Bucketlist NL

Vrijwel iedere wielrenner heeft wel een lijstje met routes, wegen en/of beklimmingen die hij of zij gedaan moet hebben. De bekende buitenlandse wegen van de koersen op tv zijn prachtig en voor velen een ware must, maar wij van cyclosportive weten zeker dat Nederland ook pareltjes van wegen kent. Het is daarom tijd om te starten met Bucketlist NL; een lijst die altijd ‘under construction’ zal blijven. Doel: een mooie verzameling van al het moois Nederland te bieden heeft.
Keep on Cycling!
Het doel van Bucketlist NL is uiteraard niet om een ranglijst op te stellen van de mooiste plekken, maar om inspiratie te bieden voor nieuwe tochten en avonturen. Of het nu een hele rit is of alleen een beklimming, alles kan worden opgenomen in de lijst. Heb jij een toevoeging aan Bucketlist NL? Laat je suggestie achter in een reactie!

Wij geven vast een aftrap:

Afsluitdijk tijdens rondje Ijsselmeer

Rondje IJsselmeer

Velen van jullie zullen dit ‘rondje’ al wel kennen, anderen hebben hem wellicht al gefietst. Rondje IJsselmeer is een behoorlijke uitputtingsslag, maar tegelijkertijd prachtig om te fietsen. Er is geen officieel routeboek, maar in vrijwel alle varianten overschrijd je de 300km grens. In 2015 fietste ik samen met een vriend de ronde vanaf Utrecht. Wij kozen onze thuisbasis als start- en finishlocatie en moesten de tegenwind op de terugweg daarmee op de koop toe nemen. Onze route ging van Utrecht dwars door Noord-Holland naar Den Oever, om via de Afsluitdijk naar Friesland en daarna via Flevoland terug naar Utrecht te gaan. Vooral de rol die de wind speelt is niet te onderschatten, want dit tamelijk vlakke rondje kent weinig beschutting tegen de wind. Er bestaat nog een extremere versie, de Zuiderzeeroute, deze variant is honderd kilometer langer. Alle GPX bestanden zijn te vinden onder deze link, of download hier de GPX via de route zoals ik hem heb vastgelegd op Strava.

 

Radio Kootwijk

Radio Kootwijk

Sommige routes lenen zich uitstekend om de perfecte foto van je fiets te maken. Radio Kootwijk is zo’n plek die even fotogeniek als prachtig fietsen is. Het monumentale zendstation staat in het hart van de Veluwe en wordt omringt door heidevelden en zandverstuivingen. De route naar het hoofdgebouw gaat door deze gebieden en wanneer de weidsheid zich openbaart verschijnt ineens dit machtige gebouw. Het is absoluut een aanrader om wat kennis op te doen over de geschiedenis en wat foto’s te maken, maar je kan ook direct doorknallen richting het korte klinker-klimmetje.
Klik hier voor meer informatie over dit stukje Nederlandse geschiedenis.

 

To be continued…

 

Laat alles zien
/*