7 vragen aan: Henry Kes

Henry Kes levert iedere week weer een topprestatie. De man is 54 jaar oud en strijd als een jonge hond tussen strandkleppers als Jasper Ockeloen, Bram Imming, Ramses Bekkenk en nog vele anderen. Ondanks zijn 85 kg, kan Kes goed meekomen op het strand. De Volendammer hoopt dit jaar in de top-10 te kunnen eindigen. Het wordt een echte familiestrijd nu zoons Jim en Mike ook op het strand racen.
HvH-DH de mooiste, langste en zwaarste wedstrijd van het jaar
1Je rijdt erg sterk op het strand, wat is voor jou zo mooi aan strandracen?
Dat het een man tegen man gevecht is en dat elk foutje keihard wordt afgestraft in de kop van de wedstrijd. Ook het samen starten met elite wegrenners, top mountainbikers en soms profs maakt het strandracen best bijzonder.
2 Hoe belangrijk is materiaal op het strand?
Heel belangrijk, het materiaal het zoute water en het zand zijn geen vrienden van elkaar. Juist hierdoor heb je topmateriaal nodig op het strand. Vaak zie je renners met iets minder materiaal problemen hebben met de remmen en het schakelen. Maar het belangrijkste is de bandenspanning, met een te hoge bandenspanning zak je te diep in het zand en met een te lage spanning moet je te veel vermogen leveren om geen snelheid te verliezen.

3 Wat is voor jou de ultieme samenstelling qua materiaal van een strandfiets?
Samen met de monteurs van mijn sponsor (Piet de Wit Tweewielers uit de Wormer) hebben we voor mij de beste strandfiets samengesteld. Het is een custom-made titanium frame van het merk Seven en een aerodynamische voorvork van Niner, de XX Sram groep en een set wielen met brede carbon velgen.

4 Sprinters zijn gespierd, klassiekerrenners zijn allrounders, berggeiten zijn lichtgewichten. Wat zijn de kenmerken van een strandracer?
De meeste goede strandracers zijn niet te zwaar en kunnen lang een hoog vermogen trappen. Helaas heb ik niet het juiste gewicht (+/- 85 kg) maar lang een hoog vermogen trappen gaat nog aardig.

5 Welke strandrace is voor jou de mooiste? En waarom?
Hoek van Holland naar den Helder. Dit is de langste en zwaarste race van het jaar. (dit jaar 13e)

6 Wat verwacht je dit seizoen op het strand te bereiken?
Ik hoop een paar keer bij de eerste 10 te eindigen en ook vooraan in het KNWU klassement zodat ik in het eerste startvak kan starten.  Ook ga ik dit jaar voor het eerst samen met mijn beiden zoons Jim en Mike een aantal wedstrijden rijden. (Mike rijdt ook al een jaar op het strand en Jim gaat vanaf nu op het strand racen). We willen alle drie winnen, dat gaat dus een mooie strijd worden tussen vader en zoons.

7 Wat vind je zelf nog belangrijk om te melden over strandracen?
Ik vind het jammer dat de Belgische races gelijk met de races in Nederland vallen. Ik ben twee jaar gelden in de Panne geweest en dat was een fantastische wedstrijd. Ook met de supporters, daar leeft het veel meer onder de mensen. Ze moeten misschien 1 of 2 Belgische wedstrijden bij ons in het klassement opnemen.

Volgende week: Ronan van Zandbeek

Eerder gepubliceerd in deze serie:
Tino Haakman
Roy Beukers
Ramses Bekkenk

Laat alles zien
/*