Boekbespreking: Succesvol sporten

Elk mens is anders, elke sporter is anders. Iedereen heeft zijn eigen motoriek, techniek, karakter en lichaamsbouw. Voor elk van ons past dus een eigen manier van trainen. En naar mijn idee kun je hierbij heel goed buiten het seizoen een andere sport naast je eigen sport bedrijven. Je traint andere spieren, maar ook mentaal kan het fijn zijn om op een andere manier sportief bezig te zijn.

Tekst: Tessa Backhuijs

Sporters moeten op zoek gaan naar een eigen stijl
Voor mijzelf geldt dat ik aan het einde van het wegseizoen uitkijk naar mijn trainingsritjes offroad. Lekker met de mountainbike door het bos of over de heide. Bij mountainbiken worden borst- en armspieren getraind naast been- en buik/rugspieren. Daarnaast is het een goede techniektraining waar je voordeel van hebt op de weg. Dat geldt overigens ook voor veldrijden.

Naast mountainbiken kan ik genieten van hardlopen in de winter. Voor het hardlopen heb ik een gezondheidsreden: de beste prikkel voor bot-aanmaak is namelijk bewegen. En dan voornamelijk sporten waarbij benen en voeten het lichaamsgewicht dragen zoals hardlopen en touwtje springen. Door dit soort bewegingsvormen wordt de bot-aanmaak gestimuleerd en de botafbraak geremd. Een hoge bot voorraad maakt de kans op botontkalking op latere leeftijd kleiner.

De hierboven genoemde sporten vallen allen in de categorie duursport. In ‘Succesvol sporten’ worden met name trainingsmethoden van atleten die aan balsport doen besproken. Wat kunnen wij als fietsers van hen leren?

Michiel van Nieuwstadt gebruikt 5 uitgangspunten voor effectief trainen:

1 Stijl
Sporters moeten op zoek gaan naar een eigen stijl. Het ideaalbeeld van de perfect uitgevoerde techniek kan prestaties in de weg staan wanneer het niet past bij het individu. Wanneer we de klim-stijl van Chris Froome met die van Bauke Mollema vergelijken dan wordt duidelijk dat met totaal verschillende stijlen beiden topprestaties neerzetten in de Tour de France.

2 Speels
Successen komen voort uit trail-and-error. Tijdens een veldrit wedstrijd is te zien dat de renners over hetzelfde parcours verschillende routes kiezen. Vaak is degene die dit het handigst doet, de winnaar.

3 Sturing
Tips of opdrachten van coaches moeten sporters een idee geven waar ze uit moeten komen, door ze met inachtneming van hun eigen ervaring te leren wat ze moeten doen. Een renner kan een bocht insturen denkend aan de juiste positie van de benen, met het lichaam ingedraaid, en voldoende afgeremd voor de bocht. Het risico is dan dat de aandacht teveel op de verschillende details gericht wordt, waarbij het niet lukt om de ideale lijn door de bocht te rijden.

4 Skill
Een goede beweging of actie gekoppeld aan een waarneming, ook wel intelligent handelen, is wat van Nieuwstadt hier bedoelt. De perfecte demarrage is als renner alleen niet te trainen. Het gaat om op het juiste moment de juiste actie en snelheid.

5 Setting
Situaties waarmee renners tijdens een toertocht of wedstrijd geconfronteerd worden, kunnen getraind worden in een oefening op hoge intensiteit. De kracht van het herhaaldelijk oefenen is dan om de situatie steeds een beetje anders te laten zijn, zodat er herhaling is zonder herhaling. Een brommer training is hier een mooi voorbeeld van. Op wedstrijdsnelheid wordt een bepaald parcours afgelegd waarbij de renner de opdracht krijgt voorbij de brommer te sprinten. Door deze oefening te herhalen steeds op een ander deel van het parcours, is de situatie (het verloop van de weg, windrichting) herhaaldelijk anders waardoor de renner moet kiezen: links of rechts voorbij de brommer.

Bovenstaande uitgangspunten worden in het boek toegelicht met voorbeelden van verschillende topsporters zoals Roger Federer, Tiger Woods en Lionel Messi. Uit deze verhalen blijkt steeds weer dat er geen standaardrecepten zijn voor succes in sport. Het gaat erom dat de sporter op zijn/haar eigen manier, spelenderwijs op zoek gaat naar welke trainingsvormen bijdragen aan zijn/haar plezier en doel.

Interesse om dit boek te lezen? Stuur dan snel een mailtje met je adres naar gv@cyclosportive.nl en wie weet ontvang jij snel dit leerzame boek thuis op de mat!

 

Laat alles zien
/*