7 vragen aan: Cees Snoek

Ondanks aanmoedigingen van vrienden om ook op het strand te gaan racen, kon Cees Snoek (nr28 op de foto) jaren de lokroep van het strand weerstaan. Nu rijdt hij toch al weer 3 jaar langs de kust. En hoe! Winnen is de Volendammer nog niet gelukt, maar hij is regelmatig in de top 10 te vinden. De strijd tegen de elementen, wind, veranderende condities, strand op- en afgangen, keerpunten, noem het maar op. Dat is volgend Cees Snoek het mooie van strandracen. CYCLOsportive stelde hem een aantal vragen over deze, voor Snoek, ideale winterinvulling naast het wegseizoen.
De ultieme strandfiets bestaat niet
1 Je rijdt erg sterk op het strand, wat is voor jou zo mooi aan strandracen?
Dit wordt mijn derde winter dat ik deelneem aan strandraces. Daarvoor probeerde clubgenoten mij al aan te sporen om er aan mee te doen, maar ik  hield lang de boot af. Ik houd ivm mijn luchtwegen niet zo van koersen in de kou en vond de winter wel even fijn om wat rust te nemen. Uiteindelijk ben ik toch overstag gegaan en vind ik het een fantastische manier om de winter door te komen met een wedstrijdelement.

Over het algemeen zijn er in het peloton denk ik circa 10 man die er echt bovenuit steken, waaronder bijvoorbeeld Ramses Bekkenk, Bram Rood, Jasper Ockeloen, Bram Imming en Ronan van Zandbeek. Daarna komt denk ik een grote groep van 50 tot 100 man, waaronder ik mijzelf ook schaar, die strijden voor de de plaatsen 10 tot en met 30. Ik vind het mooi om het op te nemen tegen de sterkere mannen en de uitdaging is dan om een keer een uitschieter te laten zien naar de top 10 of zelfs podium.

Het mooie van strandracen is met name de strijd tegen de elementen, wind, wijzigende strand condities, strand op- en afgangen, keerpunten enz. Een strandrace loopt nooit uit op een massasprint en de sterkste komt altijd bovendrijven.

2 Hoe belangrijk is materiaal op het strand?
Voor mij is het belangrijkst dat de fiets blijft doen wat hij moet doen, sturen, remmen en schakelen.

3 Wat is voor jou de ultieme samenstelling qua materiaal van een strandfiets?
Die bestaat niet, want als je die hebt, is er volgende maand weer een nieuwe die nog ultiemer is, met weer de nieuwste mogelijkheden.

4 Sprinters zijn gespierd, klassiekerrenners zijn allrounders, berggeiten zijn lichtgewichten. Wat zijn de kenmerken van een strandracer?
Goeie vraag, eigenlijk nooit zo over nagedacht, maar ik denk toch dat je vooral allrouder moet zijn, niet te zwaar en toch vermogen kunnen leveren.

5 Welke strandrace is voor jou de mooiste? En waarom?
Ik vind dat dat eigenlijk afhangt van de omstandigheden, afgelopen twee jaar waren de omstandigheden bij de MTB Beachbattle in Wijk aan Zee heroïsch, maar dat kan dit jaar weer heel anders zijn. Dat maakt iedere strandrace tot een potentieel mooiste strandrace. Maar als ik moet kiezen dan ga ik toch voor Hoek van Holland – Den Helder omdat het de enige is die over een behoorlijke afstand gaat.

6 Wat verwacht je dit seizoen op het strand te bereiken?
Ik heb vorig jaar wat pech gehad met blessures aan kuit en knie waardoor ik niet altijd alles eruit heb kunnen halen. Al is mijn kuit nog niet helemaal hersteld, heb ik er afgelopen zomer weinig last van gehad, dus ik hoop dit jaar toch iets vaker voor de top 10 plaatsen mee te kunnen strijden en natuurlijk zou een keer in de buurt van podium helemaal mooi zijn. En niet onbelangrijk wil ik gewoon plezier hebben op het strand met mijn teamgenoten van Strandteam Beet-It Volendam en mezelf in conditie houden voor weer een nieuw wegseizoen.

7 Wat vind je zelf nog belangrijk om te melden over strandracen?
Ik vind het belangrijk dat er extra aandacht komt voor veiligheid van renners en toeschouwers. Ik weet niet wat de oplossing is maar zie wel vaak dat het bijna mis gaat, we zullen dat met elkaar moeten oplossen voordat de overheid strandraces aan banden gaat leggen of erger voordat er iets heel erg misgaat.

Volgende week: Bram Imming

Eerder gepubliceerd in deze serie:
Ronan van Zandbeek
Henry Kes
Tino Haakman
Roy Beukers
Ramses Bekkenk

Jasper Ockeloen

Laat alles zien
/*