorgeschoteld? Op zaterdag dienen de fietsers 180 kilometer af te leggen met 3.000 hoogtemeters. De route voert de deelnemers niet door het hooggebergte. Hoger dan 800 meter wordt het hier niet. Persoonlijk vinden wij van CYCLOsportive dat heel prettig fietsen. Maar vergis je niet. Het maximale stijgingspercentage kan oplopen tot 18%! De route gaat over wegen die in goede staat verkeren, samen met het vaak heerlijke weer, maakt deze Granfondo een aanrader.

Cerveza bij de finish is welverdiend
Vanuit Cambrils vertrekken de deelnemers richting Colldejou. Na een rustige aanloop langs de kust moegen de kleppers 12 kilometer klimmen tegen een gemiddelde van 4%. Goed te doen… er zit wel een piekje in van 14%. Lekker hoor. Na Colldejou gaat het richting Coll de Gratallops. Niet echt een col, maar op de top kunnen de deelnemers genieten van een prachtig uitzicht over de canyon. Fietsend door het Montsant National Park wordt na 100 kilometer het hoogste punt van de route bereikt. Het op 779 meter hoogte gelegen Albarca is het eindpunt van Coll d’Albarca. Vanuit Ulldemolins moet er 3 kilometer geklommen worden naar Albarca. Met 3% gemiddeld en een maximum van 10%, mag dit voor geen enkele deelnemer een groot probleem zijn. De laatste berg die beklommen moet worden is Coll de la Teixeta. Vanuit Porrera klimmen de deelnemers in 5 kilometer naar Teixeta. Na deze laatste klim, mag er dan eindelijk afgedaald worden. Bijna 30 kilometer afdalen naar de finish, met af en toe een kleine bult die overwonnen moet worden. Met 150 kilometer in de benen, is het aan te raden om niet overmoedig te worden in de afdaling. De afdaling is prachtig, maar op sommige punten ook verradelijk met veel bochten. Een koude cerveza is welverdiend bij de finish in Cambrils!

Klimtijdrit op zondag
Niet teveel cerveza’s want een dag later staat er een tijdrit op het programma. Een klimtijdrit om precies te zijn. Een race van 4 kilometer naar Castell d’Escornalbou tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 8%. Vanuit Riudecanyes is het een sprintrace naar de top. De weg zal worden afgesloten voor verkeer om de fietsers ruim baan te geven. Wie van het nachtleven in Salou is gaan genieten, gaat snel spijt krijgen van deze beslissing. Zeker de laatste 300 meter van de klim zijn loodzwaar. Het wegdek stijgt hier met 16%! Wees gewaarschuwd 🙂

Afstand vanuit Utrecht: 1600 km, vliegen naar Reus, Barcelona of Tarragona is waarschijnlijk prettiger
Accommodatie: Cambrils Park Sport Village
Website organisatie: https://granfondocambrilspark.com/en/
Aftermovie van 2018: https://www.youtube.com/watch?v=BLxJ1aEAFek

 

 

Laat alles zien
/*