7 vragen aan: Tino Haakman

Tino Haakman, in 2014 won hij de Velomediane Criquelion in de Waalse Ardennen in België. Niet alleen bij cyclo’s is de Westfries een echte klepper die strijd om het podium. Ook op het strand maakt hij het de gevestigde orde erg lastig. 43 jaar inmiddels, maar still going strong! Niet meer elk weekend vol knallen op het strand, maar zijn wedstrijden uitpikkend. Helaas gooide lekke banden roet in het eten bij de klassieker Hoek van Holland-Den Helder. Als ervaren strandracers, organisaties en KNWU goed gaan samenwerken, kan strandracen volgens Haakman uitgroeien tot een serieuze sport.
Je moet lange tijd veel vermogen kunnen trappen
1Je rijdt erg sterk op het strand, wat is voor jou zo mooi aan strandracen?
Een parcours is nooit hetzelfde. Zelfs in een wedstrijd met een ronde kan het strand al in korte tijd veranderen. Het constant moeten anticiperen maakt het erg mooi.

2 Hoe belangrijk is materiaal op het strand?
Na twee lekke banden in Hoek van Holland-Den Helder weet ik dat het vooral belangrijk is om niet lek te rijden ;-). Bandenspanning is volgens mij de belangrijkste factor.

3 Wat is voor jou de ultieme samenstelling qua materiaal van een strandfiets?
Zelf ben ik niet zo’n materiaalman. Sta momenteel wel voor de keuze qua stuur. Tot op heden rijd ik met een gebogen strandstuur, maar zeker op de technische parcoursen is dat niet ideaal.

4 Sprinters zijn gespierd, klassiekerrenners zijn allrounders, berggeiten zijn lichtgewichten. Wat zijn de kenmerken van een strandracer?
Je moet lange tijd veel vermogen kunnen trappen en ook nog eens technisch onderlegd zijn. Het mooie is dat het mountainbiken en wegwielrennen op het strand een raakvlak krijgt. Kracht, techniek en tactiek komen samen.

5 Welke strandrace is voor jou de mooiste? En waarom?
Hoek van Holland-Den Helder vanwege de immense lengte, wat jaarlijks voor een waar slagveld zorgt. Brouwersdam vind ik ook erg mooi. De variatie in het parcours maakt het voor de deelnemers interessant. Met de twee omlopen is de wedstrijd ook voor het publiek goed te volgen. De parcoursen met meerdere omlopen zijn wel de toekomst van het strandracen, denk ik.

6 Wat verwacht je dit seizoen op het strand te bereiken?
Dat is moeilijk in te schatten. Ik heb het behoorlijk druk met mijn bedrijf: Matong Sportswear. Ik wil dan ook vooral een aantal wedstrijden uitkiezen en daar proberen goed te rijden. Alle weken knallen, zoals de jonge honden, dat gaat niet meer lukken.

7 Wat vindt je zelf nog belangrijk om te melden over strandracen?
Strandracen is een erg jonge discipline met nog veel kinderziektes. Hopelijk worden enkele ervaren renners meer betrokken als gesprekspartner van KNWU en organisaties. Je ziet dat het nu een beetje ‘wild-west’ wordt en dat is zonde voor een discipline waarmee zoveel moois mogelijk is.

Volgende week: Henry Kes

Eerder gepubliceerd in deze serie:
Roy Beukers
Ramses Bekkenk

Laat alles zien
/*