Allgäu, verrassend anders

Waar een ieder baalt van de weerberichten en de aanhoudende regen, wil ik alvast inspiratie bieden voor toekomstige fietsavonturen. Ongetwijfeld zullen we op Cyclosportive jou de komende tijd gaan voorzien van tips om ook de komende periode lekker door te fietsen, maar in deze blog blik ik graag alvast vooruit op de mogelijkheden voor komende zomer. In plaats van met een volle buik van de gourmetfeestjes en schuldgevoelens na de feestdagen te gaan nadenken over de doelen voor het nieuwe jaar, is juist de herfst de aangewezen periode om te starten met het leggen van een goede basis om deze doelen te behalen. Net als menig fietser haal ik graag de mythische routes en doelen aan, maar tegelijkertijd vind ik het heerlijk om nieuwe wegen te betreden. Afgelopen zomer trok ik daarom naar Zuid Duitsland, een ware ontdekking!
De meeste beklimmingen in Allgäu zijn gelijkmatig in percentages en het variëren in de lengte van de rit kan eenvoudig door er een extra lusje aan te plakken.
Ditmaal even geen Alpen, Ardennen of Pyreneeën. Graag laat ik jullie kennis maken met Zuid-Duitsland, een waar walhalla voor de fietser, maar voor menigeen onbekend terrein. En aangezien het gezegde luidt, onbekend maakt onbemind, geef ik bij deze graag een introductie. Wie op zoek is naar een terrein waar hoogtemeters worden afgewisseld met stukken vlak en waar uitdaging kan worden gevonden in zowel de lange als korte beklimmingen, vind dit allemaal in de streek Allgäu. Wie verblijft in de buurt van Isny is nauwelijks 30km verwijderd van de Oostenrijkse grens. Het stadje ligt op een plateau op ongeveer 700 meter hoogte en biedt zo de ideale semi-hoogte stage. Door het weinige verkeer en de grote hoeveelheid groen is de lucht ook een stuk gezonder dan in ons eigen (druk bevolkte) landje.

In tegenstelling tot de nabij gelegen Bodensee is het gebied weinig toeristisch. De regio is in een gezwind tempo bezig om fietspaden aan te leggen, maar er kan ook op eigen risico gebruik worden gemaakt van de provinciale wegen. Wanneer de wegen te gevaarlijk zijn wordt er duidelijk gewaarschuwd en heeft men vaak een fietspad aangelegd naast of dichtbij de autoweg. Pas wel goed op, het aantal fietsers in de regio is laag en niet iedere automobilist is even goed op de hoogte van de aanwezigheid van fietsers.

Tussen de steden Isny en Kempten zijn meerdere routes te vinden waarbij zonder al te veel hoogtemeters van stad naar stad kan worden gefietst. Wie een echte uitdaging zoekt fietst naar, of start vanuit, Sonthofen en beklimt de Riedbergpass, de hoogst berijdbare pas van Duitsland. Met 1497 meter biedt deze berg een behoorlijke uitdaging. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 9% en uitschieters tot 18% is deze klim een ware aanslag op de benen! De beklimming vanaf de oostkant levert na de heftige inspanning een prachtige afdaling op waarbij je met een flinke snelheid Oostenrijk binnenrolt.

Strava segment van de Riedbergpass, Oostzijde.

De meeste beklimmingen in Allgäu zijn gelijkmatig in percentages en het variëren in de lengte van de ritten kan eenvoudig door er een extra lusje aan te plakken. De echte uitdagingen zitten in de ‘achteraf’ wegen, de goed geasfalteerde paden naar de boeren die hoger gelegen wonen. Hier zitten een aantal flinke kuitenbijters tussen. Wie echt verder de bossen in wil trekken zal een mountainbike nodig hebben. Deze tak van sport wordt breed uitgemeten en biedt wellicht nog meer mogelijkheden dan voor het wielrennen. Daarnaast zijn ook hiken en klimmen onlosmakelijk verbonden met het bergachtige gebied vol meren en bospaden. Alles ademt sportiviteit.

Er zijn weinig gebieden die ik ken die zo groen en liefelijk ogen als dit Zuid-Duitse landschap. Het lijkt of hier het leven zich de afgelopen decennia in vertraagd tempo heeft afgespeeld. Het enige wat doet beseffen dat we in 2017 leven zijn de auto’s. Wanneer je van de grote wegen af gaat merk je hier overigens weinig van. Het netwerk van goed onderhouden wegen leidt je langs kloven, watervalletjes en bossen. Bedrieglijk zijn de routes soms wel. Het is lastig in te schatten op welke weg je je precies bevindt, en vanwege de vele overeenkomsten in de naamgeving van de dorpjes is het onderscheid vaak moeilijk te maken. Dit zorgt voor de nodige verwarring. Maar wanneer de nood hoog is, is de hulp nabij.

Een behulpzame mede-fietser helpt ons op de juiste weg.

Persoonlijk heb ik zeker plannen om nog eens terug te keren. Een rondje Bodensee staat nog steeds op mijn wensenlijstje, gevolgd door een aantal beklimmingen in Oostenrijk die vanuit dit gebied perfect bereikbaar zijn. Mocht je meer willen weten over dit gebied, dan voorziet de website van Allgäu in genoeg informatie.

Laat alles zien
/*