Blessure (ont)leed

Helaas krijgen de meeste fanatieke sporters wel eens last van een blessure. Na een fietsvakantie, met een flinke hoeveelheid hoogtemeters, afgelopen zomer moest ook ik eraan geloven. Ondanks dat vrijwel geen enkele blessure gelijk is, heb ik een aantal wijze lessen geleerd die ik met jullie wil delen.
zelfs wanneer je niet bent verzekerd voor een bezoek aan de ‘ fysio’ wil ik benadrukken dat die paar tientjes het leed niet waard zijn
Na in de vakantie een goed aantal hoogtemeters op de teller geplaatst te hebben ging ik daags na de lange autorit vol goede moed op weg. Deze rit werd uiteindelijk de bron voor een lang slepende blessure. Of lag de bron al ergens anders?

Tijdens de rit merkte ik een stekende pijn op, vlakbij een van mijn knieën. Zoals je wel vaker een pijntje kan hebben op de fiets probeerde ik dit gevoel snel te negeren, aangezien het meestal weinig voorstelt. In eerste instantie schreef ik de klachten toe aan het koude weer en aan de bui die ik tijdens de rit op mijn hoofd kreeg. Ik was er in ieder geval van overtuigd dat de klachten die ik ontwikkelde wel over zouden gaan met een warme douche. Het moment dat ik ‘s avonds voor een feestje op de stadsfiets stapte merkte ik tot mijn spijt dat het nog niet verdwenen was maar zelfs verergerd. Het was menens.

Herstellen
Getriggerd door een sociale omgeving die constant kilometers vreet heb ik een chronische angst gecreëerd om achter te blijven. Gevolg: prestatiedrang. Langer, verder en vooral hard zijn tegen jezelf. Een goede eigenschap om verder te komen, maar een slechte eigenschap wanneer het aankomt op het laten herstellen van je lichaam. Het eerste advies dat ik kan geven tegen eenieder met een sluimerend blessure; GA NAAR EEN FYSIOTHERAPEUT. Ik zal geen reclame maken voor de betreffende praktijk in kwestie, maar zelfs wanneer je niet bent verzekerd voor een bezoek aan de ‘ fysio’ wil ik benadrukken dat die paar tientjes het leed niet waard zijn.

Het herstel begon bij het lokaliseren van de bron van de pijn. Na een uitvoerige check van kniebanden, mogelijke ontstekingen en slijtage aan de knie werd gelukkig geconcludeerd dat er met de knie zelf niets mis was. De oorzaak van de klachten lag eigenlijk in de spieren. Van alle voorstellingen die ik mijzelf had gemaakt was dit de minst waarschijnlijke, zeker wanneer je geen spierpijn ervaart. Tijdens de vakantie heb ik de spieren dermate belast dat er verklevingen zijn ontstaan op mijn spieren (met name de tractus iliotibialis) die ervoor zorgden dat er spanning kwam te staan op de zone rondom mijn knie. Gevolg:, geïrriteerd weefsel, (Dit weefsel ondersteund de geleiding van beweging in gewrichten) wat leidt tot een scherpe pijn. De onderdelen die zorgen voor de geleiding van de knie kwamen onder druk te staan met irritaties tot gevolg. Gelukkig hebben de behandelingen vruchten afgeworpen, maar volledig hersteld ben ik nog niet. Een rustige opbouw deze winterperiode zal genoeg zijn om komend seizoen weer te kunnen vlammen. Gelukkig zal deze blessure over gaan, maar hoe voorkom je blessures? De fysiotherapeut gaf mij een aantal adviezen die simpel maar doeltreffend zijn:

Rust
Er bestaan twee soorten rust; actieve en passieve rust. In het geval van actieve rust sport je, op lage intensiteit, door, terwijl je bij passieve rust je jezelf echt even stil laat zitten. Voor een sporter zijn beiden belangrijk, maar vooral actieve rust helpt om spieren te onderhouden en gewrichten soepel te houden wanneer er sprake is van overbelasting of een mogelijke blessure. Pas de intensiteit aan en luister naar je lichaam. Wanneer je normaliter je rondjes fietst met een gemiddelde van 30km/h kan dat in dit geval gerust 25km/h worden. Overleg altijd met een arts of fysiotherapeut wat verstandig is.

Vocht
Drink voldoende tijdens de training. Oók wanneer het koud of nat is en je denkt dat je geen dorst hebt. Tijdens een inspanning heeft jouw lichaam nou eenmaal vocht nodig. De hoeveelheid hiervan varieert, maar reken zeker een kleine bidon (0,5L) per uur. Sportdranken bevatten suikers en mineralen die de tekorten aanvullen en ervoor zorgen dat het vocht beter wordt opgenomen door het lichaam. Je hoeft niet per se een dure sportdrank te komen om de belangrijke stoffen binnen te krijgen, je kunt dit ook eenvoudig zelf maken. Hoe je dat doet lees je hier.

Goede voeding
Wanneer je dit combineert met goede voeding voorzie je jouw lichaam van voldoende vocht en brandstof om ook tijdens de inspanning de reserves aan te vullen en je spieren niet vroegtijdig af te breken.  Je lichaam heeft geen bergen brandstof nodig om te kunnen presteren, maar ga er wel vanuit dat je tijdens een lange activiteit genoeg te eten meeneemt. Uiteraard bestaan er ook hiervoor allerlei sportgels en power repen. Voor de doorsnee sporter kan een banaan of een stuk ontbijtkoek al voldoende energie leveren en het is daarnaast ook lekker om iets te hebben om op te kauwen. Varieer en probeer nieuwe dingen uit en kijk hoe je lichaam erop reageert wanneer je topprestaties niet in het gedrang komen.

Kortom: luister naar je lichaam en zorg er goed voor. Bij twijfel, raadpleeg een specialist. Dit neemt zorgen weg en het zorgt ervoor dat je de vinger op de juiste zere plek weet te leggen.

Laat alles zien
/*